Ontdek de instructeurs op Soofos: Daphne Lie

Rick de Bie
  | 
31 maart 2020

Wij vertellen graag over de instructeurs op Soofos. Zelf vinden we het namelijk reuze interessant wat de instructeurs op Soofos te vertellen hebben. Hopelijk kunnen we je met dit interview wat meer diepte geven over de instructrice van de cursus: “DIY aangifte inkomstenbelasting 2017”. Daphne Lie ging graag met ons in gesprek over haar cursus, dus laten we er snel induiken!

De instructeur

Stel jezelf en je cursus even kort voor

Mijn naam is Daphne Lie, financieel adviseur met name voor ZZP’er die met hun “why” een goede boterham willen verdienen. De cursus is bedoeld voor ZZP’ers die met Moneybird werken en met de gegevens uit Moneybird hun aangifte inkomstenbelasting 2017 willen doen.

Zolang als ik me kan herinneren speelde ‘de zaak’ een belangrijke rol in mijn leven. Met ‘de zaak’ bedoel ik het familiebedrijf van mijn vader en daarvoor van mijn opa. Als klein meisje vond ik het heerlijk om tussen de machines te lopen en had ik het gevoel dat daar iets bijzonders gebeurde. Ik heb grote bewondering voor mijn vader. Hij is uit Indonesië met niets naar Nederland gekomen en heeft als ondernemer een heel goed leven voor zijn gezin kunnen opbouwen.

Mijn vaders administratie

Van mijn vader heb ik veel geleerd over het ondernemerschap. Zo was onze administratie altijd op orde en vormde dit de basis voor onze maandelijkse analyses van het reilen en zeilen van de onderneming. Daarnaast is mijn vader een netwerker pur sang en dat plezier in het ontmoeten en verbinden van mensen heb ik echt van hem.

Cijfers en mensen

Door mijn brede interesse en doordat ik graag wil weten hoe iets in elkaar zit, heb ik in mijn leven verschillende opleidingen gedaan en functies in uiteenlopende branches vervuld. Wat altijd centraal stond, waren de cijfers in combinatie met de mensen. Losse cijfers betekenen niet veel. Het wordt pas interessant wanneer deze cijfers met de ondernemer verbonden worden.

Samenwerking en verbinding

Heel lang heb ik gedacht dat iedereen een interesse heeft in cijfers en het leuk vindt om met cijfers bezig te zijn. Inmiddels weet ik dat dit is iets waar ik andere mensen mee kan helpen. Voor mij zijn niet alleen de cijfers belangrijk. Ik houd er ook van om met mensen te praten, van gedachten te wisselen en van elkaar te leren. Ik geloof in de kracht van samenwerking en verbinding.

Vrijheid

Ondernemen is voor mij vrijheid. Mijn principes helpen me die vrijheid te ervaren. Mijn principes zijn:

 1. Meten is weten: Ik mag dan wel van Chinese afkomst zijn, maar gokken is niet mijn ding.
 2. Neem de controle: Een afwachtende houding is geen optie. Ga actief aan de slag.
 3. Haal uit het leven wat belangrijk is voor jou!
 4. Zorg goed voor jezelf: Geen onderneming zonder de ondernemer. Bij een gezonde onderneming hoort een gezonde ondernemer.

Belastingen, accountancy en meer.

Hoe ben je hierin een expert geworden?

In eerste instantie in dienst van een groot accountantskantoor en sinds 2013 als zelfstandig ondernemer houd ik me bezig met administraties en belastingaangiften.

Waarom heb je gekozen voor dit onderwerp en het maken van deze cursus?

Een groot deel van de privé gegevens van ZZP’ers wordt al door de belastingdienst ingevuld in de aangifte inkomstenbelasting. Wanneer er in een belastingjaar in de privésfeer geen bijzonderheden, zoals een scheiding, aan- of verkoop van een woning plaats vinden, is het een kwestie van de vooraf ingevulde gegevens controleren en eventueel aanpassen dan wel aanvullen.

Daarnaast moet een ZZP’er de zakelijke gegevens van de onderneming opgeven. Bij een eenvoudige administratie kan dat op basis van de balans en resultatenrekening uit Moneybird.

Welke ervaring heb je met lesgeven?

Als mentor ben ik sinds 3013 verbonden aan de ondernemersopleiding in de Zorg van De Zorgprofessional. Daarnaast geef ik 1 op 1 en groepstrainingen boekhouden en werken met Moneybird.

Ik vind het ontzettend leuk wanneer ik zie dat er lampjes boven de hoofden gaat branden als ik aan het uitleggen ben. Kennis vergroot de zelfstandigheid en dat is belangrijk.

Belastingaangifte: de cijfers en de cursus

De cursus

De aangifte inkomstenbelasting komt ieder jaar terug. Veel ZZP’ers hebben een eenvoudige administratie en geen bijzondere privé situatie of wijzigingen in de privé sfeer waardoor het mogelijk is om zelf de aangifte inkomstenbelasting te doen.

Het doel is dat cursisten het boekjaar in Moneybird kunnen afsluiten en zelfstandig hun belastingaangifte kunnen doen.

De cursus is bedoeld voor ZZP’ers met een eenvoudige administratie die in Moneybird gevoerd wordt.

Het mooiste moment in de cursus is het moment aan het einde wanneer we de aangifte invullen aan de hand van de balans en resultatenrekening uit Moneybird.

Hoe ging het maken van de cursus en het uploaden ervan?

Op Soofos staan over verschillende onderwerpen en onder andere gericht op het ondernemerschap. In dit verlengde vond ik deze cursus een mooie aanvulling. Het maken van de cursus vond ik heel leerzaam en ik heb nu al weer ideeën voor een nieuwe cursus.

Het viel me ook reuze mee hoe snel de cursus online stond via Soofos, het kostte me ook een weekend om de cursus te maken. De volgende keer zou ik het beeld tussen mijn scherm afwisselen met beelden van mezelf waarin ik uitleg.

Via sociale media zoals Facebook, LinkedIn en Instagram ga ik de cursus nog promoten. Ook ga ik blogs schrijven en ernaar verwijzen.

Heb je nog advies voor toekomstige cursisten en instructeurs?

De mensen die zelf een cursus willen maken of het nog niet zeker weten, ga gewoon lekker aan de slag! Oefening baart kunst! Cursisten kan ik aanraden alle filmpjes rustig te kijken voor je aan de slag gaat. Dan heb je de meeste kans van slagen!

Hopelijk heb je dankzij dit interview een beter inzicht gekregen in de cursus, die je trouwens hier vindt, en Daphne, we zien je snel weer!

Artikel uit de categorie:
Instructeurs

0 Reacties op "Ontdek de instructeurs op Soofos: Daphne Lie"

  Geef een reactie op dit artikel

  Leer onbeperkt met Soofos Plus

  • Onbeperkte toegang tot 200+ Nederlandse cursussen
  • Probeer 7 dagen volledig gratis
  • Maandabonnement vanaf €19 per maand
  Probeer 7 dagen gratis Meer informatie over Soofos Plus
  soofos plus cursussen op laptop
  © 2020 - Soofos B.V.