De cursus in het kort:

Hoe Bitcoin verschilt van (het beleid van) de euro
Hoe Bitcoin verschilt van betalingen via banken
Wat het belang is van de miners en nodes
Hoe en waarom Bitcoin is ontstaan

Heb je wel eens van Bitcoin gehoord en ben je benieuwd geraakt wat het nu eigenlijk is? Dan is deze cursus wat voor jou.

Ik ben Arnold Hubach en ben al een aantal jaar actief in de ‘Bitcoin space’. Uit ervaring heb ik gemerkt dat veel mensen Bitcoin zien als een manier om snel rijk van te worden. Men stapt direct over op handel en komt zo snel terecht bij altcoins. Ik wil in deze cursus graag de nadruk leggen op de fundamentele en niet zo zeer de technische analyse rondom Bitcoin.

Het is jammer om te zien dat mensen geld in projecten smijten die niet levensvatbaar zijn. En dat komt omdat ze Bitcoin niet begrijpen. Ze zien het als een trage en logge versie van digitaal geld dat geen toekomst heeft. In deze cursus neem ik de basis principes van Bitcoin door die je móet snappen voordat je jouw eerste Bitcoin koopt. Dit wordt dan ook de laatste stap van de cursus: zelf Bitcoin kopen met iDeal en naar een eigen wallet sturen. Dit doen we via Coinmerce, een Nederlands geregistreerd Bitcoin bedrijf. Tot slot wordt je met het volgen van de cursus ook onderdeel van een ‘Bitcoin Vrienden’ community op Telegram waar je iedere dag vragen kunt stellen en op de hoogte gehouden kunt worden gehouden.

 

Voor wie is deze cursus bedoeld?

Heb je geen idee wat een miner doet? En geen idee waarom je een node zou draaien? En snap je nog niet helemaal hoe een blockchain en de mempool werkt? Dan is deze instapcursus perfect voor jou! Ik leg je graag op een beknopte en begrijpelijke manier uit hoe het allemaal werkt.

 

De cursus ziet er als volgt uit:

We beginnen met de filosofie en gaan daarna op een praktische manier door. We simuleren een transactie en gaan deze volgen.

 • Filosofie
 • Satoshi
 • Gebruiker
 • Transactie
 • Mempool
 • Miners
 • Nodes
 • Blocken
 • Blockchain
 • Nodes
 • Consensus
 • Protocol
 • Samenvatting
 • [EXTRA] Bitcoin kopen

Aan het einde van de cursus snap je dat Bitcoin bedoeld is als geld. En dat andere cryptoprojecten niet bedoeld zijn als geld. Altcoins zijn in nagenoeg alle gevallen een bonuskaart voor een platform of gas voor een netwerk. Maar is dit het investeren waard? Als je snapt hoe Bitcoin écht werkt, ga je anders naar de markt en de grafieken kijken.

 

Vervolg op deze cursus

Voor de geïnteresseerde is er ook nog een deel 2 over het Lightning netwerk. Deze cursus borduurt voort op deze Bitcoin cursus. Lightning is een tweede laag bovenop de Bitcoin blockchain waarmee je supersnel en supergoedkoop betalingen kunt doen. En nog veel meer!

Let op: je leert in deze cursus niets over trading, technische analyse en het aflezen van grafiekjes. Het gaat puur over de unieke eigenschappen van decentraal geld en hoe dit er in de praktijk uit ziet en hoe dit werkt.

Leer onbeperkt met Soofos Plus

Deze cursus is gratis te volgen door abonnees van Soofos Plus.
 • Toegang tot deze én alle andere online cursussen
 • Blijf jezelf ontwikkelen en leer nieuwe vaardigheden
 • Leer onbeperkt vanaf €8,25 p/m
Direct aanmelden
soofos plus cursussen op laptop

Over de Instructeur

Profielfoto

Arnold Hubach

Hoi, ik ben Arnold en inmiddels al weer meer dan vijf jaar actief in de wereld van Bitcoin. Wat begon als hobby is uitgegroeid tot een full-time baan. Je kunt mij kennen van artikelen op onder andere Bitcoin Magazine NL en BlockchainStories waar ik dagelijks de ontwikkelingen van de markt in de gaten houd.Ik vind het super leuk om moeilijke technische concepten uit te zoeken en begrijpelijk te maken. En bij Bitcoin en Lightning zijn dit heel veel aspecten.In de loop der jaren heb ik gemerkt dat iedereen zijn eigen weg maakt in de wereld van het 'cryptogeld'. Ik heb gemerkt dat veel mensen niet goed snappen waarvoor Bitcoin bedacht is en hoe het werkt. In al deze jaren heb ik persoonlijk enorm veel geleerd over Bitcoin en Lightning en alle ontwikkelingen op de voet gevolgd. Deze kennis wil ik graag delen met iedereen die geïnteresseerd is.

