Ontmoet onze online instructeurs: fit en stralend met Jolanda van Duynen

Vicky Frissen
  | 
7 juli 2021

Ga jij dansend door het leven, of is het vooral kraken en kreunen bij elke stap? Jolanda van Duynen, dansdocente én online instructeur weet hoe beide situaties voelen. Zij ontwikkelde de cursus Fit & Stralend 50 plus om je weer lekker in je vel en hoofd te voelen. Laten we kennismaken!

Van futloos naar Fit en stralend voor vijftig plus

Jolanda combineert online en offline, haar kennis én die van haar man om zoveel mogelijk mensen te kunnen te helpen.

“Ik ben vanaf mijn 18e gediplomeerd docente jazzdance en ik doe zelf aan modern dance. Ik geef zelf fysiek nog maar één uur in de week les. Samen met mijn man hebben wij de praktijk Sentosa waar mijn man de therapeut is in alternatieve geneeswijzen en waar mijn online cursus Fit & Stralend nu ook onderdeel van is. Met zijn kennis over orthomoleculaire geneeswijzen en mijn interesses in voeding en gezonde leefstijl kunnen wij elkaar daarin ondersteunen.”

Haar cursus Fit & Stralend is een oefen- en mindsetprogramma voor vrouwen van vijftig plus die graag fit willen worden maar door een gevoelig lichaam, wat verergerd door het veranderen van de hormonen, niet intensief kunnen sporten. Daardoor kunnen ze steeds futlozer worden, meer pijn krijgen en in een neerwaartse spiraal komen. Jolanda is er om ze uit die spiraal te trekken. Haar aanpak is gebaseerd op haar eigen ervaringen en de kennis van een fysiotherapeut en sportcoach. 

“Met een speciaal programma waarin ik rekening houdt met wat je wel en niet kan en zou moeten doen met zo’n gevoelig lijf, ga ik de dames stap voor stap helpen naar een energieker en krachtiger leven.”

Weer dansend door het leven

Jolanda weet zelf hoe het is om in zo’n gevoelig lijf te leven. Ze is er al van kinds af aan mee bezig en heeft met vallen en opstaan ontdekt wat wel en niet werkt. Waar ze het nog redelijk onder controle kon houden door actief te leven en fysiotherapie en manuele therapie te volgen, merkte ze dat het in de overgang stukken lastiger werd.

“Toen ik in de overgang kwam zorgden mijn hormonen ervoor dat ik bij elke oefening, alleen maar spier- en peespijnen overhield. Ik ging conditioneel niet vooruit maar juist achteruit. Ik kon maar geen sport of methode vinden die de juiste aanpak was om mij weer terug in het zadel te krijgen. Het was of te intensief, of de verkeerde spiergroepen werden getraind, of het was de verkeerde soort krachtinspanning die juist ontsteking en spierknopen veroorzaakten. Ik stopte zelfs met dansen.”

In alles wat ze probeerde merkte ze dat er nergens werd gewerkt aan het eerst scheppen van de voorwaarden om goed te kunnen functioneren. Elke methode richtte zich slechts op één aspect daarvan. ‘Dat kan ik beter’, dacht Jolanda. 

“Toen ben ik mijn eigen programma gaan maken. En daarmee ging ik gestaag omhoog in kracht en conditie, kreeg ik weer zin in het leven en kon ik op een gegeven moment weer dansen. En omdat dat zo goed werkte en ik zoveel ontdekte wat universeel geldt voor iedereen die weer vanaf nul moet beginnen werd ik daar zo enthousiast over dat ik begon na te denken wat ik daar mee kon. Zo is het idee geboren om het in een online cursus te verwerken, zodat ik ontelbaar veel vrouwen daar mee kan bereiken.”

Ervaringsdeskundige en expert

Jolanda is ervaringsdeskundige, wat haar betrokkenheid bij haar cursisten vergroot. Ook heeft ze de nodige expertise uit haar opleiding en scholing, maar ze werkt ook samen met andere specialisten. Met behulp van een fysio die haal veel inzichten gaf, en met behulp van haar sportcoach heeft ze een universeel programma gemaakt.

