2.1 Introductie

 

Les 2.1 Introductie yin en yang
In deze les gaan we het hebben over de theorie van yin en yang. Het is een belangrijke theorie met veel toepassingen in de Chinese geneeskunde. Het vormt de theoretische de basis voor de diagnose en de behandeling van een ziekte.

De theorie van yin en yang is waarschijnlijk ontstaan door het observeren van de natuur. Voornamelijk het observeren van de veranderingen van dag en nacht moet een inspiratie bron zijn geweest voor het concept van yin en yang.

Overdag is er veel activiteit in de natuur en ‘snachts is er veel rust. Ook kun je overdag licht zien terwijl er ‘s avonds juist duisternis is. In de natuur kunnen we veel van deze tegengestelde observeren. Maar ook al zijn ze verschillend is dit maar een schijnbare tegenstelling. Zo zijn de dag en de nacht tegengesteld maar ze vormen een eenheid in een oneindige cyclus van 24 uur. Door het observeren van de tegenpolen in de natuur ontstond de theorie dat alles altijd twee fundamentele aspecten heeft. Deze twee aspecten werden yin en yang genoemd.

Hoewel we misschien de nacht kunnen zien als een concrete manifestatie van yin of de dag als een concrete manifestatie van yang beschrijft de theorie van yin en yang nooit een concreet fenomeen of object. De klassieke tekst de Ling Shu zegt:
“yin en yang zit in de naam maar niet in de vorm”

Met yin en yang kunnen we dus een naam geven aan de tegengestelde aspecten welke we continu tegenkomen en observeren, maar het is dus geen concreet fenomeen of object.

BEKIJK ALLEVoeg notitie toe
JIJ
Voeg een reactie toe
 
Gemaakt met in NL © 2021 - Soofos B.V.