Wat is btw?

 

Wat is btw?

Btw is de afkorting voor Belasting Toegevoegde Waarde en wordt ook wel omzetbelasting genoemd. Wanneer je belaste omzet maakt met je bedrijf, moet je daar btw over betalen aan de belastingdienst. Omzetbelasting is in het verleden vaak ingezet als crisisbelasting tijdens, of juist vóór, het uitbreken van een oorlog. De opbrengst van de omzetbelasting was echter zo groot en succesvol dat deze ook na de oorlog wordt gebruikt.

Zakelijke kosten kunnen ook belast zijn met btw. Deze mag je dan als voorbelasting in de btw-aangifte aftrekken van de te betalen btw. Doordat je al jouw administratie verwerkt in Moneybird en daar btw-tarieven bij gebruikt, worden er automatisch rapporten gevuld.
Omzetbelasting kent verschillende regels met veel uitzonderingen. In deze cursus houd ik het bewust simpel door voornamelijk in te gaan op de omzetbelasting die wij in Nederland het meest gebruiken. Namelijk: 21% en 9% btw, Btw vrijgesteld en Geen btw. Om meer te leren over de andere btw-tarieven, stuur ik je door naar de verschillende artikelen die ik hierover geplaatst heb.

Ondernemers hebben snel het gevoel extra geld kwijt te zijn door het moeten toepassen van de btw. In werkelijkheid is het niet de ondernemer, maar de consument die de btw daadwerkelijk afdraagt aan de belastingdienst. Ik ga dit laten zien met een aantal schema’s en maak voor het gemak alleen gebruik van het hoge btw-tarief. Ik neem jou, de ondernemer met belaste omzet, als uitgangspunt.

BEKIJK ALLEVoeg notitie toe
JIJ
Voeg een reactie toe
 
Gemaakt met in NL © 2021 - Soofos B.V.