Overstappen van webhosting – onze ervaring en keuze

Rick de Bie
  | 
8 oktober 2019

Voor ons als online platform is onze website enorm belangrijk. Daarbij is ook onze snelheid en stabiliteit belangrijk. Een lagere snelheid kan al snel het conversiepercentage naar beneden brengen. Dit betekend minder omzet op dezelfde bezoekers en op dezelfde advertentiekosten. Omdat wij graag onze kennis en ervaring delen met iedereen, delen we ook onze ervaring met onze webhosting partijen. We laten je weten waarom we tot deze keuze zijn gekomen, wat we hebben afgewogen en natuurlijk – zijn we blij met onze keuze?

TL;DR:

 

Wij verkozen Kinsta (bekijk hier de website van Kinsta) boven: WPEngine, Savvii, TransIP, Hostnet, eigen servers; onze hosting provider. Ze hebben ons direct al +/- 40% snelheidswinst opgeleverd, tegen dezelfde maandelijkse kosten. Overstappen is een eitje, en downtime is minder dan 15 minuten geweest tijdens de overstap. Ze werken met een vriendelijk en kundige helpdesk, en gebruiken (in onze ogen) de manier van webhosting die de toekomst heeft.

(**sommige links zijn affiliate links & verdienen wij iets extra’s als jij je aanmeld via die link, echter is dat niet de reden dat we dit schrijven. We schrijven dit zodat jij een goede keuze kunt maken voor jouw eigen website**)

 

Belangrijke eisen bij de keuze voor onze host partij

Onze site is in de basis opgebouwd vanuit WordPress. Hierop zitten enorm veel aanpassingen, en is er weinig meer standaard gebleven. WordPress kan een relatief zware applicatie zijn, zeker als de server er niet op ingericht is. Een hosting gespecialiseerd op WordPress was dan ook een van onze eisen. Onze bezoekers bevinden zich voornamelijk in Nederland. Onze voorkeur gaat dan ook naar een locatie in Nederland, hoe dichter bij de bron hoe sneller de verbinding tot stand gebracht kan worden. Daarnaast willen we een schaalbare oplossing, die meegroeit met het bedrijf. Prijs vinden we iets minder relevant. Het moet niet uit de hand lopen, maar een snelle en kundige partij verdiend zich snel terug.

Onze voorkeuren voor een hosting waren:

– Gespecialiseerd op WordPress
– Kan meegroeien met het bedrijf
– Voorkeur voor een serverlocatie in Nederland (of dichtbij)
– Snelle en kundige helpdesk

 

Onze eerdere hosting partijen en ervaringen

Als beginnende onderneming vind je kosten van de webhosting al snel hoog worden. Meer dan €20 per maand vind je snel te veel. Voor een groot gedeelte van de websites zal een gedeelde hosting van €20 vast voldoende zijn. Wil jij echter een snelle en stabiele site hebben, kunnen groeien of veel gelijktijdige gebruikers aankunnen? Dan zul je toch dieper in de buidel moeten tasten. We zijn zelf begonnen met een shared hosting bij TransIP. Voor de eerste maand voldoende, maar we zijn snel overgestapt.

We zijn van TransIP eigenlijk gelijk naar Savvii gegaan. Savvii is gespecialiseerd op het gebied van WordPress webhosting, met een Nederlandse achtergrond en dus een Nederlandstalige helpdesk en service. We hadden hier een van de meest uitgebreide pakketten die “out-of-the-box” mogelijk waren. We hadden er één van de meest uitgebreide VPS’en draaien. Voor het bedrag dat we er betaalden mag je iets verwachten. Over het algemeen ging dit ook prima, behalve een aantal incidenten die ons heeft besluiten om te kijken naar andere mogelijkheden te kijken.

 

Complicaties

Zo is het een aantal keer voorgekomen dat Savvii een update deed aan een van de servers. Hierbij werden soms (ongevraagd) instellingen aangepast, waardoor de site niet meer functioneerde. Voor een live omgeving, waar duizenden bezoekers per dag komen, is dit absoluut not-done. Dit was bij ons dan ook de voornaamste reden om over te stappen. Daarnaast leek de server van Savvii ons gebruik niet aan te kunnen (veel interactie mogelijkheden voor gebruikers), en ervaarden we vaak een langzame site.

Natuurlijk waren dit incidenten, en waren ze over het algemeen erg behulpzaam en goed te bereiken (ook telefonisch). Echter heeft een site die tijdelijk niet bereikbaar is dusdanig veel impact, dat het toch tijd was om te zoeken naar iets wat verder mee kan schalen met onze behoeften.

 

Webhosting: zoektocht naar een nieuwe samenwerking

 

De zoektocht naar andere partijen en de gekwalificeerde partijen

Er zijn verschillende partijen de revue gepasseerd, met verschillende voor’s en tegens. Van elke partij verwachten we dat ze met ons mee kunnen groeien, goed te bereiken zijn en mee kunnen denken. Het eisen pakket zoals eerder genoemd is dus: Gespecialiseerd op WordPress, Klaar om mee te groeien, Server in NL, vakkundige helpdesk. Na wat zoekwerk kwamen we bij de volgende mogelijkheden en opties:

– Niets doen, blijven bij Savvii en accepteren dat de stabiliteit en snelheid niet optimaal zijn (geen optie dus)

– Eigen server opzetten, door een serverspecialist, gedraaid op deservers van C2J in Groningen (bekijk hier de website van C2J)

– WP Engine, gespecialiseerd op WordPress en toonaangevend

– Kinsta, gespecialiseerd op WordPress, met een vernieuwende aanpak

 

Onze wensen voor de webhosting

Oke we gaan nu even een stukje technischer er in duiken. Wil je dit niet? Lees dan verder bij de keuze die we gemaakt hebben. Servers draaien bij C2J, opgezet door een specialist leek een lange tijd een goede keuze. Op deze manier is het bijschakelen van extra servers een snel geregeld. Echter brengt dit ook een aantal nadelen met zich mee.

