Natuurlijk ken je het gezegde “Een foto zegt meer dan duizend woorden”. Hoeveel kan een video dan wel niet vertellen! In video’s van tegenwoordig zitten al vaak 60 beelden per seconde! Dit geeft dus extreme mogelijkheden om veel informatie te geven in een relatief korte periode. Dat is natuurlijk leuk, maar hoe maak je nou de juiste, hoge kwaliteit instructievideo? Het maken van een goede video is op te delen in drie momenten, de voorbereiding, het opnemen en het bewerken.

 

De voorbereiding

Het opnemen van een goede instructievideo vraagt om een goede voorbereiding. Dit vertaalt zich direct uit in een goede video. Met deze 6 tips zorg jij voor een uitstekende voorbereiding.

 

De beste instructievideo begint bij een goede voorbereiding

 

Tip 1) Maak een planning van de content in de instructievideo.

Begin met het maken van een gedetailleerde planning van wat er in de video moet komen. Doe dit inclusief alle visuele elementen die absoluut nodig zijn om je bericht goed te doen overkomen, maar ook de activiteiten die plaatsvinden tijdens het filmpje. Door hier een goed overzicht van te hebben weet je hoe groot je project is en hoeveel tijd en moeite het produceren gaat kosten.

 

Tip 2) Koppel je video aan het online lesmateriaal.

Een van de meest uitdagende aspecten van een instructievideo is hoe je het goed integreert in je cursus, en hoe de video het meest effectief de leerdoelstellingen kan dienen. Op welke specifieke plekken van de cursus ga je gebruik maken van video’s? Welke specifieke onderwerpen gaat het behandelen? Hoewel een vermakelijke video de student zal entertainen en de aandacht zal pakken, geeft het niet een toegevoegde waarde behalve als het echt onderdeel is van een complete online cursus. Voor het ontwikkelen van een instructievideo, bedenk hoe je hem integreert in de rest van de cursus om zo de betrokkenheid en kennisabsorptie van de student te verhogen. Bijvoorbeeld, maak een video die als introductie van een module dient, of een video die een samenvatting geeft van alles wat de student moet weten van een les.

 

Tip 3) Plan pauzemomenten om de video interactief te maken

Om te zorgen dat je de aandacht van je publiek niet kwijt raakt tijdens het kijken van een video, is het goed om een actieve deelname te vragen. Overweeg om pauzes in te lassen waar studenten kunnen reflecteren op het onderwerp.

 

Tip 4) Schrijf het script zodat het geschikt is als verhaal en als voice-over

Zodra je weet hoe je de video toe gaat passen in de gehele cursus, is het tijd om je script te gaan schrijven. Gebruik de taal en woorden die passen bij de algehele cursus. Test het door het hard op voor te lezen en zorg dat het natuurlijk klinkt. Als toevoeging, gebruik zo min mogelijk vak jargon, behalve als je weet dat je studenten eerdere kennis over het onderwerp hebben. Hou altijd in gedachte dat de instructievideo gepast, aantrekkelijk, pakkend, interactief en passend is bij de cursusdoelstellingen.

 

Tip 5) Controleer het script op omslachtigheid en herhalingen

Als je in je video tekst gaat inspreken, is het niet nodig om de tekst ook op het scherm te laten zien. Zet alleen tekst neer in de video voor belangrijke ideeën of concepten die extra benadrukt moeten worden. Gebruik de gesproken tekst om het verder toe te lichten. Een instructievideo zou nooit herhalende termen of herhalende informatie moeten bevatten. Als de informatie opnieuw bekeken moet worden kunnen ze gewoon de video terugkijken. Het is wel verstandig om op het eind van de video nog even een korte samenvatting of herhaling te geven wat er besproken is in de video.

 

Tip 6) Verzamel je materiaal

Zorg dat je de juiste materialen hebt. Het hoeft niet heel uitgebreid te zijn, maar wel van hoge kwaliteit. Gebruik jouw instructievideotools en -materiaal. Ongeacht het merk of model dat je kiest, moet de camera wel op High-Definition (HD) video kunnen opnemen. Andere materialen die misschien handig kunnen zijn: Een Tripod, zodat het beeld niet beweegt; een microfoon; lampen – zorg dat er genoeg verlichting is in de ruimte waar je filmt; software die gebruikt wordt voor video- en audiobewerking.

 

De opnamefase

Nu je planning en je voorbereiding voor de video gedaan is, is het tijd om het samen te voegen en te beginnen met opnemen.

 

Tips voor het opnemen van een instructievideo

 

Tip 1) Film, controleer het geluid en neem het meerdere keren op

Film en neem je materiaal meerdere keren op, zodat het bewerken van je video later makkelijker is. Voor je script kun je makkelijk een flip-over of een board gebruiken waar je tekst op staat. Zo vergeet je nooit wat je moet zeggen en kun je het goed opnemen.

