Dit is hoe je jouw sociale angst en verlegenheid kan overwinnen

Edwin de Jager
  | 
10 december 2020

‘’De kwaliteit van je leven is gelijk aan de kwaliteit van al je relaties die je hebt’.’

Dit is een quote die ik zelf verzonnen hebt. Hoewel je kan twijfelen of dit waar of niet waar is, denk ik zeker dat hier een grote waarheid in schuilt. Dat weet je vooral als je die volwaardige relaties niet hebt en je kan in een zwart gat van eenzaamheid vallen. Mensen met straatvrees en sociale angst weten hier alles van. Daarom is mijn doel met dit artikel jou wat praktische tools te geven, die het mogelijk maakt je symptomen van de sociale angst te verlichten. Op deze manier kan je weer relaties met andere mensen aangaan, zodat je weer de volheid van het leven kan gaan ervaren.

Over Edwin

Edwin, de gastauteur van deze blog, is auteur op de website Jouw Natuurlijke Gezondheid. Hier schrijft hij onder andere over onderwerpen zoals persoonlijke groei en lichamelijke ontwikkeling. Met uiteenlopende onderwerpen probeert hij de wereld beetje bij beetje gezonder te maken.

Sociale angst én verlegenheid kunnen overwonnen worden!

In mijn gratis cursus Sociale Angst en Verlegenheid overwinnen geef ik verschillende tips en technieken om je onderbewuste nieuwe overtuigingen mee te geven. Sociale angst wordt vaak veroorzaakt door onderbewuste overtuigingen die je aanziet voor de waarheid.

Het is dan ook belangrijk om die insteek te veranderen. Maar hoe doe je dat? Wees meditatief voor je veranderingen maakt. Tja, wat bedoel ik hiermee?

We gaan proberen nieuwe herinneringen te maken, zodat je daadwerkelijk minder of geen last meer hebt van je sociale angst, verlegenheid of straatvrees.

Met een bodyscan in meditatieve toestand komen

Maar voor jij je onderbewuste nieuwe beelden geeft, is het belangrijk eerst in een meditatieve toestand te komen. Op deze manier is het makkelijker je onderbewuste te programmeren.

Sterker nog soms hoef je weinig te veranderen als je in meditatie bent, want dan treed het zelf genezende stuk van onze hersenen op en kan er automatisch geheeld worden. Het is dokter Joe Dispenza die verantwoordelijk is voor deze manier van werken.

Deze manier heeft overigens al vele mensen heeft geholpen bij het herstellen van mentale aandoeningen.

Maar omdat schrijven hiervoor niet de beste methode is om het over te brengen, is hier een YouTube-video met een bodyscan, die je in een meditatieve toestand brengt. En? Is het gelukt? Vast wel! Mooi dan gaan we naar de tweede stap…

Het opschrijven van oude overtuigingen

Begin met het opschrijven van jouw overtuigingen, waarvan je bewust weet dat ze met jouw sociale angst te maken hebben. Je zal merken dat veel van die overtuigingen te maken hebben met de waarde die jij jezelf geeft. Veel mensen met sociale angst zijn bijvoorbeeld bang dat ze veroordeelt worden door degene met wie ze in gesprek zijn. Een gedachte of overtuiging die je dus zou kunnen opschrijven is: “Ik denk dat mensen dit…” of “dat…. van mij vinden.

1. Start met schrijven!

Schrijf eens tien van dit soort gedachten en overtuigingen op die het meeste voorkomen wanneer je sociale angst ervaart. Meer of minder overtuigingen is ook goed, zolang je de belangrijkste er maar uit haalt. Zodra je dit gedaan hebt, gaan we door naar hoe we deze overtuigingen gaan veranderen. Doe je mee?

2. Beelden visualiseren bij de nieuwe overtuigingen.

Vaak als je oude gedachten hebt, zitten daar ook herinneringen aan vast in de vorm van beelden. Probeer eens met woorden de beelden uit te drukken en op te schrijven bij je tien oude overtuigingen die je net hebt opgeschreven, zodat je een reminder hebt voor als je wilt gaan visualiseren.

3. Gewenste situatie voorstellen.

Dan mag je er één overtuiging met de herinnering(en) eruit pakken. Vaak is dat een akelige herinnering met beelden en heftige emoties. Maar stel je nu eens voor? Hoe zou jij willen zijn in die oude situatie? Zou je meer zelfvertrouwen willen hebben, zodat je die persoon vertellen wat je er echt van dacht? Of zou je liever in gesprek gaan, waarom iemand dit doet?

Misschien heb je wel een straatroof meegemaakt die je een onveilig gevoel geeft en je straatvrees veroorzaakt. Het kan van alles zijn, maar de echte vraag is wat wil jij in die situatie? Zet een rustig muziekje op en ga visualiseren hoe jij graag wilt zijn in de oude herinnering, zodat je jouw onderbewuste nieuwe beelden geeft over de nieuwe situatie. Als je tevreden bent over dit beeld, schrijf je de nieuwe beelden in woorden op naast de oude overtuiging. Deze nieuwe overtuigingen kan je in de ochtend en de avond herhalen. Op deze manier kan je de beelden elke dag opnieuw visualiseren, doordat je het hebt opgeschreven. Doe dit met alle tien de overtuigingen.

Overtuig jouw onderbewuste

Je zal zien dat dit in het begin best lastig is. Je onderbewuste accepteert niet zomaar de nieuwe beelden, maar zet een rustig en inspirerend muziekje op, zodat nieuwe beelden makkelijk te bedenken zijn.

Je mag dit 21-dagen-lang doen en langer als dat nodig is. Hoe voelen die nieuwe zelfgemaakte herinneringen? Vast heel goed! Gebruik dit gevoel om nog meer beelden te creëren om de oude situatie om te toveren naar iets waar je blij van wordt.

Wil je meer informatie, ga dan even naar mijn gratis cursus sociale angst en verlegenheid overwinnen. Met deze training kan je zelfs als volwassene je verlegenheid, straatvrees of sociale angst overwinnen! Word minder verlegen en ga meer uit het leven halen.

Het ga je goed, Edwin.

Artikel uit de categorie:
Persoonlijke Ontwikkeling

0 Reacties op "Dit is hoe je jouw sociale angst en verlegenheid kan overwinnen"

  Geef een reactie op dit artikel

  Leer onbeperkt met Soofos Plus

  • Onbeperkte toegang tot honderden Nederlandse cursussen
  • Probeer 7 dagen volledig gratis
  • Maandabonnement vanaf €19 per maand
  Probeer gratis Meer informatie over Soofos Plus
  soofos plus cursussen op laptop
  Gemaakt met in NL © 2021 - Soofos B.V.