Waarom is het de moeite waard te leren mediteren?

Rick de Bie
  | 
9 maart 2020

In Nederland lijkt iedereen eigenlijk altijd wel druk. De een is druk met weinig dingen, de ander met enorm veel dingen, maar druk lijken we altijd wel. Niet raar dus dat enorm veel mensen overwerkt raken of energie tekortkomen. Hoog tijd om daar wat aan te doen, wantje verdient een minder stressvol leven. Een van de manieren om hiervoor te zorgen, is meditatie. Maar waarom is meditatie effectief en wat is het eigenlijk?

 

Wat is meditatie?

Meditatie is een vorm van ontspanning in de spirituele zin. De kern van meditatie draait om het beoefenen van meditatie om zo tot je spirituele doel te komen. Vrijwel elke religie heeft een eigen vorm van meditatie, maar de vorm waar de meesten aan zullen denken, komt uit het boeddhisme. Meditatie is niet één enkele soort oefening, maar meer een verzamelnaam voor allerlei geestelijke oefeningen.

 

Waar komt het vandaan?

Meditatie kent haar oorsprong in meerdere religies. Zo komt het in zekere vorm voor in bijvoorbeeld het christendom, hindoeïsme en het boeddhisme. Om die reden kunnen we ook niet aanwijzen wat nou eigenlijk de echte oorsprong is van meditatie. Het mooie eraan is ook dat het zich door blijft ontwikkelen. Er blijven telkens nieuwe oefeningen opduiken of ontwikkeld worden.

 

Waarom is meditatie goed voor je?

De reden om te mediteren is voor elke individu weer anders. De een kan het doen om meer rust te vinden, de ander om antwoorden te vinden op bepaalde vragen. Er is voor elk verschillende doel  een geschikte vorm van meditatie te vinden. Gelukkig voor jou heeft het internet ook altijd wel aanbevelingen voor je, dus wees ook zeker niet bang op zoek te gaan naar iets dat werkt voor jou.

 

Wanneer is het nuttig om te doen?

Dat ligt natuurlijk volledig aan jezelf, want jij weet zelf als geen ander of je het kan gebruiken. Heb je het nog nooit geprobeerd? Dan is het zeker de moeite waard om het een paar keer uit te proberen, om te voelen wat het met je doet. Wanneer je het vervolgens een paar keer achterwege laat, dan zal je misschien voelen dat je het weer nodig hebt. Het belangrijkste is dat je luistert naar jezelf.

 

Hoe doe je meditatie?

Aan de slag gaan met meditatie kan je op verschillende manieren doen. Je kan ervoor kiezen om zelf te improviseren, maar je kan ook gebaande paden bewandelen. In dat geval zijn er meerdere vormen, waarmee je aan de slag kan gaan. Wij geven je een overzichtje van de beste manieren om meditatie te leren.

 

YouTube

Nog altijd een van de beste manieren om media gratis te bekijken. Ook op YouTube kan je genoeg over meditatie vinden en kan je ook meditaties volgen. Weet je niet zeker waar je moet beginnen? Zoek dan eens naar geleide meditaties. Deze praten je namelijk door het proces van mediteren heen, zodat je er zonder al te veel problemen kennis mee kan maken!

 

Meditatie-app op je telefoon

Met een app op je telefoon hou je het mediteren letterlijk binnen handbereik. Geen ideale optie als je net besloten hebt om je telefoon minder te gebruiken, maar wel als je het jezelf makkelijk wilt maken. Er zijn genoeg gratis apps die je kan downloaden die goed genoeg zijn om te beginnen met mediteren. Door middel van body scans en geleide meditaties kom je toch weer makkelijker in contact met jezelf, waar je ook bent.

Tip! Zoek eens in de Appstore of Google Play naar een meditatie app. Het zal je verrassen hoeveel er zijn!

 

Een meditatiecursus

Een cursus is net als het bekijken van YouTube-video’s en het luisteren naar een app op je telefoon een effectieve manier om te leren mediteren. Zo kan je bij ons bijvoorbeeld een cursus mediteren volgen, waar je door een ervaren instructrice les krijgt in meditatie.

 

Ga aan de slag met leren!

Weet je nog niet zeker of meditatie geschikt is voor jou? Probeer dan eens ergens een gratis les, video of ebook te vinden, waardoor je de kracht van meditatie zelf kan ervaren. Ook kan je even rondkijken in onze categorie met meditatiecursussen.

 

Ga vandaag nog aan de slag met mediteren!

Artikel uit de categorie:
Ontspanning

0 Reacties op "Waarom is het de moeite waard te leren mediteren?"

  Geef een reactie op dit artikel

  Leer onbeperkt met Soofos Plus

  • Onbeperkte toegang tot honderden Nederlandse cursussen
  • Probeer 7 dagen volledig gratis
  • Maandabonnement vanaf €19 per maand
  Probeer gratis Meer informatie over Soofos Plus
  soofos plus cursussen op laptop
  Gemaakt met in NL © 2020 - Soofos B.V.