 

Tip 2) Let op de details

Houd het goed in de gaten en ben er zeker van dat elk aspect perfect is, zodat je kijkers niet afgeleid worden door irrelevante details. Kijkt de presentator altijd de goede richting op? Zijn de lichten en schaduwen goed? Ziet de presentator er professioneel uit? Hoe zit het met het haar dat in de weg zit? Let dus goed op elk klein detail om een video te maken waar je kijkers niet afgeleid worden.

 

Tip 3) Wees creatief en plan vooruit

Hou de aandacht van je publiek door nieuwe dingen uit te proberen. Gebruik verschillende camera hoeken, en denk na over hoe muziek, afbeeldingen en animaties later geïntegreerd worden. Plan vooruit omdat het vaak meer kost om later extra’s toe te voegen. Het kan prijzig worden om het gehele proces opnieuw te doen.

 

Bewerken

Nu heb je het moeilijkste gedeelte gehad en is het tijd om de video’s te gaan bewerken. Gelukkig zijn er veel manieren om de video te bewerken. “Minder is meer” is een goede stelregel. Het kan misschien moeilijk zijn om sommige gefilmde stukjes niet toe te voegen, maar onthou dat het doel is om de kijkers betrokken te houden. Hierbij is altijd, hoe korter hoe beter. Om je instructievideo compleet te maken hebben we de volgende tips.

 

Tips voor het bewerken van een instructievideo

 

Tip 1) Koppel voice overs met visuele elementen

Gebruik een audiotool om extra audio op te nemen over de afbeeldingen, tabellen etc die je gebruikt in je video. Door dit te doen wordt het voor de studenten makkelijker om de leerstof tot zich op te nemen. Bij het opnemen van audio is het goed om hoge kwaliteit apparatuur te gebruiken die helder geluid met minimale ruis opnemen.

 

Tip 2) Hou je instructievideo kort

Kortere video’s betekenen een hogere betrokkenheid van je publiek. Zorg dat je video kort en to the point is. Als je een lang college wil toevoegen, overweeg om dit op te breken in kleinere stukjes video, een soort van afleveringen, waarbij elke aflevering zich richt op een enkel idee of concept. Als je werkt met leerstof die erg moeilijk is of veel uitleg nodig heeft, kan het verstandig zijn om het op te breken in kortere video’s om een te grote hoeveelheid informatie in een keer te voorkomen. Denk er aan dat je kijkers waarschijnlijk afgeleid zullen zijn of weinig tijd hebben. Een video van meer dan een uur kan misschien niet passen binnen hun schema. Ideaal is elke video ongeveer 2-3 minuten, waarbij er meerdere in een reeks zijn. Vervolgens kun je daarbij nog een snelle samenvatting over de sectie om hun kennis retentie te verhogen.

Een opdracht op basis van de kennis die ze net gekregen hebben is goed om ze betrokken te houden. Laat ze vervolgens verder gaan met de volgende video. Een dergelijke aanpak zorgt voor een beter leerproces doordat ze gelijk het materiaal begrijpen en zien waarvoor ze het in de praktijk kunnen gebruiken. Denk hier over na tijdens het bewerken van de cursus.

 

Tip 3) Gebruik achtergrond en visuele effecten om je video meeslepend te maken

Er zijn verschillende software programma’s waar je makkelijk geluid en muziek onder de video kan zetten (Let wel op dat de muziek gebruikt mag worden voor zulke video’s). Het is wel belangrijk dat de effecten en muziek niet afleiden van de uiteindelijke content van de video. Het moet er op lijken alsof het echt een onderdeel van de video is.

 

Tip 4) Zorg dat je video op alle platformen toegankelijk is

Het is belangrijk dat je video op alle platformen ingezien kan worden. Dankzij Soofos hoef je hier geen rekening mee te houden, dat regelen wij voor je. Je hoeft het alleen te uploaden en de video kan op alle apparaten, computers, telefoons en tablets worden afgespeeld. De video kan overal, op elk moment en door iedereen gezien worden.

 

Conclusie

Het toevoegen van instructievideo’s aan je cursus kan een goede boost geven aan de betrokkenheid van je studenten. Je maakt zo een cursus die ze ook aan vrienden zullen door vertellen en de algehele ervaring van de cursus zal beter zijn. Gebruik de tips om het meest uit je video’s te halen zodat ze ook een echte toegevoegde waarde hebben aan de cursus. Ben je enthousiast geworden en benieuwd hoe het is om online cursussen te geven? Kijk dan even wat het inhoudt om op Soofos een eigen online cursus te geven, op onze word instructeur pagina.

 

Bronnen:
Voorbereiding afbeelding: Photo credit: Photo Monkey via Visualhunt / CC BY
Editing afbeelding: Photo credit: MIKI Yoshihito (´・ω・) via VisualHunt / CC BY

3 december 2018

0 Reacties op "Hoe maak je de beste instructievideo's?"

Geef een reactie op dit artikel

  © 2019 Soofos B.V.