Ontmoet de instructeurs op Soofos: Zlata Brouwer

Lees over Zlata Brouwer, instructrice van de cursus vioolspelen

Regelmatig sluiten er nieuwe instructeurs aan bij Soofos. Zo ook Zlata Brouwer, uitvoerend klassiek violiste en viooldocente in Hilversum.

Daarnaast is ze eigenaresse van Zlata Strijkinstrumenten en Violin Lounge. Ze helpt mensen om prachtig viool te spelen middels haar lespraktijk, violen winkel en de online vioollessen hier op Soofos in de cursus ‘Viool leren spelen in 10 weken’, speciaal voor volwassen beginners.

We hebben aan Zlata een aantal vragen gesteld om haar beter te leren kennen. Wie weet, misschien wil jij daarna ook wel leren vioolspelen!

Wat doe je naast het prachtig bespelen van de viool?

Inmiddels geef ik ruim 10 jaar met veel plezier vioolles en speel ik 25 jaar intensief viool. Als viooldocente ben ik internationaal specialist in streektechniek en toonvorming. Ik geef in mijn lessen aandacht aan expressie en muzikaliteit in combinatie met een solide klassieke techniek.

Ik treed regelmatig op als 1e violiste in de Vegas Strings en in diverse orkest- en kamermuziek bezettingen, ik verkoop en verhuur (alt)violen met mijn bedrijf Zlata Strijkinstrumenten en ontwikkel online lesmateriaal voor mijn bedrijf Violin Lounge.

Bekijk ook eens mijn populaire YouTube kanaal met meer dan 250 gratis video vioollessen.

Hoe ben je begonnen met het lesgeven in viool?

Vanaf mijn zevende heb ik muziekles, waarnaast ik zelf stukjes componeerde achter de piano en blokfluit speelde. Op mijn achtste verjaardag begon ik met vioolles. Dat was het mooiste verjaardagscadeau wat ik ooit heb gehad. Ik wilde ook meteen ‘viooljuf’ worden.

Ik heb een 5-jarige intensieve HBO-opleiding (conservatorium) gevolgd aan de Schumann Akademie en ben gediplomeerd violist en viooldocent klassieke muziek (Bachelor of Music). Behalve op hoog niveau vioolspelen leerde ik in deze opleiding veel over muziekdidactiek, ontwikkelingspsychologie, muziektheorie, geschiedenis, compositie, analyse (en nog veel meer) en heb ik geleerd mijn leerlingen op de piano te kunnen begeleiden. Het certificaat ‘viool methodiek’ (het vak vioolles geven, stage en scriptie) heb ik aan het Utrechts Conservatorium behaald met het cijfer 9.

Ik blijf mijzelf continue verder ontwikkelen middels lessen en cursussen. Door de jaren heen heb ik me gespecialiseerd in streektechniek en toonvorming, waarin ik leerlingen van over de hele wereld lesgeef.

Waarom heb je er voor gekozen om de viool cursus speciaal op volwassenen te richten?

Ruim 10 jaar geef ik les aan violisten van allerlei leeftijden en niveaus. Het mooiste is om maatwerk te bieden en creatief te zijn hoe je de individuele uitdagingen van leerlingen aanpakt. Veel volwassenen denken echter dat ze niet meer kunnen beginnen met vioolspelen. Er heerst een mythe dat je als kleuter moet beginnen, terwijl volwassen beginners hartstikke mooie resultaten behalen in mijn lespraktijk.

Om vioolspelen toegankelijk te maken en een groot publiek te enthousiasmeren heb ik een online beginnerscursus vioolspelen gemaakt speciaal voor volwassen beginners zonder ervaring.

Kun je iets meer vertellen over de cursus viool spelen in 10 weken die je hebt ontwikkeld?

In ‘Viool leren spelen in 10 weken’ leer ik volwassen beginners de basistechniek van het vioolspelen: hoe hou je de viool en strijkstok vast, hoe strijk je met een mooie klank en hoe speel je je eerste liedjes. Het is een veelzijdige cursus die de cursus stap voor stap op weg helpt met het vioolspelen.

Het doel is dat de cursist op een toegankelijke en flexibele manier kennismaakt met de basisbeginselen van het vioolspelen en hier enthousiast over wordt. De cursus is speciaal ontwikkeld voor volwassen beginners, eventueel zonder enige ervaring met muziekonderwijs. Je hoeft ook geen noten te kunnen lezen of bepaalde voorkennis te hebben. In de cursus ga ik jou alles leren wat jij nodig hebt om zelf viool te gaan spelen.

Wat vind jij het leukste onderdeel van de cursus?

De cursus van 10 weken gaat vooral over de basistechniek, maar het leukste vind ik de bonus module met 16 verschillende streektechnieken. Je strijkstok is als de mond van een zanger… hiermee heb je zeggingskracht en kun je jezelf uiten in de muziek.

Hoe vond je het om jouw eigen online cursus te maken?

Het is een leuk creatief proces om de kennis en kunde die ik in mijn dagelijkse praktijk als viooldocent heb opgedaan om te zetten in een online cursus. Ik heb de cursus in de lente opgenomen in de bergen van Sauerland… een leuk snoepreisje voor mij en een inspirerende achtergrond voor de cursisten. Ik heb er voor gekozen om mijn cursus ook op Soofos te plaatsen. Het platform ziet er goed uit, zit technisch goed in elkaar en de cursussen zijn aantrekkelijk geprijsd.

Het maken van de cursus duurde enkele weken. Gelukkig stond de cursus na het maken snel online en stond het meteen goed.

Heb je nog adviezen voor toekomstige instructeurs?

Gewoon zelf een cursus maken! Door het maken leer je je onderwerp goed structureren en het is een mooie extra inkomstenbron. Ook is het fijn om mensen die je privé instructie niet kunnen betalen een alternatief aan te bieden in de vorm van een online cursus.

Zlata, heb je ook nog adviezen voor toekomstige cursisten?

Ik hoop mensen bij wie het kriebelt op viool te gaan spelen middels deze cursus goed op weg te helpen. Ik hoop dat volwassen beginners die op internet zoeken naar informatie rondom vioolspelen, tegen deze cursus aanlopen. Ga niet eerst zelf prutsen met een viool, maar begin direct als je je viool hebt met deze cursus. Dat scheelt je tijd aan onnodig zelf ‘het wiel uitvinden’ en fouten die er ongemerkt insluipen. Vioolspelen is tenslotte al moeilijk genoeg!

Droom je er altijd al van om viool te leren spelen? Doe het gewoon! Ik ben er om je te helpen!

[facebookcta]

Ratings and Reviews

Avg. Rating

0 Ratings

 • 5
  0
 • 4
  0
 • 3
  0
 • 2
  0
 • 1
  0

🚀Maak jouw gratis Soofos account aan

Ontdek Soofos met 30 gratis cursussen en kickstart jouw ontwikkeling.

Vul je gegevens in en ga direct aan de slag


Heb je al een account?

Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene voorwaarden en de privacy policy. Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.

👋Welkom terug

Ga verder waar je gebleven was.

Login op jouw account


Heb je nog geen account?

👨‍🏫Word instructeur

Geef online les  in een handomdraai, vind direct cursisten en verdien geld met jouw kennis

Vul je gegevens in en start met online lesgeven

Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene voorwaarden, de instructeur policy en de privacy policy. Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.