De cursus in het kort:

Hoe Bitcoin verschilt van (het beleid van) de euro
Hoe Bitcoin verschilt van betalingen via banken
Wat het belang is van de miners en nodes
Hoe en waarom Bitcoin is ontstaan

Heb je wel eens van Bitcoin gehoord en ben je benieuwd geraakt wat het nu eigenlijk is? Dan is deze cursus wat voor jou.

Ik ben Arnold Hubach en ben al een aantal jaar actief in de ‘Bitcoin space’. Uit ervaring heb ik gemerkt dat veel mensen Bitcoin zien als een manier om snel rijk van te worden. Men stapt direct over op handel en komt zo snel terecht bij altcoins. Ik wil in deze cursus graag de nadruk leggen op de fundamentele en niet zo zeer de technische analyse rondom Bitcoin.

Het is jammer om te zien dat mensen geld in projecten smijten die niet levensvatbaar zijn. En dat komt omdat ze Bitcoin niet begrijpen. Ze zien het als een trage en logge versie van digitaal geld dat geen toekomst heeft. In deze cursus neem ik de basis principes van Bitcoin door die je móet snappen voordat je jouw eerste Bitcoin koopt. Dit wordt dan ook de laatste stap van de cursus: zelf Bitcoin kopen met iDeal en naar een eigen wallet sturen.

 

Voor wie is deze cursus bedoeld?

Heb je geen idee wat een miner doet? En geen idee waarom je een node zou draaien? En snap je nog niet helemaal hoe een blockchain en de mempool werkt? Dan is deze instapcursus perfect voor jou! Ik leg je graag op een beknopte en begrijpelijke manier uit hoe het allemaal werkt.

 

De cursus ziet er als volgt uit:

We beginnen met de filosofie en gaan daarna op een praktische manier door. We simuleren een transactie en gaan deze volgen.

 • Mempool
 • Nodes
 • Miners
 • Blocken
 • Blockchain
 • Nodes
 • Consensus
 • Protocol
 • [EXTRA] Bitcoin kopen

Aan het einde van de cursus snap je dat Bitcoin bedoeld is als geld. En dat andere cryptoprojecten niet bedoeld zijn als geld. Altcoins zijn in nagenoeg alle gevallen een bonuskaart voor een platform of gas voor een netwerk. Maar is dit het investeren waard? Als je snapt hoe Bitcoin écht werkt, ga je anders naar de markt en de grafieken kijken.

 

Vervolg op deze cursus

Voor de geïnteresseerde is er ook nog een deel 2 over het Lightning netwerk. Deze cursus borduurt voort op deze Bitcoin cursus. Lightning is een tweede laag bovenop de Bitcoin blockchain waarmee je supersnel en supergoedkoop betalingen kunt doen. En nog veel meer!

Let op: je leert in deze cursus niets over trading, technische analyse en het aflezen van grafiekjes. Het gaat puur over de unieke eigenschappen van decentraal geld en hoe dit er in de praktijk uit ziet en hoe dit werkt.

Leer onbeperkt met Soofos Plus

Deze cursus is gratis te volgen door abonnees van Soofos Plus.
 • Toegang tot deze én alle andere online cursussen
 • Blijf jezelf ontwikkelen en leer nieuwe vaardigheden
 • Leer onbeperkt vanaf €8,25 p/m
Direct aanmelden
soofos plus cursussen op laptop

Over de Instructeur

Profielfoto

Arnold Hubach

Hoi, ik ben Arnold en inmiddels al weer bijna vier jaar actief in de wereld van Bitcoin. Wat begon als hobby is uitgegroeid tot een full time baan. Je kunt mij kennen van artikelen op onder andere Bitcoin Magazine NL en BlockchainStories waar ik dagelijks de ontwikkelingen van de markt in de gaten hou.Ik hou er van om moeilijke technische concepten uit te zoeken en begrijpelijk te maken. En bij Bitcoin en Lightning zijn dit heel veel aspecten.In de loop der jaren heb ik gemerkt dat iedereen zijn eigen weg maakt in de wereld van het 'cryptogeld'. Ik heb gemerkt dat veel mensen niet goed snappen waarvoor Bitcoin bedacht is en hoe het werkt. In de loop der jaren heb ik enorm veel geleerd over Bitcoin en Lightning en alle ontwikkelingen op de voet gevolgd. Deze kennis wil ik graag delen met iedereen die geïnteresseerd is.

Bekijk meer cursussen van Arnold Hubach →

Cursusoverzicht

Bitcoin, beknopt en begrijpelijk
Introductie en context 00:04:00
Filosofie 00:20:00
Satoshi 00:06:00
Gebruiker 00:09:00
Transactie 00:06:00
Mempool 00:04:00
Miners 00:07:00
Block 00:05:00
Blockchain 00:07:00
Nodes 00:06:00
Protocol 00:06:00
Consensus 00:05:00
Samenvatting 00:14:00
[EXTRA] Bitcoin kopen 00:17:00

Reviews

5

5
1 beoordelingen
 • 5 Sterren1
 • 4 Sterren0
 • 3 Sterren0
 • 2 Sterren0
 • 1 Sterren0
 1. Leuk, interessant en informatief!

  5

  Zojuist de cursus kennismaking met Bitcoin gevolgd. Erg interessant en heb er veel van opgestoken. Zowel geschikt voor mensen die nog niets van Bitcoin afweten als voor mensen waarbij Bitcoin al bekent is. Een echte aanrader!

Gemaakt met in NL © 2021 - Soofos B.V.