Een goede instructievideo voor een online cursus maken

Joris van den Berg
  | 
11 november 2019

Lees hier alles over het maken van een goede instructievideo.

In een online cursus is het belangrijk om de kennis over te dragen die jij bezit. Dit kun je op verschillende manieren doen, door bijvoorbeeld teksten te laten lezen, slides te maken en door afbeeldingen en video’s te gebruiken. Een goede instructievideo is een van de meest effectieve manier om kennis over te dragen aan andere mensen. Het gebruiken van een instructievideo helpt met het betrekken van cursisten bij het onderwerp. Ook is een video een goede manier om cursisten te inspireren [Willmot, 2012]. Zo gebruikt een van onze instructeurs, Oscar Bulthuis, zijn video’s om te inspireren en aan te zetten tot ondernemerschap. In de cursus “Succesvol je eigen bedrijf starten” neemt hij je aan de hand van inspirerende video’s mee door de reis die ondernemen is.

 

Instructievideo’s gebruiken in Online Cursussen

Een instructievideo is een effectieve manier om kennis over te dragen aan andere mensen. Hierdoor is een combinatie van instructievideo’s vaak een van de meest effectieve manieren om een online cursus te geven. Naast de pedagogische voordelen van instructievideo’s heeft het ook het voordeel dat ze altijd beschikbaar zijn. Ongeacht het tijdstip kan de video altijd teruggekeken worden. Dit maakt dat instructievideo’s een van de meest gebruikte manieren van kennisoverdracht zijn bij online cursussen. Daarnaast is het vaak voor veel mensen mogelijk om een instructievideo te maken. In de blog “hoe maak je een instructievideo” wordt verder uitgelegd hoe je de video’s kunt produceren.

 

Wat zet je inhoudelijk in een goede instructievideo

Elke instructievideo is verschillend. Wat je er dus ook in zet is afhankelijk van de kennis en boodschap die jij wilt overdragen. Wat belangrijk is is dat de boodschap zo duidelijk mogelijk overkomt. Als je bijvoorbeeld mensen iets wilt uitleggen over het programma Photoshop, dan kan een schermopname waarin jij het gebruik er van voordoet heel effectief zijn. Wil jij mensen inspireren dan kun je meer een verhaal vertellen en daarbij zelf in beeld zijn op een plek en locatie die er inhoudelijk mee verbonden zijn. Belangrijk is het dus dat je vooraf bedenkt wat de boodschap van jouw instructievideo moet zijn. Is deze gericht op het voordoen van bepaalde stappen, of is het bedoeld om te inspireren?

 

Opbouw van een video en de stof

Begin een video met een introductie wat je gaat vertellen in de video. Ongeacht de inhoud is dit altijd goed om te doen. Zo kunnen cursisten zelf beslissen of ze verder willen kijken, of dat de stof al bekend is bij ze. Vervolgens neem je ze mee door hetgeen dat je ze wilt vertellen. Zodra je dit hebt gedaan is het goed om de video af te sluiten met een kleine conclusie van wat de cursist geleerd heeft. Ook kun je aan het eind van de video aansporen tot een bepaalde actie, of een bepaalde boodschap meegeven. Natuurlijk kun je dit ook pas doen na een reeks van kortere video’s.

 

Let op het design, taalgebruik en de afwerking

De instructievideo is hetgeen waarmee je de cursist leert over het onderwerp. Een video zal door meerdere verschillende cursisten bekeken worden. Hou daar rekening mee tijdens het bedenken van de inhoud. Zorg dat de inhoud is afgestemd op het niveau van de cursisten. Daarnaast is een video makkelijk te bewerken via verschillende bewerkingsprogramma’s. Aangezien de video door veel mensen bekeken zal worden is het goed om op de kwaliteit van het taalgebruik en het design van de video te letten. Uiteindelijk draagt een goed geproduceerde instructievideo veel bij aan het leerproces van de cursist. Het is makkelijker om de aandacht er bij te houden, de stof komt beter over en er is minder afleiding.

 

Conclusie

Wil jij graag zelf een online cursus gaan maken met goede instructievideo’s? Op Soofos vind je praktische tips en nuttige tools om te beginnen met het maken van een online cursus. Ook kun je de cursus op Soofos onderbrengen. Wil je meer weten over de mogelijkheden van het platform? Neem gerust contact met ons op! Direct aan de slag? Neem dan een kijkje in de gratis online training: “Hoe maak ik een cursus?”.

Facebook groep

Word lid van de Online Instructeurs Nederland groep. Leer alles over het maken en verkopen van online cursussen en kom in contact met andere online instructeurs.

Artikel uit de categorie:
Cursus maken

0 Reacties op "Een goede instructievideo voor een online cursus maken"

  Geef een reactie op dit artikel

  Leer onbeperkt met Soofos Plus

  • Onbeperkte toegang tot 200+ Nederlandse cursussen
  • Probeer 7 dagen volledig gratis
  • Maandabonnement vanaf €19 per maand
  Probeer 7 dagen gratis Meer informatie over Soofos Plus
  soofos plus cursussen op laptop
  © 2020 - Soofos B.V.