Must-have vaardigheden voor het management

Anton Verkooijen
  | 
12 november 2019

Elk bedrijf heeft een manager of management nodig dat van aanpakken weet. Maar met alleen hard werken kom je er nog niet. Het brengt je natuurlijk ver, maar uiteindelijk moet je ook kunnen managen. Daarvoor heb je bepaalde vaardigheden nodig. Over die vaardigheden gaan we het vandaag hebben.

 

Het verschil tussen een manager en een baas

Dat de manager bovenaan de pikorde staat, dat is duidelijk. Maar dat betekent natuurlijk niet dat een manager per se de baas speelt. Managen heeft namelijk een meer persoonlijk en vertrouwelijk aspect. Aspecten dat puur de baas spelen niet heeft. Om succesvol te managen heb je dus bepaalde sociale skills nodig. Het is namelijk belangrijk dat de mensen die je managed je vertrouwen en op je kunnen bouwen. Dit geldt andersom natuurlijk ook.

 

Zakelijke vaardigheden

Als manager moet je verstand van zaken hebben. De ‘zaken’ kunnen natuurlijk uiteenlopen, een HR-manager en een marketingmanager hebben verschillende soorten taken. De zakelijke vaardigheden die relevant zijn voor jouw werkveld als manager kan je op verschillende manieren leren. Zo heb je bijvoorbeeld volwaardige opleidingen, workshops en cursussen. Wanneer de je een managementpositie bekleed, is de kans groot dat je al een tijdje actief bent in het veld. Dan is het volgen van een volwaardige opleiding eigenlijk geen optie meer. Workshops en cursussen zijn iets makkelijker in het drukke bestaan te verweven.

 

Workshops

Deze zijn ideaal voor mensen die nieuwe vaardigheden willen leren en deze meteen uit willen proberen. Dankzij de persoonlijke aard van de workshop en de aanwezigheid van anderen die ook willen leren, zijn workshops enorm effectief in het aanleren van praktische vaardigheden. Door direct contact met de instructeur is er een grote mate van interactie mogelijk. Voor een workshop is echter wel vaak een fysieke locatie nodig.

 

Cursussen

Cursussen kunnen minder persoonlijk zijn dan workshop, maar hebben wel het voordeel van grotere flexibiliteit. Het volgen van een cursus kan je namelijk doen waar je zelf wilt. De interactie met andere cursisten is wel lastiger te bewerkstelligen en de interactie met de instructeur is ook stukken minder aanwezig. Maar een cursus kan dus wel op een zelf gekozen tijdstip of locatie gedaan worden.

 

Projectmanagement Skills

Het managen van projecten kan make-or-break zijn. Niet alleen voor het project, maar ook voor het bedrijf. Een gefaald project kan bijvoorbeeld negatieve publiciteit met zich meebrengen. Ook kan gebrekkig management van een project veel tijd en geld kosten. Belangrijk dus dat projecten in goede banen geleid worden. Waar leer je deze vaardigheden? In de praktijk kan je dit natuurlijk leren, maar dat vergt tijd, geld en is een risico voor het bedrijf. Gelukkig zijn er genoeg kortlopende opleidingen, waarin je op projectbasis kan leren hoe je een project managed, zonder dat dit risico’s met zich meebrengt.

 

Persoonlijke vaardigheden

Leidinggeven zonder de baas te zijn, is een kunst die weggelegd is voor exceptionele managers. Maar alles kan je leren, zo ook deze uiterst belangrijke persoonlijke skills. Bij Soofos hebben we het geluk dat we enkele fijne cursussen hebben over dit onderwerp. Vooral communicatie staat hier uiteraard centraal, omdat dit zeker in de persoonlijke sferen een belangrijke invloed heeft.

 

Presenteren

Het geven van een overtuigende presentatie kan een manager of een bedrijf veel voordelen opleveren. Je kan er bijvoorbeeld een nieuwe opdracht mee binnenslepen. Het geven van een goede presentatie begint uiteraard bij de presentatie zelf. Het is dus nuttig om veel te weten van bijvoorbeeld programma’s zoals Powerpoint of Prezi. Daarna is het belangrijk dat je overtuigingskracht ontwikkeld, zodat je iemand ook daadwerkelijk kan overhalen.

 

Gespreksvaardigheid

Als leidinggevende is je voornaamste taak natuurlijk de communicatie met je team of collega’s. Dat maakt gespreksvaardigheid een cruciaal onderdeel van de must-have skills voor managers. Het voeren van gesprekken waar alle partijen iets nuttigs uithalen kan je leren. Onderschat de gespreksvaardigheid absoluut niet!

E-learning voor Bedrijven

Met onze op-maat-gemaakte oplossingen zet jij online leren in jouw organisatie aan de basis van jouw succes.

Artikel uit de categorie:
Zakelijk

0 Reacties op "Must-have vaardigheden voor het management"

  Geef een reactie op dit artikel

  Leer onbeperkt met Soofos Plus

  • Onbeperkte toegang tot 200+ Nederlandse cursussen
  • Probeer 7 dagen volledig gratis
  • Maandabonnement vanaf €19 per maand
  Probeer 7 dagen gratis Meer informatie over Soofos Plus
  soofos plus cursussen op laptop
  © 2020 - Soofos B.V.