Waarom is het nuttig om te leren over HTML?

Joris van den Berg
  | 
11 november 2019

Dat programmeren de toekomst is, is wel duidelijk. We leven namelijk in een wereld die steeds meer om code draait. Je ziet het in fabrieken die geautomatiseerd worden, maar bijvoorbeeld ook in online diensten. Een ding is zeker: websites zullen nog voor een lange tijd bestaan. De meeste websites op het internet zijn gebouwd op basis van HTML, daarom is het nuttig meer over deze programmeertaal te leren. Voordat je begint met leren, wil je natuurlijk wel weten wat je leert. Daarom zullen we je eerst wat uitleg geven over het onderwerp en hoe je het kan inzetten. Vervolgens laten we je weten hoe je meer kan leren over HTML.

 

Wat is HTML?

HTML, is de afkorting voor Hypertext Markup Language. Dit is een programmeertaal, waarmee websites en webapplicaties gemaakt kunnen worden voor het internet. Vervolgens kan deze code verder opgemaakt worden door middel van CSS en kan JavaScript gebruikt worden om dynamische elementen te creëren.

 

Waar gebruik je HTML-code voor?

HTML wordt het vooral gebruikt om websites te maken. Zo zijn rond de 85% van de websites op het internet gebouwd in deze programmeertaal. Ook voor webapplicaties wordt HTML ingezet om de applicatie vorm te geven. Voor jou zal dit minder relevant zijn dan de websites, daarom zijn dit enkele voorbeelden van een website die je met HTML kan maken:

 • Een website waarop je jouw foto’s kan laten zien;
 • De bedrijfswebsite van jouw onderneming als digitaal uithangbord;
 • De website van de sportvereniging, waarop scores te zien zijn;
 • Een webshop, waarop mensen jouw producten kunnen zien en kopen.

Grote kans dus dat jij op een HTML-website terechtkomt, wanneer je willekeurig aan het rond klikken bent. Heb je weleens gedacht: “dat wil ik ook kunnen maken”? Dan is het nuttig voor jou om HTML te leren schrijven. Het is overigens een vaardigheid waar je nog lang mee vooruit kan.

 

Programmeren is de toekomst

Steeds meer apparaten zullen in de toekomst uitgerust worden met internet. Zo zie je bijvoorbeeld al heel veel koelkasten en thermostaten die verbonden zijn met het internet en bijvoorbeeld jouw telefoon of computer. Het zogenoemde “Internet of Things” (IoT) gaat alleen nog maar verder uitgebreid worden. Het is overigens zo dat deze apparaten ook gebruik maken van HTML om informatie weer te geven. Gooi hier CSS overheen om het er goed uit te laten zien en je hebt een mooie weergave op jouw koelkast. Dit geeft jouw koelkast dankzij slimme technieken de kans om te laten zien dat je nieuwe eieren moet kopen of dat jouw melk over datum is.

 

Belang van goed geschreven code

Programmeren is niet iets dat je in enkele uren leert. Zo heb je bijvoorbeeld goede kennis nodig van de verschillende onderdelen. Naast deze kennis is het hebben van een goede workflow en kennis van de structuur nodig. Anders krijgt het uiteindelijke eindresultaat een compleet ander uiterlijk dan je in gedachte had. Goed geschreven HTML-code maakt het mogelijk mooie content te creëren die er op elk apparaat goed uitziet.

 

Onderdelen van HTML

Een pagina in HTML wordt opgebouwd door middel van “tags”. Deze tags zien er bijvoorbeeld zo uit: <a>, <p> en <h1>.  Met deze tags geef je aan de browser, bijvoorbeeld Google Chrome, aan wat er weergegeven moet worden en wat de betekenis is van de tekst. Zo is <a> bijvoorbeeld een linkje naar een andere plek op de website of naar een totaal andere website. <p> is een standaard paragraaf met normale tekst en <h1> is de eerste kop op de website. Op deze pagina is “Waarom is het nuttig om te leren over HTML?” onze <h1>.  Er zijn in totaal meer dan honderd verschillende tags die je kan inzetten voor jouw website, de belangrijkste zijn:

 • <head> : waar je informatie over de pagina geeft die niet weergegeven wordt op de pagina;
 • <body> : dit is het gedeelte waar informatie wél weergegeven wordt, hier staat dus de inhoud;
 • <style> : welke gebruikt wordt om een bepaalde stijl mee te geven aan het document;
 • <title> : waarmee je de titel van het document kan definiëren.

Natuurlijk zijn er nog veel meer andere nuttige tags, maar met de bovenstaande tags, kan je een begin maken aan jouw eigen document.

 

Over het leren van HTML

Zoals we al eerder zeiden, is het leren van HTML niet makkelijk. Er zit namelijk een bepaalde structuur en werkwijze achter die je moet begrijpen. Zo is het tijdens het programmeren in HTML ook handig om te weten hoe CSS werkt, zodat je weet wat er qua look-and-feel mogelijk is voor jouw HTML-document. Er zijn verschillende manieren om te leren over HTML.

 

Zelf uitproberen met behulp van hulpsites

Er zijn veel hulpsites op het internet die je meer bij kunnen brengen over het programmeren in HTML. De voornaamste is W3Schools, waar je stap voor stap de programmeertaal HTML kan leren en verder kan gaan met bijvoorbeeld CSS of JavaScript. Op deze website vind je niet alleen nuttige tips, maar kan je ook bepaalde stukjes code uitproberen, zodat je kan zien wat er gaat gebeuren als de code wordt geactiveerd.

 

Online cursus volgen

Wij zouden Soofos niet zijn, als we niet een online cursus zouden aanbevelen. Onze online cursussen op het gebied van HTML (en CSS) geven jouw alles dat je nodig hebt om mooie websites te maken. Zo leer je in de cursus HTML en CSS de basis van het programmeren in beide programmeertalen en kan je met een vervolgcursus jouw kennis uitbreiden. Honderden anderen gingen je al voor en zijn laaiend enthousiast over de cursus van House of Training.

 

Start met leren over HTML

Hopelijk hebben we je een beter beeld kunnen geven over het nut van HTML en de mogelijkheden voor jou. Misschien ben je nu wel enthousiast geworden om zelf een website te gaan maken. In ieder geval zijn we enorm benieuwd naar jouw ervaringen en het eindresultaat! Leer je liever over een andere programmeertaal? Lees dan hier over andere programmeertalen die je kan leren.

 

Ga nu lekker zelf aan de slag en leer programmeren!

Artikel uit de categorie:
Programmeren

0 Reacties op "Waarom is het nuttig om te leren over HTML?"

  Geef een reactie op dit artikel

  Leer onbeperkt met Soofos Plus

  • Onbeperkte toegang tot 200+ Nederlandse cursussen
  • Probeer 7 dagen volledig gratis
  • Maandabonnement vanaf €19 per maand
  Probeer 7 dagen gratis Meer informatie over Soofos Plus
  soofos plus cursussen op laptop
  © 2020 - Soofos B.V.