– Piekmomenten zijn lastig op te vangen
– Bij updates & bij vernieuwingen online zelf beheersen
– Continu zelf monitoren
– Hoge opstartkosten

Nu kwam eigenlijk de moeilijkste en meest relevante afweging: Kinsta v.s. WPEngine. Oorspronkelijk waren we bijna overgestapt naar WPengine, totdat we ons beter gingen verdiepen in de technologie. Na een technisch stuk gelezen te hebben bij Kinsta (lees op de website van Kinsta meer), kwamen wij tot de volgende conclusie. Bij WPEngine krijg je, netzoals bij bijvoorbeeld Savvii, een shared hosting. Wel met je eigen resources, maar uiteindelijk een server, met een maximum capaciteit. Kinsta pakt het anders aan. Die maken gebruik van LXD managed hosts, waarbij LXC software containers voor elke site aanmaakt. Klinkt lastig – is het ook. Het komt er op neer dat ze met containers van Google werken, die praktisch eindeloos schaalbaar zijn, terwijl je wel je eigen afgeschermde stuk houden. Daar kun je op de website van Google hier meer over lezen. Let op – dit is echt enorm technisch.

 

De keuze voor onze nieuwe webhost: Kinsta

Na het lezen van de technische aspecten zijn we gegaan voor Kinsta. Deze zijn klaar voor de toekomst, schalen makkelijk met ons mee en weten waar ze mee bezig zijn. Daarnaast vinden we het prettig dat het nog een relatief jong en kleiner bedrijf is. WPEngine is een groot bedrijf (200+ medewerkers), Kinsta iets kleiner (20+). Je hebt direct contact met specialisten, die ook echt de tijd voor je nemen. Je bent minder en nummertje, en meer een echte klant van ze, die ze behandelen op de manier die je zou willen. Daarnaast heeft Kinsta de mogelijkheid om de servers van Google in Nederland te gebruiken. Voor ons was de keuze dus gemaakt, Kinsta is the way to go!

 

Welke (snelheid) winsten hebben we behaald na de overstap

Zonder ook maar iets te wijzigen aan de code merkten we direct al een verschil. Sowieso was het tijdens het surfen op de site merkbaar, maar we hebben ook een aantal benchmarks gehouden. Tijdens de migratie is er NIETS veranderd aan de code, formaat of optimalisaties. Het is een 1-op-1 kopie, sterker nog, er is alleen maar meer bij gekomen.

– Merkbaar sneller
– Average load time voor klanten van 5,9 naar 3,2
– Tijd tot volledig laden 1e bezoek (Amsterdam): van 4.1 sec blijft gelijk
– Tijd tot volledig laden 2e bezoek (Amsterdam):van 11.1 sec naar 3.7 sec
– Maandelijks dezelfde kosten

Overal zijn we dus erg tevreden met de resultaten. De volgende stappen zijn al gezet om ook de code verder te optimaliseren. Maar, de bottleneck hiervoor was  de server, dat is nu volledig afgedekt.

 

De overstap – hoeveel moeite was het?

We zagen er zwaar tegenop om over te stappen. Je bent bang voor gegevensverlies, data verlies, en natuurlijk veel werk. Wat bleek? Kinsta heeft een super toegankelijke overstap service. Zodra je je hebt geregistreerd maak je met ze een afspraak om de site over te zetten. Ze vragen een aantal gegevens, en gaan voor je aan de slag. Vervolgens dien je zelf nog even de DNS instellingen te wijzigen (hier lees je hoe je dit doet, of je vraagt het aan ze), en je bent over. Dit duurde bij ons niet meer dan 15 minuten. Ze hebben in verschillende tijdzone’s mensen werken, dus ze hebben dit voor ons s’nachts gedaan, zodat onze bezoekers er zo min mogelijk last van hadden.

 

Het finale oordeel – zouden we het weer doen?

Zeker, we zouden dit zo weer doen. We zijn tot nu toe enorm tevreden met Kinsta. Hun service is snel en deskundig. Via je panel heb je binnen 2 minuten contact met medewerkers. Deze helpen je snel en deskundig bij vragen of problemen (ook als er problemen zijn die niet door hun veroorzaakt worden). Je merkt dat ze echt verstand hebben over hun vakgebied. De kosten zijn voor ons goed te overzien, zeker voor de snelheidswinsten die behaald zijn.

Ook voor de kleinere ondernemer zijn er pakketten die geschikt zijn. Ze beginnen al vanaf 30$ per maand, wat heel overzichtelijk is.

Bekijk de website van Kinsta om de pakketten te bekijken.

Artikel uit de categorie:
Tips

0 Reacties op "Overstappen van webhosting - onze ervaring en keuze"

  Geef een reactie op dit artikel

  Leer onbeperkt met Soofos Plus

  • Onbeperkte toegang tot honderden Nederlandse cursussen
  • Probeer 7 dagen volledig gratis
  • Maandabonnement vanaf €19 per maand
  Probeer gratis Meer informatie over Soofos Plus
  soofos plus cursussen op laptop
  Gemaakt met in NL © 2021 - Soofos B.V.