Ontmoet de instructeurs op Soofos: Mariken Bollen

Rick de Bie
  | 
31 maart 2020

Wij vertellen graag over de instructeurs en instructrices op Soofos. Zelf vinden we het namelijk reuze interessant wat de instructeurs op Soofos te vertellen hebben. Hopelijk kunnen we je met dit interview wat meer diepte geven over de instructrice van de cursus: Beïnvloed je leven, denk als een ontwerper! Mariken ging graag met ons in gesprek over haar cursus, dus laten we snel beginnen!

De instructrice

Stel jezelf even voor!

Mijn naam is Mariken Bollen en in het dagelijks leven hou ik me bezig met organisatieontwikkeling en persoonlijke coaching. Ik heb een eigen bedrijf Connecting2Create, waarmee ik o.a. trainingen aan bedrijven en gemeenten over Design Thinking geef. Daarnaast werk ik bij de gemeente Valkenswaard als programmamanager Sterk in je Werk, gericht op organisatie- en personeelsontwikkeling.

Waar gaat jouw cursus op Soofos over?

De cursus die ik hier geef is er op gericht om je bewust te laten nadenken over hoe jij zelf zou willen leven en hoe je dat vooral zelf kun beïnvloeden. Op basis van technieken uit Design Thinking ga je aan de slag om te onderzoeken waar jij energie van krijgt, wat je belangrijk vindt en op welke manier jij, onder andere, je werk zou willen invullen. Daarmee stimuleer je je nieuwsgierigheid en ontwikkel je een mindset, waarmee je jezelf de rest van je leven met minder zorgen en meer plezier kunt blijven ontwikkelen, en controle houdt over je leven.

Wat is jouw achtergrond?

Als kind ben ik opgegroeid op Texel, wat betekent dat je voor een vervolgstudie al snel het huis uit moet. In Eindhoven heb ik Werktuigkundige Medische Technologie gestudeerd, een nogal technische studie. Ik heb gewerkt bij ProRail en daarna bij de gemeente Eindhoven en was daar projectmanager voor gebiedsontwikkelingen zoals woningbouw.

Als kind ben ik opgegroeid op Texel, wat betekent dat je voor een vervolgstudie al snel het huis uit moet. In Eindhoven heb ik Werktuigkundige Medische Technologie gestudeerd, een nogal technische studie. Ik heb gewerkt bij ProRail en daarna bij de gemeente Eindhoven en was daar projectmanager voor gebiedsontwikkelingen zoals woningbouw.

Waar heb je geleerd wat je nu kan?

In de loop van de tijd ben ik me meer bezig gaan houden met de training van nieuwe collega’s en ontdekte ik steeds meer dat de menselijke kant van mijn projecten de meeste uitdaging vergt. Hoe ontdek je echt wat mensen belangrijk vinden?

Ik heb een training gehad in Design Thinking en daar veel profijt van gehad in mijn werk. Design Thinking benadrukt de menselijke kan bij lastige vraagstukken en gaat op zoek naar de vraag achter de vraag; wat vinden we nu echt belangrijk in deze situatie? En hoe kunnen we daar oplossingen voor vinden?

Waarom heb je gekozen voor dit onderwerp en het maken van deze cursus?

Design Thinking is in feite het leren denken als een ontwerper. Deze mindset, in de variant Life Design, gaat heel sterk uit van een empathische benadering van jezelf. Je leert eerlijk te zijn over je eigen ervaringen en gebruikt je gevoel om te duiden waar je betrokkenheid, je energie en jouw waarden liggen. Ik vind dat heel belangrijk, omdat alleen uit die basis kun je ontdekken of bijv. een baan wel echt bij jou past.

Het mooie van deze methode is dat er niet van je verlangd wordt om je huidige baan op te zeggen, maar dat je daarbinnen de benodigde veranderingen zou kunnen aanbrengen om meer energie te krijgen uit je werk.

Welke ervaring heb je zelf met lesgeven?

Naast het feit dat ik regelmatig trainingen geef aan bedrijven over Design Thinking heb ik ook een tijdje voor de klas gestaan in het middelbaar onderwijs om Aardrijkskunde te geven.

Ik vind het lesgeven gaaf omdat je al snel kan zien hoe mensen anders gaan nadenken over waar ze mee bezig zijn. Zeker bij cursussen over persoonlijke ontwikkeling zie je verschillende fases die mensen doormaken, van herkenning, naar soms een stukje wanhoop en vervolgens juist een opleving omdat er dan een stap gemaakt is in voortgang en verandering. Ik ben blij dat ik mensen kan helpen door deze fasen te gaan.

Over de cursus

Kan je iets meer vertellen over het onderwerp en waar het zich op richt?

De cursus helpt je om meer inzicht te krijgen in je eigen leven/werk op dit moment. Je merkt bijvoorbeeld dat je ’s avonds geen fut meer hebt omdat je werkdag al je energie heeft verbruikt. Of je hebt zoveel aan je hoofd omdat je en de kinderen naar sport moet brengen, boodschappen moet doen, nog wat werk moet inhalen en eigenlijk had beloofd om met vrienden naar de film te gaan. In dat laatste heb je helemaal geen zin meer, terwijl dat nu eigenlijk iets is wat je normaal veel energie brengt.

De cursus helpt je inzicht te krijgen in je leef/werkpatroon en maakt dat je goed inzichtelijk krijgt wat je zou willen veranderen. Vanuit dat punt ga je door middel van creativiteit en nieuwsgierigheid op zoek naar manieren om op een andere manier je toekomst in te vullen.

