Tips om meer uit je WordPress-website te halen

Joris van den Berg
  | 
8 oktober 2019

Als we WordPress mogen geloven, gebruikt 29% van het internet WordPress, het kan dan ook niet anders dat een super goed systeem is om je website mee te bouwen. Omdat jij als ondernemer of als enthousiasteling over jouw bedrijf of hobby wilt praten, kom je al snel bij dit platform uit. Wij vinden onszelf de slechtste niet, en dus geven wij je vandaag tips om meer uit jouw website te halen!

“Een goed begin is het halve werk.” Daarom zijn deze eerste tips voor WordPress belangrijk tijdens het opzetten van jouw website. Laten we beginnen!

 

1. Een domeinnaam kiezen

Als jij zelf naar een website gaat, dan moet je een domeinnaam intypen om daar te komen. Dat is voor jouw website niet anders, en dus moet je een domeinnaam registeren. Let er op dat de domeinnaam die je kiest goed past bij het doel van de website, hier komen we later in het stukje over zoekmachine optimalisatie nog op terug!

 

2. WordPress installeren

Het klinkt logisch en dat is het ook. Het installeren van WordPress is het begin van het maken van een WordPress-website. WordPress kan je hier downloaden. Het programma zelf is heel simpel en gebruiksvriendelijk. Je kan dan direct aan de slag! Een voordeel is dat het gratis is!

 

3. Een thema uitkiezen

Wanneer de website is geïnstalleerd, ziet het er heel basic uit en dat is natuurlijk niet de bedoeling! Daarom moet je een thema uitkiezen dat goed past bij het doel van de website! Deze thema’s kunnen gratis zijn, maar dan hebben ze vaak wat minder mogelijkheden qua design. Alle betaalde thema’s zijn uitgerust met handige features, zodat je de website volledig eigen kan maken. Betaalde thema’s kosten vaak tussen de 25 en 50 euro. Als je heel lang met je website doet, dan is dat niks vergeleken met wat je eruit kan halen. Je kan alle thema’s vaak van te voren even testen. Envato is een plek waar je thema’s kan vinden, testen en kopen.

 

4. Plug-ins uitkiezen

Plug-ins zijn hele handige programmaatjes die je kan installeren om bepaalde functies toe te voegen aan je website. Denk bijvoorbeeld aan formulieren waarop klanten zich kunnen aanmelden of een toevoeging waarmee je een mooie fotocollage kan laten zien.

 

Onze favoriete plug-ins zijn:

1. Yoast SEO – Een ideale plug-in die je helpt met het vindbaar maken van jouw website.

2. Contact Form 7 – Hiermee maak je een simpel maar nuttig contactformulier.

3. Jetpack – De plug-in houd de performance van je website bij, bijvoorbeeld het aantal bezoekers.

4. Pagebuilder – Hiermee maak je snel een mooie pagina, door simpelweg onderdelen te slepen.

5. Mailchimp – Je wilt er natuurlijk voor zorgen dat jouw klanten altijd op de hoogte zijn van wat er gebeurt, met Mailchimp is dat makkelijker te doen.

 

Er zijn natuurlijk nog veel meer plug-ins te vinden. Let bij het installeren van een plug-in vooral op het aantal recensies, actieve installaties en het aantal sterren. Dan weet je dat je geen slechte plug-ins gebruikt. Zorg er ook voor dat je plug-ins die je niet gebruikt verwijdert.

 

Tips voor WordPress: een plan maken

 

Oké, en dan?

Top! Je bent nu goed begonnen, dat was al het halve werk natuurlijk, maar nu komt er idealiter ook nog iets op je website te staan! Daarom gaan we nu verder tips voor WordPress over pagina’s, berichten en SEO.

 

5. Maak goed leesbare en overzichtelijke pagina’s

Stel je voor: je gaat op vakantie en op het vliegveld heb je al geen flauw idee meer waar je bent of waar je heen wilt. Voor een homepagina geldt precies hetzelfde. Op de homepagina moet dus al meteen duidelijk zijn wat het doel is van de website en waar de bezoeker naar toe kan gaan. Duidelijke teksten en goed zichtbare linkjes (of buttons) helpen daar goed bij! Zo navigeer je de bezoeker over de website heen.

 

Pagina’s die echt niet mogen ontbreken zijn:
 1. De homepagina – de eerste plek waar de bezoeker land, maak het uitnodigend!
 2. Een producten/dienstenpagina – waarop duidelijk wordt wat je maakt of wat je levert, voor bedrijven kan dit natuurlijk niet ontbreken!
 3. Een “over ons/mij”-pagina – de bezoeker wilt natuurlijk weten wie jij bent en wat je doet, dat kan op zo’n pagina mooi verteld worden!
 4. De contactpagina – op deze plek kan de bezoeker lezen hoe hij of zij contact met je kan opnemen, of je kan hier een contactformulier plaatsen!

 

6. Schrijf relevante berichten voor bezoekers

Niet  onbelangrijk voor de SEO, maar ook belangrijk voor de bezoekers die je website al gevonden hebben. Schrijf berichten voor de bezoekers die je wilt hebben of behouden. Als jij lekkere berichten schrijft die te maken hebben met wat je doet en hoe je dat doet, dan bouw je daarmee expertstatus op. Bezoekers komen dan sneller terug om meer te lezen. Een mooi voordeel hiervan is dat berichten ook gevonden kunnen worden door zoekmachines. Zo trek je dus met elk relevante bericht meer en meer bezoekers.

 

7. Verzorg de SEO van jouw website goed

 1. SEO is een beest dat het makkelijkst te temmen is wanneer je vanaf dag 1 SEO-gericht te werk gaat. Als je de Yoast plug-in hebt geïnstalleerd, dan geeft deze al tips hoe je de SEO verbeterd. Zelf moet je vooral hier op letten:Alle pagina’s en berichten moeten in het teken staan van de website. Ze moeten dus relevant zijn voor wat je doet!
 2. Gebruik goede beschrijvingen voor foto’s en video’s, deze ziet Google namelijk als tekst, en niet als foto of video!
 3. Link naar pagina’s op jouw eigen website en wees niet bang om te linken naar andere websites.

 

Hopelijk heb je iets aan deze tips! Heb je nog vragen? Dan beantwoorden we ze graag hieronder in de comments!

Artikel uit de categorie:
Programmeren

0 Reacties op "Tips om meer uit je WordPress-website te halen"

  Geef een reactie op dit artikel

  Leer onbeperkt met Soofos Plus

  • Onbeperkte toegang tot honderden Nederlandse cursussen
  • Probeer 7 dagen volledig gratis
  • Maandabonnement vanaf €19 per maand
  Probeer gratis Meer informatie over Soofos Plus
  soofos plus cursussen op laptop
  Gemaakt met in NL © 2020 - Soofos B.V.