“Daarin zit al mijn kennis van het functioneren van het bewegingsapparaat verweven, wat ik geleerd heb ik mijn dansopleiding en de vele bijscholingen. Ik ben altijd al erg gefocust geweest in het verantwoord bewegen en het zodanig afstemmen van oefeningen op elkaar dat het het functioneren van het bewegingsapparaat verbeterd.”

Daarbij kijkt haar programma overigens niet alleen naar bewegen. Ook voeding en mindset zijn een belangrijk onderdeel van haar cursus. Door veel te lezen, te onderzoeken en door te sparren met haar man kwamen ze bij een aantal basisprincipes waar je je lijf een groot plezier doet.

Een passie voor kwartjes zien vallen

Als dansdocente is Jolanda geen vreemde van lesgeven, wat goed van pas kwam bij het maken van de cursus. Maar ze heeft meer gedaan:

“Gaandeweg ontdekte ik dat ik het ook ontzettend leuk vond om presentaties en workshops te geven en promotiefilmpjes te maken. Dat heb ik voor de praktijk van mijn man regelmatig gedaan als ook voor het horrenbedrijf waar ik werkte.”

“Sla geen dag over, blijf betrokken. Open elke dag de cursus! Laat de sleur van het leven het niet terug overnemen van je, maar ga er elke dag weer voor.”

“Welke tak van sport ik ook beoefen, het lesgeven, voorlichten, presenteren en promoten is iets waar ik heel blij van wordt. Kennis delen, mensen zien groeien, kwartjes zien vallen, hulp kunnen bieden. En onlangs heb ik het online lesgeven ontdekt. We blijven ontwikkelen.”

Een complete cursus verkopen, zonder startbudget

Na een Amerikaans platform te hebben geprobeerd, kwam Jolanda bij Soofos terecht. Ze zocht iets wat ze snapte en waar ze genoeg ondersteuning vond. Na het lezen van de reviews koos ze voor Soofos.

Het maken van de cursus was voor Jolanda een grote uitdaging: ze had geen budget en geen technische kennis. Maar daartegenover stonden duizenden ideeën, een flinke dosis motivatie, en een duidelijke missie.

“Ik heb nog nooit in mijn hele leven zoveel tegenslagen overwonnen als in de laatste 8 maanden van het maken van mijn cursus! 

Uiteindelijk heeft de cursus ‘Hoe maak ik een cursus’ voor Jolanda een groot verschil gemaakt. Vanaf dat moment kwam de ontwikkeling van haar cursus in een stroomversnelling terecht. Van het schrijven van het eerste script tot het plaatsen van de laatste video duurde 8 maanden.  

“Wees trots op elke stap die je gezet hebt, ook al is hij nog zo klein. Je bent altijd verder op weg dan iemand die niets doet!”

Ook jouw kennis en ervaring delen?

Jolanda bewijst dat je als online instructeur talloze mogelijkheden hebt voor het maken van een cursus. Niet alleen technische onderwerpen, maar ook cursussen voor persoonlijke ontwikkeling doen het goed. Geïnspireerd door haar verhaal? Laat je verder motiveren door onze blog over hoe je ook jij een goed onderwerp voor je cursus kunt kiezen. 

Artikel uit de categorie:
Instructeurs

0 Reacties op "Ontmoet onze online instructeurs: fit en stralend met Jolanda van Duynen"

  Geef een reactie op dit artikel

  Leer onbeperkt met Soofos Plus

  • Onbeperkte toegang tot honderden Nederlandse cursussen
  • Probeer 7 dagen volledig gratis
  • Maandabonnement vanaf €19 per maand
  Probeer gratis Meer informatie over Soofos Plus
  soofos plus cursussen op laptop
  Gemaakt met in NL © 2021 - Soofos B.V.