Bekijk meer cursussen van Arnold Hubach →

Cursusoverzicht

Bitcoin, beknopt en begrijpelijk
Introductie en context 00:30:00
Filosofie 00:20:00
Satoshi 00:06:00
Gebruiker 00:09:00
Transactie 00:06:00
Mempool 00:04:00
Miners 00:07:00
Block 00:05:00
Blockchain 00:07:00
Nodes 00:06:00
Protocol 00:06:00
Consensus 00:05:00
Samenvatting 00:14:00
[EXTRA] Bitcoin kopen 00:17:00

Reviews

4.7

4.7
11 beoordelingen
 • 5 Sterren8
 • 4 Sterren3
 • 3 Sterren0
 • 2 Sterren0
 • 1 Sterren0
 1. Helder uitgelegd....

  4

  Paar dagen af en toe deze cursus aangezet. Arnold spreekt duidelijk en legt het zeer helder uit, terwijl het voor een beginneling best wel “mind blowing” ingewikkelde kost is. Toch weet ie het overzichtelijk te houden. Ik ben er in ieder geval flink wijzer van geworden en zal spoedig de vervolg cursus starten.

 2. Verplichte kost voor iedereen die met crypto's aan de slag wilt!

  5

  In een overzichtelijke cursus legt Arnold haarfijn uit hoe de blockchain in elkaar steekt maar ook waarom Bitcoin juist zo interessant is. Het is geen handelscursus maar wel verplichte kennis wat mij betreft om met crypto’s aan de gang te kunnen en mogen gaan! En ook de duur van de cursus is goed te doen, zodat je er met gemak nog een tweede keer voor kunt gaan zitten 🙂

 3. Goede opbouw van de cursus

  4

  Heldere uitleg. Presentatie mag wat mij betreft wel iets sneller.

 4. Bitcoin cursus

  4

  Complete cursus. Heel duidelijk uitgelegd met goede afbeelding. Geen opmerkingen

 5. Duidelijke en heldere uitleg

  5

  Voor iedereen die iets met wil snappen van de techniek en gedachte die schuilgaat achter Bitcoin is dit een uitstekende cursus. Arnold legt helder en duidelijk uit wat begrippen als minen, mempool en blockchain betekenen. Daarnaast krijg je een breder begrip van geld en de functie die bitcoin daarin (kan) vervullen.

  Na deze cursus ben je in staat om zelf goede afweging te maken wat jouw mening is over Bitcoin en kan je deze mening met gedegen argumenten onderbouwen.

 6. Puzzel Compleet

  5

  Ondanks het feit dat mijn eerste kennismaking met Bitcoin al weer 2 jaar geleden is, vielen alle losse puzzelstukjes keurig in elkaar na het volgen van deze cursus. Op een hele heldere manier wordt door Arnold, ondersteund door filmpjes en slides, uitgelegd hoe de werking van Bitcoin en de Blockchain in elkaar zit. Zeer de moeite waard, niet alleen voor de beginners, maar ook als herhaling voor anderen. Een aanrader voor iedereen die zich in Bitcoin wil verdiepen.

 7. Geweldige uitleg

  5

  Na veel gelezen te hebben over Bitcoin ben ik gaan speuren voor heldere informatie rondom btc. Voor mij was het altijd lastig te begrijpen hoe het systeem achter Bitcoin werkt. Via via kwam ik bij de cursus van Arnold terecht en sindsdien ben ik een echte Bitcoin believer geworden. Hij weet op een begrijpbare manier exact uit te leggen wat allemaal mogelijk is en waarom Bitcoin de toekomst is voor ons als mensheid!

 8. Goede kennismaking met bitcoin

  5

  Je leert de basis van bitcoin om daarna zelf door te kunnen pakken.

 9. Leuk, interessant en informatief!

  5

  Zojuist de cursus kennismaking met Bitcoin gevolgd. Erg interessant en heb er veel van opgestoken. Zowel geschikt voor mensen die nog niets van Bitcoin afweten als voor mensen waarbij Bitcoin al bekent is. Een echte aanrader!

Gemaakt met in NL © 2021 - Soofos B.V.