Stimuleer je eigen persoonlijke ontwikkeling

Rick de Bie
  | 
31 maart 2020

Het is van wezenlijk belang om aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling te besteden. Dit kan je zelf al op verschillende manieren stimuleren en dit kan je op korte én lange termijn veel voordelen opleveren. Er zijn verschillende manieren waarop je hiermee aan de slag kan gaan. Jouw ontwikkeling is de grootste accelerator voor je carrière en dus is het de moeite waard hier veel aandacht aan te besteden.

Zelf aan de slag met je ontwikkeling

Wanneer je vanuit jezelf iets wilt doen, dan wordt het makkelijker om daar ook daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. Dat geldt ook voor je persoonlijke ontwikkeling. Zorg ervoor dat je weet waarom je jezelf wilt trainen en dat je weet hoe je het beste zelf kan leren. Heb je die intrinsieke motivatie nog niet gevonden? Lees dan gerust verder. Anders kan je altijd nog een vriend of familielid vragen om je een beetje te coachen tijdens de ontwikkeling van je competenties.

Wat levert je persoonlijke ontwikkeling je eigenlijk op?

Je wilt iets natuurlijk niet doen, zonder dat er een waardevol resultaat tegenover staat. Voor je persoonlijke ontwikkeling staan er, mits je de juiste doelen stelt, zeker waardevolle resultaten tegenover. Zo krijg je bijvoorbeeld nieuwe competenties of ontwikkel je diegene welke je al hebt verder door. Dan wordt het opeens makkelijker om je aan te melden voor vacatures en wordt je cv stukken mooier. Wat veel mensen niet weten is dat het hebben van de skills vaker belangrijker is, dan de opleiding die je ervoor genoten hebt. Het hoeft niet uit te maken dat je het jezelf hebt aangeleerd of dat je er vier jaar voor hebt gestudeerd.

Je wordt professioneler, doordat je jezelf stuurt

Door actief bezig te zijn met je eigen ontwikkeling wordt je niet alleen vaardiger in sommige taken, maar wordt je ook professioneler. Je stuurt jezelf namelijk aan om aandacht te besteden aan iets dat goed is voor je toekomst. Deze professionele houding kan je vrijwel altijd gebruiken. Zelfs als je nog op school zit, is het de moeite waard om je eigen ontwikkeling te stimuleren. Omdat je werkhouding voor de rest van je leven beter is. Je leert doelen stellen en deze te bereiken, maar je leert ook waardevolle skills zoals plannen en zelfwerkzaamheid.

Welke methoden zijn er om zelf te gaan leren?

Er zijn verschillende manieren om aan de slag te gaan met je persoonlijke ontwikkeling. De ene is makkelijker te implementeren dan de ander, maar ze kunnen allemaal effectief zijn. Hoe kom je erachter wat werkt voor jou? Door te doen natuurlijk! Probeer de manier van leren te vinden die het beste werkt voor jou. Door dit structureel toe te passen in je leven kan je op een structurele manier gaan groeien. Je kan bijvoorbeeld een van de volgende leermethoden gaan toepassen op een vaste dag in de week. Zo wordt het makkelijker toepasbaar en kan je het in gaan plannen. Deze leermethoden staan tot je beschikking:

Boeken als basis van je ontwikkeling

We lijken steeds meer afstand te nemen van boeken, maar ze zijn nog steeds een van de meest waardevolle manieren om te leren. Boeken hebben het mooie voordeel dat je er zonder technologie mee kan leren. Dit is voor velen een nadeel, omdat je er minder flexibel door bent, maar het neemt al veel afleiding weg, wanneer je met een boek aan de slag gaat. Het nadeel? Het kost papier en het weegt waarschijnlijk meer dan je laptop. Toch is het hebben van een naslagwerk nooit een slecht idee. Zo kan je de kennis altijd terugvinden, ook als je het al een lange tijd niet gebruikt hebt.

Online cursussen en trainingen volgen

Online oplossingen krijgen tegenwoordig steeds vaker de voorkeur boven offline oplossingen. Vaak is het goedkoper en maakt het feit dat het online is het leren flexibeler. Zeker wanneer je aan je persoonlijke ontwikkeling werkt in je vrije tijd, dan wil je zelf kunnen bepalen waar én wanneer je leert. Dat maakt het mogelijk om onderweg van of naar school of werk te leren over een nieuw onderwerp. Dan neem je het echt zelf in de hand en kan je meer halen uit die “nutteloze” tijd in de trein.

Cursussen, workshops en trainingen op locatie

Naast het volgen van trainingen op eigen initiatief kan je natuurlijk ook op locatie leren. Het voordeel hiervan is dat je in een gecontroleerde omgeving aan de slag gaat met het leren. Dit helpt je doordat je eerder geneigd bent om aan de slag te gaan met leren. Ook maakt dit het wat serieuzer. Het nadeel is natuurlijk wel dat het op een locatie is en daardoor moet je naar een afgesproken plek toe op een afgesproken moment. Dit neemt vrijwel alle flexibiliteit weg, maar daar staan natuurlijk sociale voordelen tegenover, zoals het overleggen en het kunnen stellen van vragen.

Ga aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling!

Artikel uit de categorie:
Persoonlijke Ontwikkeling

0 Reacties op "Stimuleer je eigen persoonlijke ontwikkeling"

  Geef een reactie op dit artikel

  Leer onbeperkt met Soofos Plus

  • Onbeperkte toegang tot 200+ Nederlandse cursussen
  • Probeer 7 dagen volledig gratis
  • Maandabonnement vanaf €19 per maand
  Probeer 7 dagen gratis Meer informatie over Soofos Plus
  soofos plus cursussen op laptop
  © 2020 - Soofos B.V.