Tussenopdracht 1

Hoe leer jij woordjes?

~

Maak een elevator pitch

 

Woordjes leren is een belangrijk onderdeel van de taallessen. Het is een kwestie van “stampen”. Maar hoe kun je de nieuw te leren woordjes nu op zo’n manier aan je hersenen aanbieden dat ze goed en snel ‘blijven hangen’?

Een paar tips:

* Wat altijd helpt, is om het leren leuker te maken. Dit is waardoor apps als Quizlet en Duolingo ook zo goed zijn bij het leren van de taal. Door het leren leuker te maken, merk je eigenlijk nauwelijks hoeveel tijd te eraan besteed. Zoek een manier waarop het leren van woorden voor jou leuker wordt.

* Zorg ervoor dat de woorden die je leert iets met elkaar te maken hebben. Soms helpt het om van een lange woordenlijst een aantal sublijstjes te maken. Je hersenen kunnen dit gemakkelijker verwerken.

* Zoek afbeeldingen bij de nieuwe woorden. Sommige hersenen gaan hier goed op. Die kunnen stof beter onthouden als ze woord-afbeelding aangeboden krijgen dan wanneer ze woord-woord aangeboden krijgen.

* Schrijf een verhaal in het Nederlands, liefst zo gek mogelijk, en verwerk hierin zoveel mogelijk woorden uit de woordenlijst in het Spaans. Gekke dingen kan je brein nu eenmaal makkelijker onthouden dan normale dingen.

* Herhaal! Dat is eigenlijk het allerbelangrijkste. Wil je iets in je lange termijngeheugen opslaan, dan zul je het een aantal keer moeten herhalen. Dit is waarom leraren vaak zeggen dat je beter iedere dag 10 minuutjes kunt leren dan de hele nacht voor de toets.

 

Hoe heb jij voor dit thema woordjes geleerd?

Maak een elevator pitch. Daarmee bedoel ik een korte video van maximaal 30 seconden, waarin je op een leuke, aansprekende manier vertelt hoe jij dit keer de woordenlijst in je hoofd hebt gekregen. Wie weet heb jij de gouden tip voor je klasgenoten.

5 tips voor je elevator pitch:

  1. Praat op een enthousiaste toon
  2. Hou het kort!
  3. Zorg dat je boodschap duidelijk is
  4. Gebruik je lichaam in je presentatie (houding, gebaren, etc)
  5. Eindig met een vraag
BEKIJK ALLEVoeg notitie toe
JIJ
Voeg een reactie toe
 
Gemaakt met in NL © 2021 - Soofos B.V.