1.1 Algemene introductie


Les 1.1 Introductie

De traditionele Chinese geneeskunde heeft al eeuwen ervaring met de behadeling en genezing van ziektes. Er zijn in al deze tijd vele verschillende manieren van diagnose en behandeling ontstaan.

Een bekende manier van behandelen is bijvoorbeeld acupunctuur. Door acupunctuurnaalden te prikken op verschillende punten op het lichaam is het mogelijk om ziektes te genezen en te voorkomen. Een andere bekende behandelmethode is door middel van geneeskrachtige kruiden. Kruiden waren niet alleen onmisbaar voor de chronische ziektes maar ook voor de vele epidemieën welke er in China zijn geweest.

Hoewel er in bepaalde opzichten overeenkomsten zijn tussen de Chinese geneeskunde en de Westerse geneeskunde heeft de traditionele Chinese geneeskunde een aantal unieke punten

.

Chinese geneeskunde is holistisch
Allereerst is de traditionele Chinese geneeskunde holistisch. Holisme is het idee dat het geheel meer is dan de som van de losse delen. Het functionerende menselijk lichaam kan bijvoorbeeld niet verklaard worden door de som van zijn componenten te nemen. Het is meer dan alleen de losse delen samengevoegd. De Chinese geneeskunde gelooft dat een symptoom een onderdeel is van een groter geheel en wordt veroorzaakt door een algehele disharmonie van het lichaam. Ook gelooft deze niet alleen dat alle delen van het lichaam met elkaar zijn verbonden maar ook dat het menselijke lichaam verbonden is met zijn omgeving.

Chinese geneeskunde kijkt naar specifieke delen, maar ook naar het geheel
Aan de ene kant deden werd er bij overleden patiënten een autopsie gedaan om meer te weten te komen over de anatomie van het lichaam, maar aan de andere kant behielden ze ook een holistische wijze van het kijken naar het lichaam. Het lichaam en zijn omgeving zijn volgens de Chinese geneeskunde verbonden en daarom kan een verandering in de omgeving een verandering in het lichaam veroorzaken. In de Chinese geneeskunde woden de zes klimaatinvloeden ook gezien als een oorzaak van ziekte. Deze klimaatinvloeden worden: hitte, koude, wind, damp, droogte en zomerhitte genoemd. Omdat de Chinese geneeskunde veel gebruik maakt van metaforen om dingen te benoemen en te begrijpen kan dit ook symbolisch worden gezien.

De Chinese geneeskunde gelooft dat het externe lichaam (huid en de spieren) verbonden is met het interne lichaam (de organen) en daarom kunnen veranderingen in het interne lichaam ook extern zichtbaar worden. Zo kunnen problemen met bepaalde organen (wat per definitie intern is) aan de buitenkant van het lichaam zichtbaar worden. Het kan bijvoorbeeld zichtbaar worden op de huid of de verschillende zintuigen. In de Chinese geneeskunde worden oogproblemen bijvoorbeeld vaak door een probleem met de lever in verband gebracht.

Het kan ook andersom, op zijn beurt kunnen lever problemen weer door een slechte functie van een ander orgaan worden veroorzaakt of door een andere interne oorzaak. De belangrijkste interne oorzaak van ziekte zijn emoties. Ook emoties worden  gezien als deel van het holistische geheel van het lichaam. Ook emoties kunnen dus bijdragen aan de ontwikkeling van ziekte. Het complete beeld van de ziekte en zijn mogelijk oorzaak is in de Chinese geneeskunde altijd belangrijker dan de specifieke symptomen.

BEKIJK ALLEVoeg notitie toe
JIJ
Voeg een reactie toe
 
Gemaakt met in NL © 2021 - Soofos B.V.