Hoe word je een Robotic Process Automation (RPA) Ontwikkelaar?

Organisaties in Nederland zijn steeds meer gefocust op Digital Transformation: het integreren van digitale technologie om efficiënter te kunnen werken en klanten beter te kunnen bedienen.

Robotic Process Automation is één van de technologieën die organisaties inzetten om hun bedrijfsprocessen te automatiseren. En hoewel het Robotic is, zijn daar nog steeds mensen voor nodig. Zo kun jij Robotic Process Automation Ontwikkelaar worden. 

Steeds meer organisaties ontdekken de voordelen van RPA, waardoor de vraag naar RPA-ontwikkelaars inmiddels niet meer bij te houden is. Volgens onderzoek van LinkedIn (LinkedIn Emerging Job Report, 2020) is RPA Ontwikkelaar op dit moment de op één na snelst groeiende baan, en steeg de vraag naar RPA-ontwikkelaars met maar liefst 40 procent vorig jaar!

Wat is Robotic Process Automation?

Robotic Process Automation (RPA) is een technologie waarbij een robot wordt geprogrammeerd om zelfstandig een bedrijfsproces te kunnen uitvoeren. Een RPA bot wordt gebouwd boven op bestaande applicaties, waardoor dure systeemintegraties voorkomen worden. 

Voorbeeld:

Om een order te plaatsen vult de klant een formulier in op de website van het bedrijf. Voordat een order wordt aangenomen dient het bedrijf een controle uit te voeren, om er zeker van te zijn dat het openstaande bedrag binnen de kredietruimte van de klant blijft. Vervolgens wordt de order ingevoerd in het ERP-systeem, en wordt er een factuur gegenereerd.

In dit voorbeeld kan de robot de order lezen, de kredietcheck uitvoeren gebaseerd op de informatie in het CRM-systeem en vervolgens de order in het ERP-systeem plaatsen en een factuur genereren. De factuur wordt automatisch omgezet naar PDF door de robot en naar de klant verzonden via Outlook.

De robot is zelfstandig in staat om beslissingen te nemen, mits deze gebaseerd zijn op vaste regels – door middel van zijn ingebouwde ALS-DAN logica!

Indien gewenst kan er voor het versturen van de factuur nog een controle plaatsvinden door een medewerker.

Voordelen van RPA

Door het inzetten van robots, kunnen organisaties makkelijk besparen – en kunnen medewerkers zich focussen op taken die er echt toedoen voor klanten, in plaats van op repetitief en saai werk. Daarnaast neemt ook het verloop van medewerkers af doordat medewerkers meer plezier in hun werk hebben wanneer repetitief werk afneemt. Robots werken foutloos en 24 uur per dag, wat ervoor zorgt dat aanvragen van klanten sneller worden verwerkt en zij een betere service ervaren.

Hoe word je een RPA-ontwikkelaar?

Om te beginnen zul je je in een van de RPA-softwarepakketten moeten specialiseren. De grootste en meest gebruikte zijn Automation Anywhere, Blue Prism en UiPath. Alle tools hebben andere activiteiten en werken weer net iets anders, al zul je merken dat wanneer je één tool onder de knie hebt, het makkelijker is om een andere tool te leren. Een achtergrond in programmeren en kennis van bijvoorbeeld Excel zullen in je voordeel werken, maar zijn niet noodzakelijk.

Wanneer je praktijkervaring hebt opgedaan na een eerste opdracht voor een organisatie kun je doorgroeien naar een meer senior positie (bijvoorbeeld Lead Developer of Technisch Architect). Je zult dan meer kennis van de IT-systemen van de klant en van systeem integraties moeten hebben (denk aan SQL, Macro’s, etc.). Wellicht wil jij je in een bepaalde bedrijfstak specialiseren, bijvoorbeeld overheidsorganisaties of financiële instellingen? Ook kun je je specialiseren in een bepaalde rol, misschien ben jij wel een hele goede tester of heb je veel kennis van de bedrijfsprocessen opgedaan en wil je je specialiseren als Business Analist?

Ook is het belangrijk dat je met de verschillende afdelingen binnen een organisatie kunt communiceren, je zult immers toegang tot onderliggende applicaties, IT-infrastructuur en andere samenwerkingen binnen het bedrijf nodig hebben.

Waar solliciteren als RPA developer?

Veel organisaties bieden RPA-dienstverlening aan. Denk aan de Big Four accountancy kantoren, IT-dienstverleners en organisaties die zich focussen op procesoptimalisatie (zoals Lean, Six Sigma etc.). Wil je je verdiepen in bedrijfsprocessen van organisaties en een carrière binnen consulting? Dan is een carrière binnen de Big Four wellicht aantrekkelijk, terwijl iemand met passie voor IT zich bij een IT-dienstverlener wellicht beter op zijn plek voelt. Met RPA kun je alle kanten op en kun je in korte tijd kennismaken met veel verschillende bedrijfsprocessen en bedrijfstakken! 

Volg een RPA cursus!

Wil je op een laagdrempelige manier kennismaken met Robotic Process Automation? Overweeg dan een Cursus RPA Ontwikkelaar.

Artikel uit de categorie:

Ontdek onze cursussen, gratis.

Ben je nog niet uitgeleerd? Maak kennis met onze instructeurs. Echte mensen die hun passies met jou delen. Maak een gratis account en begin direct.

🚀Maak jouw gratis Soofos account aan

Ontdek Soofos met 40 gratis cursussen en kickstart jouw ontwikkeling.
Vul je gegevens in en ga direct aan de slag

Heb je al een account?

Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene voorwaarden en de privacy policy. Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

👋Welkom terug

Ga verder waar je gebleven was.
Login op jouw account

Heb je nog geen account?

👨‍🏫Word instructeur

Geef online les in een handomdraai, vind direct cursisten en verdien geld met jouw kennis

Vul je gegevens in en start met online lesgeven

Heb je al een account?

Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene voorwaarden, de instructeur policy en de privacy policy. Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.

Liever een live gesprek? Plan een demo in →