Wat zijn categorieën?

 

Wat zijn categorieën?

Misschien heb je ooit al wel eens van het woord ‘grootboekrekeningen’ gehoord. Met grootboekrekeningen wordt bedoeld dat alle inkomsten en uitgaven van dezelfde soort zijn gegroepeerd. Grootboekrekeningen geven structuur en de mogelijkheid om de verschillende inkomsten en uitgaven te verdelen. En dat geeft weer extra inzicht in het resultaat van je bedrijf. Binnen Moneybird wordt niet het woord grootboekrekeningen gebruikt, maar de term categorieën.

Ik zal een voorbeeld geven om het wat duidelijker te maken.
Zo kun je bijvoorbeeld de categorie Telefoonkosten aanmaken. Op deze categorie verzamel je alle kosten die te maken hebben met je zakelijke mobiele telefoon en, als je die hebt, je zakelijke vaste lijn. Denk hierbij aan je abonnement, maar ook aan een telefoonhoesje of de aanschaf van een laadkabel. Via rapporten kun je nu op de resultatenrekening precies zien hoeveel je hebt uitgegeven aan telefoonkosten. Bekijk je het rapport per maand, dan kun je ook nog eens heel handig terugzien of alle maanden wel geboekt zijn.

Ook voor de inkomsten kun je kiezen om de omzet te verdelen in categorieën. Bijvoorbeeld wanneer je verschillende diensten en producten verkoopt. Zo kun je nagaan welke dienst of product zorgt voor de hoogste en laagste inkomsten. Heb je meerdere locaties, maak dan categorieën aan per locatie. Ook daarbij geeft het verdelen van de inkomsten en uitgaven een hoop extra inzicht.
Naast de inkomsten en uitgaven op de resultatenrekening, is er de balans. Daar worden de vorderingen en schulden getoond met categorieën. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de zakelijke bankrekeningen. Heb je een betaal- en een spaarrekening, dan zijn deze als twee verschillende categorieën op de balans zichtbaar. Zo kun je altijd het saldo in de gaten houden.

Een categorie koppel je aan een verkoopfactuur, een inkoopfactuur, een memoriaalboeking of een bankmutatie. Koppel je geen categorie, dan worden de inkomsten en uitgaven automatisch gekoppeld aan Ongecategoriseerde inkomsten en Ongecategoriseerde uitgaven.

BEKIJK ALLEVoeg notitie toe
JIJ
Voeg een reactie toe
 
Gemaakt met in NL © 2021 - Soofos B.V.