De cursus stimuleert een manier van denken die gebaseerd is op hoe ontwerpers denken en die je in staat stelt om daadwerkelijk veranderingen door te voeren.

Wat is het einddoel van de cursus?

Het doel van de cursus is om je eigen invloed op je leven te vergroten zodat je met meer energie en meer plezier je dagelijkse werk doet en je leven meer ruimte krijgt voor wat jij belangrijk vindt. Uiteindelijk wordt je rustiger van in je hoofd, energieker in je lijf en gelukkiger in je leven.

Voor wie is de cursus bedoeld?

Deze cursus voor jou bedoeld als je:

 • ‘s Avonds zo futloos bent, dat je eigenlijk alleen nog maar tv wil kijken;
 • Zoveel dingen aan je hoofd hebt, dat je geen zin meer hebt in de leuke dingen;
 • Het eigenlijk niet meer naar je zin hebt in je huidige baan, maar niet zo goed weet wat je dan wel wilt;
 • Dolgraag … wilt worden/doen, maar geen idee hebt of die baan wel bij je past en hoe je daar kan komen;
 • Merkt dat je huidige werk/privé balans continue scheef is en daar verandering in wilt aanbrengen;
 • Je jouw huidige werk op zich heel leuk vind, maar het graag anders wilt invullen en zoekt naar een manier hoe je jouw huidige baan anders kan invullen.

Wat vind je het leukste onderdeel van de cursus?

Ik vind de fase waarin je ontdekt hoe je eigen energiebalans in elkaar zit en wat dat betekent voor je levensvisie heel mooi omdat je daar de basis legt voor het vervolg. Maar de stappen die daarna komen die geven mij de meeste energie, want dan ga je bouwen aan je nieuwe toekomst. En dit gebeurt met behulp van veel creativiteit. Wees daar trouwens niet bang voor, iedereen is creatief en je wordt begeleid in de cursus met een methode om ook jou creativiteit te activeren.

Over het maken van een online cursus

Waarom heb je gekozen voor Soofos?

Ik wil graag dat veel mensen kunnen kennis maken met deze methodiek van Design Thinking en Life Design. Het combineert vaardigheden die heel belangrijk zijn in deze 21ste eeuw met persoonlijke vragen van mensen. De opdrachten in de cursus zijn prima individueel te maken, vandaar dat ik een online cursus wilde aanbieden en Soofos biedt daar een mooi platform voor.

Hoe vond je het om een cursus te maken?

Ik vond het heel leuk om een online cursus te maken, al was het voor mij ook wel even een zoektocht en heb ik ook een stap buiten mijn comfort-zone moeten doen door ook mezelf te filmen. Maar dat viel me enorm mee en ik kreeg er steeds meer plezier in.

Welke aspecten vielen je mee?

Het opbouwen van de cursus in hoofdstukken en verschillende lessen viel enorm mee. En ook het maken van de filmpjes bleek achteraf eenvoudiger dan ik van tevoren dacht.

Wat zou je de volgende keer anders doen bij het maken van een cursus?

Ik zou volgende keer de opbouw eerst zelf even uitschrijven. Wat wil ik vertellen in welke les en vooral; hoe kan ik ook mijn eigen ervaringen daarin vertellen.

Hoe lang ben je bezig geweest met het maken van de cursus?

Met de idee-fase vrij lang. Er kwam steeds iets tussen. Maar uiteindelijk heb ik deze cursus gemaakt in twee weken tijd. Dus dat viel uiteindelijk wel mee.

Op welke manier ga je opzoek naar cursisten?

Ik maak gebruik van mijn eigen website, Instagram, Facebook en LinkedIn om mensen te bereiken. Daarnaast ga ik proberen via mijn eigen netwerk ook nieuwe cursisten te vinden. Soms kennen vrienden weer andere mensen die dit mogelijk heel interessant vinden.

Adviezen voor toekomstige cursisten en instructeurs

Welk advies zou je toekomstig instructeurs willen geven?

Denk goed na over de opbouw van je cursus. Maak deze ook niet te lang en zorg er voor dat elke les behapbaar is qua tijd. Vaak ben je geneigd om veel te veel in een cursus te willen stoppen.

Welk advies heb je voor mensen die jouw cursus willen volgen?

Begin aan de cursus met een nieuwsgierige blik. De opdrachten vragen soms even wat tijd van je en dat zou je kunnen afschrikken, maar wees nieuwsgierig naar wat het proces je brengt. Invloed krijgen op je eigen leven is niet iets wat je van vandaag op morgen verandert, en jezelf leren kennen kost gewoon steeds wat tijd. Dus probeer de cursus niet af te raffelen, maar neem gewoon de tijd voor de opdrachten, des te meer haal je eruit.

Ik wens iedereen die de cursus gaat doen heel veel plezier, inzichten en een avontuurlijke ontdekkingstocht.

Facebook groep

Word lid van de Online Instructeurs Nederland groep. Leer alles over het maken en verkopen van online cursussen en kom in contact met andere online instructeurs.

Artikel uit de categorie:
Instructeurs

0 Reacties op "Ontmoet de instructeurs op Soofos: Mariken Bollen"

  Geef een reactie op dit artikel

  Leer onbeperkt met Soofos Plus

  • Onbeperkte toegang tot honderden Nederlandse cursussen
  • Probeer 7 dagen volledig gratis
  • Maandabonnement vanaf €19 per maand
  Probeer gratis Meer informatie over Soofos Plus
  soofos plus cursussen op laptop
  Gemaakt met in NL © 2021 - Soofos B.V.