Is upgraden naar professionele, betaalde software het waard?

Nina Westland
  | 
8 oktober 2019

We hebben allemaal wel eens een foto moeten aanpassen, misschien voor een leuke Instagram-post of misschien doe je dit voor je werk. Meestal heeft je apparaat al standaardprogramma’s om deze taken te voltooien. Denk aan bijvoorbeeld iWork (Pages, Keynote, Numbers) op je Mac en op je iOS-apparaat. Is het voor jou verstandig om te upgraden naar professionele en (vaak ook) betaalde software?

 

Foto’s bewerken

Even een foto bijsnijden, filter eroverheen, de kleuren even finetunen en dan kan de foto op sociale media. Als jij voor persoonlijk gebruik af en toe een foto bewerkt voor op jouw Instagram- of Facebookprofiel, dan biedt het programma zelf al een breed scala aan aanpassingsopties aan. Voor de meeste mensen is dit meer dan genoeg. Heb je echter veel volgers, dan genereer jij misschien zelfs een inkomen met jouw posts. Dan zou je kunnen kijken naar diverse applicaties. Daarmee kan jij onder andere jouw Instagram Verhaal geheel naar wens aanpassen.

Als jij het leuk vindt om professionele foto’s te maken dan zou je kunnen overwegen om te upgraden naar een programma als Adobe Lightroom. Met deze betaalde software kan jij allerlei kleurdetails van jouw foto radicaal aanpassen. Voor basisaanpassingen van je foto’s (denk aan schalen/verkleinen/vergroten, bijsnijden, roteren, meten van bepaalde hoeken en retoucheren) kan GIMP het juiste programma voor je zijn. Ga je echter wat gecompliceerde aanpassingen aanbrengen, dan is het verstandig om te upgraden naar Adobe Photoshop.

 

Documenten maken

We moeten allemaal weleens wat opschrijven op onze computer of smartphone. Standaard heb je meestal wel een notitie programma waarin jij je woorden in kwijt kan. Echter zijn de mogelijkheden vaak nog beperkt. Veel mensen upgraden dan ook vaak naar Microsoft Word. Hierin heb je al veel meer opties om een document naar jouw persoonlijke smaak te creëren.

 

DTP-werk doen

Ben jij echter dagelijks bezig met het ontwerpen van dingen zoals tijdschriften, dan is de upgrade naar Adobe InDesign voor jouw onvermijdelijk. Dit programma is al jaren favoriet bij ontwerpers en DTP’ers. Net als bij Adobe Photoshop kan je bij InDesign ook gecompliceerde aanpassingen aanbrengen en hem opmaken, zodat hij drukklaar is voor elke printer. InDesign kan ook interessant voor je zijn als je student(e) bent. Dit programma geeft jouw de mogelijkheid om jouw verslag, scriptie en/of onderzoek volledig te personaliseren. Hierdoor zal jouw document er zeker uitblinken.

 

Videobewerking

Voor het maken van video content kan je met programma’s zoals Windows Movie Maker en iMovie al best een eind komen met het maken van strak ogende video’s. Net als bij de voorgaande stukjes hangt het er ook bij videobewerking af wat je doel is van je content. Ben jij van plan een video-compilatie te maken van jou wintersportvakantie? Of wil jij je CV-video bewerken? Dan zit je voor de basis mogelijkheden goed bij de gratis software van onder andere Microsoft en Apple.

 

Adobe’s videobewerkingstools

Ook voor videobewerking heeft Adobe een programma waarin jij met behulp van diverse handige tools een video professioneel kan bewerken. Premiere Pro is betaalde software waarin je met de juiste kennis professionele video’s kunt maken. Je kunt afbeeldingen, tekst en video handmatig animeren en je video een mooie strakke uitstraling geven. Maar je kunt ook veel technische aspecten van jouw video en audio aanpassen. Dit programma is dus voornamelijk geschikt voor mensen die veel met video werken. Echter is het voor persoonlijk gebruik aan te raden.
Mocht je een Mac gebruiker zijn dan kan je ook voor Final Cut Pro kiezen. Dit is vergelijkbaar met Adobe Premiere Pro maar werkt naadloos met jouw Mac.

 

Ga na wat jij nodig hebt en download het juiste programma!

Artikel uit de categorie:
Design

0 Reacties op "Is upgraden naar professionele, betaalde software het waard?"

  Geef een reactie op dit artikel

  Leer onbeperkt met Soofos Plus

  • Onbeperkte toegang tot 200+ Nederlandse cursussen
  • Probeer 7 dagen volledig gratis
  • Maandabonnement vanaf €19 per maand
  Probeer 7 dagen gratis Meer informatie over Soofos Plus
  soofos plus cursussen op laptop
  © 2020 - Soofos B.V.