Video als basis voor online cursussen

Joris van den Berg
  | 
12 november 2019

Gastblog: CoolerMedia

Het internet maakt het ons mogelijk om binnen no-time een enorme hoeveelheid kennis op te doen over een eindeloze hoeveelheid onderwerpen. De keerzijde van deze overvloed aan informatie is dat het moeilijk te achterhalen is welke informatie correct is. Door een online cursus te volgen bij een specialist, hoef je niet opnieuw de schoolbanken. Wel ben je er zeker van dat de informatie klopt. Om zo efficiënt mogelijk wijzer te worden, is het dan ook nog eens van belang op welke manier deze informatie je wordt aangeboden. Uit onderzoek is gebleken dat het bekijken van een video één van de beste manieren is om nieuwe informatie op te slaan. Waarom video voor online cursussen de beste keuze is, vertellen we je in deze blog.

 

Tekst versus beeld

Onze ogen dragen veel bij aan de manier waarop we leren en hoe we informatie tot ons nemen, meer dan ieder ander zintuig. Om precies te zijn is 50% van onze hersenen ingericht op het verwerken van beelden (Marieb en Hoehn, 2007). De helft van ons brein geeft dus de voorkeur aan het zien afbeeldingen boven het lezen van tekst. Dat is veel als je er bij stil staat dat de andere 50% van de hersenen het voelen, ruiken, horen en proeven voor zijn rekening neemt.

Daarbij bevinden 70% van onze gevoelsreceptoren zich in de ogen. Die zorgen er voor dat we een omgeving binnen een tiende van een seconde kunnen bevatten. Hieruit kunnen we wel concluderen dat ons zicht belangrijk is. Dat wil zeggen dat we graag naar afbeeldingen kijken, maar ook naar video’s.

 

Efficiënt kennis opdoen

Naast het feit dat we makkelijker leren via beelden, leren we ook nog een sneller met behulp van een video dan bij het lezen van een tekst. Onderzoeker Dr. James McQuivey van Forrester Research toonde in zijn onderzoek aan dat een video je in één minuut net zo veel kan vertellen als een tekst van ongeveer 3600 webpagina’s, ofwel 1,8 miljoen woorden. Kun je je voorstellen dat je 1,8 miljoen worden moet lezen, begrijpen en onthouden? Ik kies dan liever voor het bekijken van een video van een minuut, wat jij? Oeps, misschien hadden we deze blog dan ook wel in de vorm van een video moeten gieten.

 

Video of animatie

In het land van instructievideo’s is er een heleboel mogelijk. Zo kan er bijvoorbeeld gebruik gemaakt worden van een uitlegvideo of van een animatie. In een uitlegvideo kan een docent de materie op beeld toelichten en daarbij voorbeelden laten zien. Bij een animatie is er misschien nog wel meer mogelijk. Zeer complexe onderwerpen kunnen door middel van een animatie duidelijk worden uitgebeeld in een zeer korte tijd.

Van welke van deze opties de cursus ook gebruik maakt, ze zijn in ieder geval vele malen effectiever dan een ‘old-school’ theorieboek.

Ook een gastblog schrijven? Stuur dan een e-mailtje naar leren@soofos.nl!

Facebook groep

Word lid van de Online Instructeurs Nederland groep. Leer alles over het maken en verkopen van online cursussen en kom in contact met andere online instructeurs.

Artikel uit de categorie:
Cursus maken

0 Reacties op "Video als basis voor online cursussen"

  Geef een reactie op dit artikel

  Leer onbeperkt met Soofos Plus

  • Onbeperkte toegang tot 200+ Nederlandse cursussen
  • Probeer 7 dagen volledig gratis
  • Maandabonnement vanaf €19 per maand
  Probeer 7 dagen gratis Meer informatie over Soofos Plus
  soofos plus cursussen op laptop
  © 2020 - Soofos B.V.