1.4 Introduceren van geur

1.4 Introduceren van geur

Deze week gaan we starten met het inprenten van de geur en deze heel belonend te maken voor je hond. We doen dit door middel van het kies jij maar spel. Dit spel zorgt ervoor dat je hond gaat kiezen voor geur om beloond te worden.  Het is de eerste stap naar het ontwikkelen van hond die gedreven is om geur te zoeken en dit ook met plezier gaat doen. NoseWork is immers een spel dat we vooral doen omdat het een uitdaging is voor onze hond en we samen plezier kunnen beleven in deze sport.

Om een geur in te prenten is het belangrijk dat je hond een fijne associatie krijgt met deze geur. Dit gaan we doen door middel van een shape oefening. Dit is de eerste stap op weg naar een detectiehond :-). Maar deze eerste stap is echt heel belangrijk om niet over te slaan of té snel te willen doen.
Je hond moet heel duidelijk een fijne associatie maken met de geur die je hem aanbiedt en hier ook steeds heel snel voor gaan kiezen.

Oefen dit 2-3 per dag max. 2 minuten. Meer niet,het moet geen kunstje worden en je wilt het leuk en kort houden met veel succes voor je hond.

KIES JIJ MAAR SPEL

Stap 1
Zet je bakje met geur of je metalen doosje met geur en een schaaltje met voertjes klaar in een ruimte waar je hond relaxt is en die bekend is voor hem. Haal je hond en ga op de grond zitten of op een stoel.

Stap 2
​Houd in één hand je bakje met de geur en in de andere een aantal lekkere voertjes. Houd je hand met voer achter je rug en steek de hand met de geur uit.

Raakt je hond het bakje met geur aan met zijn neus, beloon dan met supersnelle voerbeloningen achter elkaar door.  Als je stopt met belonen, houd je even het bakje achter je rug. Herhaal deze stap minstens 3 keer.​

Stap 3
Steek beiden handen nu uit met ongeveer 20 cm ertussen. Dus in een hand je voer en een hand het bakje met de geur.

En wacht…
– sommige honden zullen proberen om het voer te pakken. Wacht geduldig tot hij hier mee stopt.
– Als je hond de hand met het geurbakje onderzoekt, beloon meteen ! en beloon op het bakje met de geur.
– Als je stopt met voeren doe je het bakje met de geur achter je rug.
– Zorg dat je ook een paar keer van handen wisselt.
– herhaal maximaal 1 minuut en stop.
– Herhaal je oefening later op de dag nog eens.

 

Trouble shooting:
– Als je hond na een tijdje te zeer afgeleid raakt door de voerhand bij stap 2, houd dan nog een aantal keren alleen je geurhand uit en beloon snel en veel voor het aanraken van die hand. Let op dat je voerhand richting je geurhand beweegt en niet andersom. Het gaat erom dat je hond de geur “vindt”  en daarvoor beloont wordt. Als dit een aantal keren weer goed gaat, kun je weer proberen beide handen uit te steken.
– Als je hond vastloopt en bijvoorbeeld de oefening ziet als een impuls controle oefening, beweeg het geurbakje dan een beetje of gooi een keer een voertje weg van jou om hem te “resetten”.
– Als je hond de geur te sterk lijkt te vinden en niet in de buurt durft te komen van het geurbakje of niet wil eten op het bakje, doe dit spel dan met een grotere doos met gaten erin, zodat de geur wat minder heftig is.

Als je hond het kies jij maar spel begint te begrijpen en zonder moeite begint te kiezen voor de geur in plaats van het voer, kun je een stapje verder gaan. We gaan nu hetzelfde spel spelen alleen deze keer op de grond. Dit is dezelfde oefening als de basis oefening, maar nu ga je je geurbakje op de grond zetten. Dit kan voor sommige honden betekenen dat ze hele andere dingen gaan laten zien of met het bakje willen spelen. Indien je hond andere dingen gaat doen dan er met zijn neus op gaan, houd je het bakje nog stevig vast in deze fase van je training. Je wilt immers geen “verkeerd” gedrag aanmoedigen of belonen.

Gaat je hond erop slaan met zijn poten of wil hij er mee spelen. Pak het dan weg en probeer het weer aan te bieden. Beloon heel snel voor het juiste gedrag en dat is zijn neus op het bakje. Geef hem zo min mogelijk kans om de fout in te gaan, want dan heb je heel snel een foute reactie aangeleerd waarvan je hond denkt dat die belonend is.

Stap 1
Zet je bakje en een schaaltje met voertjes klaar in een ruimte die voor je hond heel bekend en prettig is.  Haal je hond en ga op de grond zitten.

Stap 2
Zet je bakje met geur op de grond en beloon als je hond het gaat onderzoeken. ( let op dat je niet beloont voor oppakken, erin bijten, etc. )

Stap 3
Nu leg je een handje voer op de grond op ongeveer 30 cm afstand van het bakje en beloon je voor neus op het geurbakje. Let op ! Als je hond het voer wil pakken, dan je snel je hand eroverheen legt. Voor sommige honden is dat een oefening die ze kennen van de impulscontrole dus het kan zijn dat hij dan even vastloopt en niet weet wat hij moet doen. Haal hem er dan uit door een voertje weg te gooien van jou en het bakje.

– Je kunt belonen vanuit het stapeltje dat je op de grond hebt gelegd of juist vanuit een andere hand. Dit kan allebei en is net wat je voorkeur heeft.
– herhaal maximaal 1 minuut en stop.
– Herhaal je oefening later op de dag nog eens.

 

 

Sommige honden vinden het lastig als het voer op de grond ligt, omdat ze echt al goed geleerd hebben om impulscontrole te laten zien en dan lijkt dit heel erg op dat spel. Geef ze dan wat meer tijd om na te denken.

 

BEKIJK ALLEVoeg notitie toe
JIJ
Voeg een reactie toe
 
© 2020 - Soofos B.V.