Het staat centraal in veel levens: werken. Het is dan ook niet vreemd dat solliciteren iets is dat veel van ons moeten doen. Maar hoe zorg je er voor dat je meer haalt uit je sollicitatiegesprek? Vandaag geven we je wat tips om meer te halen uit jouw volgende sollicitatie, zodat jij hopelijk je droombaan kan scoren!

 

Stappen in het proces

In elk sollicitatieproces verloop je ongeveer dezelfde stappen. De ene keer sla je er een of twee over en de andere keer doorloop je ze allemaal. De tips die we hebben zijn daarom relevant voor de verschillende stappen in het proces. Natuurlijk beginnen we bij het begin: de sollicitatiebrief of motivatie.

Klik hier en krijg 7 dagen gratis toegang tot 150+ cursussen

Krijg 7 dagen gratis toegang tot 150+ cursussen. Klik hier.

Motivatiebrief of e-mail

De motivatiebrief en e-mail bepalen of een werkgever interesse heeft. Daarom wil je dat deze aanspreekt bij de persoon die haar leest. Kijk dus of het mogelijk is om de brief of e-mail te personaliseren voor de lezer. Weet je niet precies hoe dat moet? Geen zorgen. De makkelijkste manier om dit te doen is door op LinkedIn te zoeken naar de persoon waar jouw sollicitatie gaat belanden. Je kan dan onder andere aangeven dat het je uitdagend lijkt om met iemand met zo’n uitgebreide carrière te werken. Hiermee kom je meteen geïnteresseerd over in meer dan alleen de baan. Lees verder over goede zakelijke e-mails.

 

Voorbereiden op het sollicitatiegesprek

Een goede voorbereiding geeft je de mogelijkheid stressloos en vol vertrouwen te beginnen aan het gesprek. Van bepaalde dingen weet je vooraf dat je het kan gebruiken. Denk hierbij onder andere aan onderbouwing van ervaringen die op jouw CV staan, waarom je denkt geschikt te zijn voor de functie en hoe je in teamverband werkt. Maar vergeet ook datgene dat je in je motivatiebrief gezegd hebt niet, want dit was de eerste indruk die ze hadden. Grote kans dus dat ze hier nog op terugkomen.

 

Welke vragen kan je verwachten?

Net zoals de vraag over of je in teamverband goed werkt en waarom je denkt geschikt te zijn, kan je meerdere vragen verwachten. Veelvoorkomende vragen zijn:

  • Waar zie je jezelf in vijf jaar?
  • Wat zijn sterke (en zwakke) kwaliteiten van jezelf?
  • Hoe verwacht jij een toegevoegde waarde te zijn voor ons?

Verwacht zeker de vragen over jouw rol binnen het bedrijf. Denk hierbij niet alleen aan korte termijn, maar ook aan ervaringen en vaardigheden die je wilt gaan opdoen in de tijd bij het bedrijf.

 

Goede voorbeelden geven van je kwaliteiten

Tijdens een sollicitatiegesprek is de kans groot dat ze je vragen wat uitleg te geven over jouw kwaliteiten. Bedenk van tevoren goed welke dit zijn en hoe ze bijdragen aan het succes van het bedrijf of de persoon waarbij je solliciteert. Goede voorbeelden zijn hierbij belangrijk, dus is het een handigheidje om na te denken over eerdere keren dat je al succes hebt gehad met jouw kwaliteiten. Gebruik als voorbeeld dan liever eerdere werkervaring en geen opdrachten van je opleiding of school. Praktijkervaring heeft altijd de voorkeur.

 

Hoe ga je om met afwijzing na een sollicitatiegesprek?

Er zal ook een keer een sollicitatiegesprek niet succesvol zijn en dat is niet erg. Want solliciteren kan je vaker doen dan je lief is. Pak het bij een afwijzing dan ook professioneel op. Vraag desnoods waarom je de baan niet gekregen hebt, dan toon je in ieder geval sportiviteit en leer je ervan. Dat is met de meeste dingen die je doet het belangrijkste.

 

Conclusie

Elk gesprek zal anders zijn, maar de belangrijkste onderdelen zullen er altijd onderdeel van zijn. Een goede voorbereiding is het halve werk, want daarmee zorg je ervoor dat je met minder zorgen het gesprek in gaat. Geef van tevoren alvast antwoord op vragen, waarvan je ze kan verwachten. Het hoeft niet ingestudeerd te klinken, maar het met vertrouwen uitspreken geeft aan dat je erover nagedacht hebt. Binnenkort een sollicitatie? Gebruik deze tips dan! Wil je gratis meer leren over solliciteren? Bekijk dan hier de gratis sollicitatietraining.

Bekijk de persoonlijke ontwikkelingscategorie en laat je verrassen door de cursussen op Soofos.

21 mei 2019

0 Reacties op "Tips om meer uit jouw sollicitatiegesprek te halen"

    Geef een reactie op dit artikel

    © 2019 - Soofos B.V.