Zeven tips om een betere presentatie te geven

Rick de Bie
  | 
11 november 2019

Kunnen presenteren is belangrijker dan ooit, zeker nu. Niet alleen loopt het schooljaar op het eind en worden er dus duizenden presentaties, presentaties zijn ook een belangrijk onderdeel binnen het bedrijfsleven. Ik kan me mijn eerste presentatie nog wel herinneren, ook al zou ik hem liever vergeten. Achteraf ben je toch blij dat je ze gedaan hebt, want je leert er veel van.

 

“Ik kan me mijn eerste presentatie nog wel herinneren, ook al zou ik hem liever vergeten.”

 

Waarom ging het dan zo slecht?

Toen ik mijn eerste presentaties moest geven, op de basisschool, ging het eigenlijk nergens over. En toch liet je de spanning over je heen komen, en was ik een kind, dat hielp ook niet. Achteraf valt het allemaal wel mee, en zijn er bepaalde regels die je kan volgen om elke keer een goede presentatie neer te zetten. Toen ik die regels niet had, ging het duidelijk slechter.

 

De regels voor goede presentaties.

Om elke keer een goede presentatie neer te zetten, zijn bepaalde slimmigheidjes te bedenken, die zowel in persoonlijke, zakelijke en schoolsfeer goed werken. De tips die ik voor je heb werken goed voor mij, hopelijk kunnen ze jou ook helpen.

 

Tip 1: Bereid voor wat je wilt zeggen,…

Maar bereidt niet precies voor hoe je het gaat zeggen. Van te voren opschrijven wat je precies gaat zeggen, kan juist tegenwerken. Als het er tijdens de presentaties niet lekker uitkomt, dan zal dit je enorm zenuwachtig maken. De presentatie komt dan ook niet natuurlijk over. Weet wát je wilt vertellen, en “improviseer” dan de manier waarop je het verteld.

 

Tip 2: Zorg voor de juiste tools

Op sommige momenten is Powerpoint goed genoeg, maar dat ligt echt aan de situatie. Tools zoals Powerpoint en Prezi zijn alleen niet geschikt voor sommige situaties. Je kan bijvoorbeeld kiezen om een flipover of post-its te gebruiken, of om het puur op een monoloog te houden. Wil je toch Powerpoint of Prezi gebruiken, bekijk dan eens de cursus Powerpoint of de cursus Prezi, want daar leer je meer uit deze tools te halen.

 

Tip 3: Bepaal een logische structuur

Voor het publiek is het heel handig om te weten wat ze kunnen verwachten, zodat ze weten welke informatie ze echt moeten opslaan. Het is daarom handig van tevoren een structuur op te stellen en daaraan vast te houden. Heb je bijvoorbeeld een presentatie voor je scriptie? Hou dan de natuurlijke volgorde van de informatie in de scriptie vast. Dit is niet alleen handig voor het publiek, maar ook voor jezelf.

 

Tip 4: Gebruik de snelheid van een normaal gesprek

Het is een normale reactie van het lichaam om sneller te willen gaan als je gestrest bent. Bij presenteren is niet anders en daarom zie je vaak dat mensen sneller gaan praten als ze presenteren, of nadat er in de presentatie iets fout is gegaan. Dit is een natuurlijke reactie op de stress. Meer hierover lees je hier. Dit kan je vrij simpel tegengaan, door de presentatie te geven in een tempo waarin je normaal ook gesprekken voert. Dit voelt, zowel voor jou als het publiek, natuurlijker aan. Het geeft je ook meer ruimte om rustig te ademen.

 

Tip 5: Zorg voor interactie

Dit is een bijna nietszeggende term tegenwoordig, aangezien vrijwel elke actie tegenwoordig als interactie gezien wordt. Maar in presentaties is het ook nog belangrijk. Je hoeft hier niet specifiek een vraag te stellen aan het publiek. Het kan ook iets simpels zijn, zoals een goede grap, waarvan je weet dat het publiek hem kan waarderen. Interactie draait erom dat het publiek de presentatie ingetrokken wordt.

 

Tip 6: Ga stevig in je schoenen staan

De kreet “fake it, till you make it.” is een cliché, maar net als andere clichés is ze waar. Het is een psychologisch effect dat in werking treed. Het werkt hetzelfde als lachen, als je lacht wordt je gelukkig, en vice versa. Bij een gebrek aan zelfvertrouwen, kan je gewoon doen alsof je zelfvertrouwen hebt, tot dat het er is.

 

Tip 7: Hoe het kort, maar vertel alles

Vaak zijn er veel onderwerpen die je wilt of moet behandelen. Echter is het hier ook handig om te checken wat het publiek nou eigenlijk wilt horen, aangezien ze lang niet alles relevant zullen vinden. Maak dus een selectie. De focus zullen ze dus ook snel kwijt zijn, dus kan je het beter kort houden.

 

Leer van de tips en geef de volgende keer een perfecte presentatie!

Artikel uit de categorie:
Persoonlijke Ontwikkeling

0 Reacties op "Zeven tips om een betere presentatie te geven"

  Geef een reactie op dit artikel

  Leer onbeperkt met Soofos Plus

  • Onbeperkte toegang tot honderden Nederlandse cursussen
  • Probeer 7 dagen volledig gratis
  • Maandabonnement vanaf €19 per maand
  Probeer gratis Meer informatie over Soofos Plus
  soofos plus cursussen op laptop
  Gemaakt met in NL © 2020 - Soofos B.V.