Dit leer je in de cursus:
- Ontspanningsoefeningen inzetten om zowel je kind als jijzelf te helpen bij het vinden van rust tijdens het rouwproces.
- Creatieve activiteiten gebruiken, zoals het maken van een moodboard, om gevoelens en herinneringen te uiten en te verwerken.
- Het gesprek over verlies en rouw met je kind kunnen openen en begeleiden.
- Verschillende rouwreacties bij kinderen herkennen en begrijpen hoe deze te ondersteunen.
Je kind begeleiden bij verlies
Rouw is een natuurlijk, maar vaak complex proces, zeker voor een kind. Wanneer een dierbare overlijdt, staat de wereld van een kind even stil. Als ouder zie je jouw kind worstelen met zijn of haar emoties en voel je de noodzaak om te helpen, maar hoe doe je dat? Deze online cursus “Je kind begeleiden bij rouw” biedt jou de kennis en de tools om je kind te ondersteunen tijdens dit moeilijke proces.
Hoe ziet rouw er uit bij kinderen?
Rouw bij kinderen kan zich op verschillende manieren uiten; van boosheid tot terugtrekken, van verdriet tot verwarring. Kinderen begrijpen niet altijd wat de dood betekent en kunnen veel vragen hebben, of juist helemaal geen. In deze cursus leer je wat normale reacties zijn op verlies bij kinderen en hoe je hierop kunt inspelen.
Hoe moet je omgaan met een rouwend kind?
Geen ouder wil zijn kind zien lijden. Toch is het soms moeilijk te bepalen hoe je met de situatie om moet gaan. Deze cursus geeft je niet alleen inzicht in wat rouw is, maar biedt je ook praktische handvatten om het gesprek aan te gaan. Je leert signalen van rouw te herkennen en hoe je hierop kunt reageren.
Voor wie is deze cursus bedoeld?
Deze cursus is essentieel voor elke ouder, verzorger of naaste die betrokken is bij een kind dat een verlies heeft geleden. Of je nu voor de eerste keer met het onderwerp te maken krijgt, of al meer ervaring hebt; deze cursus biedt waardevolle inzichten die iedereen kan toepassen.
Help je kind in deze uitdagende tijd
Door je in te schrijven voor deze cursus, vergroot je jouw vermogen om jouw kind te helpen in een extreem uitdagende tijd. Het geeft je niet alleen de tools en kennis, maar versterkt ook de band tussen jou en je kind, doordat je samen werkt aan het verwerken van grote emoties.
Het begeleiden van je kind bij het verwerken van een verlies is geen gemakkelijke taak, maar met de juiste kennis en tools kun je een enorme steun zijn. Schrijf je vandaag nog in voor deze cursus. Samen maken we het onbespreekbare bespreekbaar. Begin het gesprek, versterk de band en help je kind om te gaan met zijn of haar verlies.
Over de instructeur
Mijn naam is Jay van Oosten en ik ben ruim 20 jaar werkzaam in de jeugdhulpverlening.
Ik ben een SKJ geregistreerde jeugdprofessional. De Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ) is het beroepsregister voor professionals in de jeugdsector. SKJ ziet toe op kwaliteit, toetsing en scholing. Als je op hbo- of wo-niveau werkt in de jeugdhulpverlening en je hebt direct contact met kinderen en jeugd, dan heb je vrijwel altijd een SKJ-registratie nodig.
Ik voer dagelijks gesprekken met zowel ouders als kinderen. Ik ben begonnen als begeleider op een woongroep voor mensen met een verstandelijke beperking en ik heb daarna een aantal functies vervuld als jeugdhulpverlener binnen gezinnen. Inmiddels werk ik ruim 10 jaar als maatschappelijk werker op de basisschool. De hulpvragen die ik dagelijks krijg zijn heel divers. Denk hierbij aan het bieden van (opvoedings)ondersteuning aan ouders maar vooral ook het voeren van gesprekken met kinderen; faalangstbegeleiding, kinderen die moeten leren om voor zichzelf op te komen, kinderen die niet lekker in hun vel zitten, kinderen die externaliserend gedrag vertonen...you name it.
Erg uitdagend en boeiend werk. In het dagelijks leven zie ik veel ouders worstelen met allerlei (opvoed) vraagstukken. Vanuit deze gedachte heb ik mijn cursussen ontwikkeld.