Duurzaamheid: van containerbegrip naar helder kader

Hilda · 13 Oktober 2023
Na deze cursus is duurzaamheid geen containerbegrip meer voor jou. Je begrijpt ‘het grote plaatje’ van waar duurzaamheid écht over gaat. En krijgt ideeën voor wat je duurzamer kunt doen binnen je eigen invloed, op je werk en thuis.
 • Alle niveaus
 • 16 Lessen
 • 1u 0min
 • Incl. Certificaat

Dit leer je in de cursus:

 • Begrip van de uitdaging van duurzaamheid
 • 4 Basisprincipes als helder kader voor duurzaamheid
 • Inzicht in je eigen ecologische voetafdruk
 • Inzicht in wat jij kunt doen aan duurzaamheid

Wat is duurzaamheid nu eigenlijk?

Het begrip wordt heel ruim gebruikt. Maar waar gaat het nu eigenlijk echt over, als we het over duurzaamheid hebben? Wat is ‘het grote plaatje’? Hoe kan ik duurzamer leven, zowel in mijn dagelijks werk en dagelijks leven?

Daarop geeft deze cursus een helder en toegankelijk antwoord, zonder het onderwerp plat te slaan.

Van containerbegrip naar helder kader over duurzaamheid

Hoor jij vaak het begrip duurzaamheid maar weet je niet precies wat het betekent? Is het voor jou een containerbegrip maar wil je nou wel eens weten hoe het zit? Dan is deze cursus een goede start. Het geeft je de basiskennis, wetenschappelijk onderbouwd, op basis van systeemdenken. Het maakt het containerbegrip begrijpelijk, concreet en toepasbaar. Je maakt kennis met het een helder kader om duurzaamheid integraal te benaderen.

Wil je een voorproefje?

Wil je onze cursus eerst even uitproberen? Volg dan alvast de proefles hoofdstuk 3 – Wat is de uitdaging.

Krijg inzicht in de uitdagingen bij duurzaamheid

Na het volgen van deze cursus heb je het volgende bereikt:

 • Je hebt inzicht in de uitdagingen van duurzaamheid en staat stil bij je eigen ecologische voetafdruk.
 • Je weet wat systeemdenken is, hoe het systeem Aarde werkt en waarom dit belangrijk is voor duurzaamheid.
 • Je hebt kennis van integrale duurzaamheid aan de hand van de vier duurzaamheidsprincipes uit het Raamwerk voor Strategische Duurzame Ontwikkeling (RSDO).
 • Van denken naar doen, je hebt ideeën over hoe jij met duurzaamheid aan de slag gaat in je dagelijks leven.

We nemen je mee in het onderwerp door een afwisselende uitleg in video en tekst. Ook kun je de informatie rustig nalezen of bewaren door de PDF’s te downloaden. Ten slotte verwijzen we regelmatig naar externe bronnen voor als je behoefte hebt aan meer verdieping.

Wat zeggen anderen over onze cursus?

“De cursus zorgt voor lading aan het containerbegrip duurzaamheid en vertaalt dit naar een gemeenschappelijke taal en praktische tools om het “gewoon maar te gaan doen”. Waardevolle training, met goede opbouw en afwisselde leerstof.” – Johan Kazemier

“Met de inspirerende lessen krijg je een overzicht van alle belangrijke ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Deze cursus zorgt ervoor dat je een goede basis hebt om integraal met duurzaamheid aan de slag te gaan zowel persoonlijk als in je werk. De holistische aanpak helpt je het grotere plaatje te zien en sneller een juiste oplossingsrichting te ontdekken!” – Geanne van Arkel

“Sterke cursus waar de balans tussen theorie en praktijk klopt. Deze cursus daagt uit, doordat je zelf op zoek gaat naar jouw antwoorden om te komen tot jouw visie op duurzaamheid, zowel privé- als werk gerelateerd. Praktisch en verdiepend. Een mooie start om je eigen weg te kunnen volgen om je (werk) duurzaam verder te ontwikkelen.” – Pauline van Most van Spijk

Dus wil jij meer weten over duurzaamheid? Schrijf je dan in voor deze cursus!

Over de instructeur

Hilda

2 Cursussen

Na een carrière als journalist en daarna in de communicatie ben ik mijn groene hart gaan volgen. Ik heb van duurzaamheid mijn werk gemaakt en wil zoveel mogelijk mensen inspireren om bij te dragen aan een groene, eerlijke wereld. Daarom heb ik ook het boek Duurzaam zijn moet je Durven geschreven en geef lezingen  door het hele land.

Samen met Sietske de Jong heb ik het bedrijf Local Matters Wij komen elke dag ons bed uit om de wereld een beetje beter te maken! Dat doen we door het containerbegrip duurzaamheid begrijpelijk en toepasbaar te maken, thuis of in je werk. Meestal doen we dit in-company. Maar wij willen iederéén in Nederland kunnen helpen om een positieve impact te maken voor een betere wereld. Daarom delen wij onze kennis graag met jou via de cursussen op SOOFOS.  Zodat ook jij, elke dag weer, duurzamere keuzes kunt maken. Want ook jij kunt een verschil maken, zowel thuis als in je werk!

Wil je contact met mij? Stuur met een berichtje via LinkedIn!

15Levenslange toegang
Of
Krijg toegang tot deze en 500+ andere online cursussen voor maar €19 p/m
Toegang tot alle cursussen? Bekijk Soofos Plus
+ 6 ingeschreven
Toegang tot alle cursussen? Ontdek Soofos Plus
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.