Hoe zelfstudie jou deze vakantie kan helpen

Rick de Bie
  | 
11 november 2019

Terwijl het grootste gedeelte van Nederland leegstroomt vanwege de vakantie, is er ook een grote groep mensen die niet op vakantie gaan. Niemand ziet graag een vakantie ongebruikt aan zich voorbij gaan. Ook zegt iedereen graag meer aan zijn persoonlijke ontwikkeling te doen. Terwijl anderen onder een palmboom aan een cocktail zitten, kan jij als thuisblijver dus echt wat nuttigs gaan doen: leren.

 

“Maar… Ik wil vakantie hebben”

Logisch. Wie niet? Tijd besteden aan zelfstudie betekent niet dat je geen tijd meer over hebt. Het is juist beter om er niet teveel tijd per dag aan te besteden. Wanneer je jezelf er toe zet een half uurtje per dag te leren, wat echt niet veel is, hou je dat gemakkelijk vol. Zo gaat het niet op school lijken, en al helemaal niet op hard werken. En je kan s’middags nog steeds het terras op en genieten van het weer.

 

Wat is zelfstudie eigenlijk?

Het begrip zegt het eigenlijk al: zelfstudie, is het inzetten van studie op eigen initiatief en volgens eigen planning. Een groot voordeel van zelfstudie is dat je het zo flexibel kan maken als je zelf wilt, maar dat is direct ook de grootste valkuil. Het is makkelijk het namelijk een dag of week even aan de kant te schuiven, en het vervolgens niet meer op te pakken. Het is daarom belangrijk gemotiveerd te blijven. Door met kleine stapjes te werken blijf je gemotiveerd.

 

Wat kan je deze vakantie leren?

Er zijn duizenden onderwerpen die je kan leren. Van paardrijden tot Koreaans voor gevorderden, en van knikkeren tot programmeren van gehoorapparaten. Niet elk onderwerp zal je op lange termijn evenveel vreugde of resultaat brengen. Vandaar dat je van ons een lijstje krijgt met vijf leuke, diverse opties die je wél iets extra’s kunnen brengen.

 

1. Talencursus

Talen zijn top, ten eerste, omdat je met meer mensen kan communiceren. Ten tweede omdat je komende vakanties nét iets leuker kunnen worden. 80% van de wereld is meertalig (bron: meertalig.nl), en dat maakt het makkelijk er een nieuwe taal bij te leren. Zo vind ik het als meertalige (Nederlands en Engels) niet lastig om Spaans te leren, deze lijkt meer op Engels dan gedacht. Het mooie hieraan is dat ik na het leren van Spaans met meer dan 400 miljoen mensen (die Spaans als moedertaal hebben) extra kan communiceren.

 

2. Concentratiecursus

Laten zien dat je hard werkt is eigenlijk maar leuk voor één persoon, de baas. Je kan jezelf veel beter aan leren met meer focus te werken. Daardoor ben je of eerder klaar met wat je moet doen, of heb je daarna tijd voor leukere (of minder stomme) dingen. Een verhoogde concentratie zorgt er ook voor dat je minder snel bent afgeleid en dat je jezelf aanleert dingen ook echt af te maken.

 

3. Meditatiecursus

In de zomer is het minder druk, super fijn, maar daarna wordt je gewoon weer met open armen ontvangen door een hectiek leven. Leer daarom in de vakantie mediteren, aangezien dit je in staat stelt om rust te vinden op drukke momenten. Dit is zeker voor de mensen met een drukke kantoorbaan en een actief sociaal leven handig. Je hoeft je niet altijd te haasten, dat moet je jezelf wel af en toe vertellen. Leer dus dankzij een zelfstudie hoe je focus op de belangrijke dingen in het leven weer terug krijgt.

 

4. Persoonlijke Ontwikkelingscursus

Ga je talenten ontdekken deze zomer! Je hebt alle tijd, dus waarom ga je niet op onderzoek uit? In de zomer heb je genoeg tijd om te ontdekken wat je talenten zijn en hoe je ze in kan zetten. Het kan zelfs van invloed zijn op je carrière. Maar pas op! Je kan zomaar iets ontdekken wat je eerst niet aan had gedacht.

 

5. Fotografiecursus

Met het lekkere weer dat de zomer brengt, wil je natuurlijk niets liever dan naar buiten. En wat is er leuker dan het fotograferen van landschappen, dieren, mensen en meer? Wij weten het niet. Leer deze zomer dus lekker fotograferen, omdat je daar zoveel meer mee kan dan alleen het vastleggen van een moment. Je kan er een heel verhaal mee vertellen!

 

Ga er dus lekker voor zitten deze zomer en ontdek nieuwe skills!

Artikel uit de categorie:
Tips

0 Reacties op "Hoe zelfstudie jou deze vakantie kan helpen"

  Geef een reactie op dit artikel

  Leer onbeperkt met Soofos Plus

  • Onbeperkte toegang tot 200+ Nederlandse cursussen
  • Probeer 7 dagen volledig gratis
  • Maandabonnement vanaf €19 per maand
  Probeer 7 dagen gratis Meer informatie over Soofos Plus
  soofos plus cursussen op laptop
  © 2020 - Soofos B.V.