De verborgen impact achter jouw keuzes in de winkel

Rick de Bie
  | 
31 maart 2020

Geschreven door Sacha Handgraaf van Sustainable Inspiration: www.sustainableinspiration.nl

Bij duurzaamheid denken we ondertussen vaak aan zonnepanelen, minder vlees eten of minder vliegen. Maar denk je ook wel eens aan de spullen die je koopt? Bijvoorbeeld jouw kleding of je telefoon? Helaas hebben ook die producten vaak een grote verborgen impact.

Waarom het nuttig is om na te denken voor we kopen

Steeds vaker kom ik er ook achter dat er een onwijs grote verborgen impact achter de spullen zit die ik koop. Ik wist dit al bij vlees, dit kun je teruglezen in mijn vorige blog, maar ook andere spullen zoals telefoons en laptops, hebben zo’n grote verborgen impact waar we gewoon niet over nadenken als we deze kopen in de winkel. Vaak wordt deze impact ook niet mee berekend in de aanschafprijs.

Je betaalt hoeveel het kost om het te maken, maar je betaalt niet hoeveel het eigenlijk de aarde kost. Een product zou namelijk veel meer kosten als we ook de natuur een economische waarde zouden geven.

Welke producten hebben de meeste verborgen impact?

Babette Porcelijn van De Verborgen Impact wilde graag weten waar nu echt de meeste impact lag. Ze heeft er een heel boek over geschreven en is uitgekomen op de volgende top 10:

Volgens haar analyse hebben spullen, voornamelijk elektronica, de grootste impact op ons milieu, nog meer dan vlees. Nu zijn er wel meer van dit soort analyses uitgevoerd en hangt het er een beetje vanaf naar welke impact je kijkt, zo is er in 2018 ook een groot internationaal onderzoek gepubliceerd dat aangeeft dat in vlees en melk de grootste impact zit. Maar we kunnen in ieder geval wel concluderen dat zowel vlees als elektronica consumptie een erg grote impact hebben.

Waar ligt dat dan aan? Bij elektronica gaat het hier voornamelijk om het materiaal (waaronder de batterij), maar ook de energie die nodig is om het product te maken. Omdat bijvoorbeeld onze smartphones ontworpen zijn om gemiddeld maar 2 jaar mee te gaan hebben deze hierdoor een hele grote ecologische impact. De batterijen zijn vaak moeilijk te recyclen en de mineralen die gebruikt worden voor je telefoon worden steeds schaarser. Ook worden deze mineralen vaak uit conflictgebieden gehaald waar de arbeidsomstandigheden verschrikkelijk zijn.

Wat kun jij doen om je impact te verkleinen?

We zijn als maatschappij gewend om altijd maar zoveel mogelijk nieuwe dingen te kopen. Daarom pleit ik om jezelf af en toe de volgende vragen te stellen:

 • Heb ik het product eigenlijk wel echt nodig? Koop ik het omdat ik er blij van word of omdat ik het echt nodig hebt? En als ik er blij van word, kan ik dat blije gevoel ook ergens anders vandaan halen? Moet dat per se van nieuwe spullen? Kan ik bijvoorbeeld ook gewoon iets leuks gaan doen met iemand?
 • Kan ik het ook tweedehands kopen? Kleding maar zelfs ook elektronica kun je best tweedehands kopen. Zo heb ik bijvoorbeeld een hele goede muis voor mijn computer gehaald bij de kringloopwinkel! Ook nog veel goedkoper!
 • Is het kapot? Kun ik het dan (laten) repareren? Bijvoorbeeld bij een Repair Café.
 • Kan ik het ook delen met of lenen van iemand? Een boor kun je bijvoorbeeld ook heel goed via het platform Peerby regelen van iemand uit de buurt.

Het gaat er hier niet om dat je nooit meer iets nieuws mag kopen of geen andere niet-duurzame keuzes meer mag maken, maar het gaat erom dat je jouw bewustzijn vergroot over de verborgen impact van die dingen die je koopt. Op deze manier kun je bijvoorbeeld ook op een andere manier naar spullen gaan kijken. En het is op deze manier vaak ook nog goedkoper; je bespaart bijvoorbeeld geld door iets tweedehands of gewoon niet te kopen.

Leren om bewuste en duurzame keuzes te maken

Worstel jij hier ook nog mee? Kijk eens naar mijn online cursus: ‘Bewuste en duurzame keuzes in de winkel’. Tijdens deze cursus leer je waarom en hoe je zelf makkelijk bewustere en duurzamere keuzes kunt maken in de winkel. We gaan het hebben over wat het woord ‘duurzaam’ nu precies betekent, jouw mindset ten opzichte van spullen en hoe je een duurzamer product kiest.

Meer duurzame tips en inspiratie? Volg Sustainable Inspiration via Instagram of Facebook.

Artikel uit de categorie:
Persoonlijke Ontwikkeling

0 Reacties op "De verborgen impact achter jouw keuzes in de winkel"

  Geef een reactie op dit artikel

  Leer onbeperkt met Soofos Plus

  • Onbeperkte toegang tot 200+ Nederlandse cursussen
  • Probeer 7 dagen volledig gratis
  • Maandabonnement vanaf €19 per maand
  Probeer 7 dagen gratis Meer informatie over Soofos Plus
  soofos plus cursussen op laptop
  © 2020 - Soofos B.V.