Photoshop leren met boek, cursus of klassikaal?

Nina Westland
  | 
31 maart 2020

Het leren van een nieuwe vaardigheid is een vak apart. De tijd dat je om te leren per se naar school moet, is nu wel voorbij. Nu kan je zelf kiezen hoe je leert, waar je leert en wanneer je leert.

Leren is flexibeler geworden

Je hoeft dus niet meer naar school om iets te leren, natuurlijk kan het wel. Maar sinds de opkomst van online leren en gerichte workshops en evenementen kan je nu veel flexibeler leren. Geen reden meer om je in te schrijven voor een heel schooljaar of een semester. Meer opties, meer vrijheid. Wel zo handig. Ook voor nuttige skills, zoals fotobewerking met Adobe Photoshop, kan je nu op veel verschillende manieren leren. De leermethoden die we vandaag bespreken, sluiten perfect aan op Photoshop.

Hoe krijg je Photoshop onder de knie?

Je kan dit handige en uitgebreide programma op meerdere manieren leren. Het fotobewerkingsprogramma is echter wel iets te complex om te begrijpen zonder handleiding, hulp of instructie. Het kan natuurlijk wel, maar het gaat je misschien wel veel tijd kosten. Wij beschouwen de volgende leermethoden als het meest effectief:

 • Photoshop leren met een boek.
 • Leren over fotobewerking met een online cursus.
 • Klassikaal leren Photoshoppen.

Elke methode heeft natuurlijk zijn eigen voor- en nadelen, dus die zetten we voor je op een rijtje. Laten we er induiken!

Photoshop leren met een boek

Je hebt school niet nodig om de boeken in te duiken. Gelukkig. Je kan jezelf namelijk veel vaardigheden aanleren door boeken te lezen. Ook over Photoshop zijn er instructieboeken en handleidingen te vinden. Denk bijvoorbeeld eens aan de “Photoshop voor Dummies”-achtige boeken. Voor de beginner kan het dus handig om een boek te proberen.

Voordelen van leren met een boek

Het grootste voordeel van leren Photoshoppen met een boek is dat je het boek naast je kan houden, terwijl je aan het werk ben in Photoshop. Waarom is dat handig? Dat is handig, omdat je de instructies makkelijk terug kan lezen, mocht je vastlopen. Ook voor de gevorderde gebruiker kan je zo’n naslagwerk misschien wel een keer gebruiken.

Nadelen van leren met een boek

Het is natuurlijk erg voordelig om een boek fysiek bij je te hebben. Maar dat is ook meteen een nadeel. Het met je meedragen van een boek is letterlijk een last. Dus mocht je Photoshop gebruiken op je laptop, dan wil je niet altijd een boek bij je dragen.

Leren over fotobewerking met een online cursus

Online platformen met cursussen zijn de nieuwe scholen, maar dan digitaal. Je gaat er misschien niet dezelfde druk voelen om te leren, zoals je die op een “echte school” voelt, maar je kan zelf bepalen wat je leert. Je hebt er dus wel een flinke dosis motivatie en zelfdiscipline voor nodig, maar als je iets echt wilt leren, dan komt dat wel goed, toch? Een Photoshop cursus is dan misschien wel de moeite waard voor je.

Voordelen van leren met een online cursus

Laten we beginnen met het grootste voordeel: online. Dit maakt het leren meteen stukken flexibeler, in elke zin van het woord. Je bepaalt zelf wat, waar en wanneer je leert. Je kan dus leren over Photoshop in de trein, op het werk of in het park. Ook zijn er geen restricties op het gebied van tijd, dus kan je 24 uur per dag leren, mocht je dat willen.

Nadelen van leren met een online cursus

Alles heeft zo z’n voor- en nadelen. Ook het leren met een online cursus. Heb je geen laptop, dan kan je dus alleen thuis leren of op een vaste locatie. Ook is het hebben van een internetverbinding ook vaak een cruciale factor. Want vaak kan je de cursussen niet downloaden op je pc, laptop of telefoon.

Klassikaal leren Photoshoppen

Scholen zullen nog voor lange tijd blijven bestaan. Het leren in de klas is namelijk een goede manier om nieuwe vaardigheden onder te knie te krijgen, maar wat zijn eigenlijk de voor- en nadelen van leren in een klassikale setting?

Voordelen van klassikaal leren

Leren in de klas brengt in ieder geval één groot voordeel met zich mee. Dat is namelijk dat je begeleid kan worden en een persoon in het “echt” een vraag kan stellen. Ook is er interactie mogelijk tussen jezelf en de andere leerlingen, en zit je op een plek die bedoeld is om te leren, wat het makkelijker maakt om te focussen op datgene wat je wil leren.

Nadelen van klassikaal leren

Het klassikale leren brengt automatisch ook een probleem met zich mee, want om in een “klas” te leren, moet je ook naar de klas toegaan. Je zit dus vast aan een locatie, maar vaak ook aan een tijd. Zo zijn veel van dit soort klassen s’avonds, zodat het beter uitkomt voor werkend Nederland.

Wat past het beste bij jou?

Het hangt er natuurlijk grotendeels vanaf waar je eigen voorkeur ligt. Wil je bijvoorbeeld graag persoonlijke begeleiding, dan kan misschien het beste voor klassikaal kiezen. Ben je ervan overtuigd dat je het ook zelf wel kan leren, dan is een cursus of boek een goede optie voor je.

Begin vandaag nog met het leren van Photoshop!

Artikel uit de categorie:
Design

0 Reacties op "Photoshop leren met boek, cursus of klassikaal?"

  Geef een reactie op dit artikel

  Leer onbeperkt met Soofos Plus

  • Onbeperkte toegang tot honderden Nederlandse cursussen
  • Probeer 7 dagen volledig gratis
  • Maandabonnement vanaf €19 per maand
  Probeer gratis Meer informatie over Soofos Plus
  soofos plus cursussen op laptop
  Gemaakt met in NL © 2021 - Soofos B.V.