Maak kennis met mindfulness instructeur Erik van der Heijden

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Bij een mindfulness cursus denk je vast niet meteen aan een ICT-specialist als je instructeur. Toch bestaan ze, en daar zijn we zeer blij mee. Want door dat soort combinaties krijg je echt bijzondere cursussen, zoals deze van Erik van der Heijden. Wie is de man achter deze nieuwe cursus? Laten we kennismaken!

Leer mindfulness van een hacker!

Erik van der Heijden werkt in het dagelijks leven in de ICT als Cyber security specialist/Ethisch Hacker. Daarnaast geef hij in zijn vrije tijd ook EHBO en mindfulness lessen. Sinds kort zijn die laatste te vinden op Soofos. Hoe is dat ervan gekomen?

“De vriendin van een goede vriend aan wie ik de cursus 1-op-1 had gegeven vroeg aan mij: “Waarom ga je hier niet wat meer mee doen?” Ik heb dat een tijdje laten sudderen en zodoende ben ik overgegaan tot het maken van deze online cursus. Ik heb met deze cursus echt het doel om mensen er dezelfde vruchten van te laten plukken als die ik ervan heb mogen plukken.”

En Erik weet nogal wat van die vruchten: “Ik beoefen Mindfulness sinds 2010 en sinds 2011 ben ik ook gecertificeerd trainer. Mindfulness is op mijn pad gekomen in een periode dat het niet heel goed met me ging en dat ik ook heel veel moeite had om moeilijke gevoelens en emoties te hanteren. Door Mindfulness ben ik weer de regisseur van mijn eigen leven geworden. Dat is ook mijn motto achter deze cursus. Het expert worden doe je door heel veel zelf te oefenen en je leven voluit te leven met alles wat erbij hoort. Het trainers certificaat is dan de kers op de slagroom, zodat je kan aantonen dat je over de juiste kennis beschikt.”

Ethisch hacken en EHBO

EHBO, ethisch hacken voor cybersecurity en mindfulness. Geen alledaagse combinatie, maar Erik weet van alle onderwerpen ontzettend veel. Wil je geen mindfulness van hem leren, dan kun je ook deze vaardigheden van hem leren namelijk. Erik heeft dan ook de nodige ervaring met lesgeven, en hij begeleidt ook mbo-studenten. “Heel divers, maar wat al deze onderwerpen gemeen hebben? Je moet alles doen met onverdeelde aandacht!”

Mindfulness doe je niet met je brein, maar met je bewustzijn

Mindfulness gaat volgens Erik om goed leren voelen. “Denken (en piekeren) doen we namelijk al heel de dag door! Mindfulness wordt wel eens aangezien als een methode die heel erg met het denken te maken heeft omdat mind onterecht soms wordt vertaald naar brein of denken. Begrijpelijk, maar niet helemaal juist. In deze context betekent mind bewustzijn. Mindfulness vertaal ik als: ten volle bewustzijn. Hoe voel ik me? Wat gaat er door me heen? Moet ik er iets mee? Zijn mijn gedachten feiten of fabels? Welke gezonde en opbouwende keuzes kan ik voor mezelf maken?”

Doen door niet doen

Erik leert zijn cursisten zien dat door de kunst van “doen door niet doen” veel problemen op te lossen zijn of überhaupt nooit bestaan hebben. “Dat klinkt paradoxaal, maar toch is het gegeven daar dat de maakbaarheid van onze (Westerse) wereld niet 1-op-1 opgaat voor ons eigen bewustzijn.” Klinkt dat nog wat on(be)grijpbaar? Dat is precies het aspect wat Erik niet kan uitleggen in woorden, maar wat je zelf gaat ervaren door deze cursus.

Het juiste moment voor mindfulness

Waar veel mensen naar mindfulness grijpen in periodes van chaos en mindere tijden, geeft Erik juist het advies om aan aan Mindfulness te beginnen in een relatieve periode van rust. “Je gaat het zoeklicht echt helemaal naar binnen keren om je bewustzijn te leren kennen en ontwikkelen. Als je dat doet midden in een periode dat je door het leven heen en weer geslingerd wordt dan is de tijd wellicht nog niet rijp. Het helpt als je er klaar voor bent om jezelf in alle aspecten tegen te komen. Dat is een geweldige ontdekkingstocht, maar kan ook wel confronterend zijn.”

Het effect van mindfulness

Op de vraag wat zijn favoriete onderdeel van de cursus is, heeft Erik een perfect antwoord: “Het einde! Want dan begint je nieuwe leven pas echt. Mindfulness heeft een aanlooptijd nodig. Het is dan ook geen pilletje tegen de pijn of een quickfix. Maar als je jezelf die tijd gunt dan gaat er echt een nieuwe wereld voor je open, dat kan ik je verzekeren.’’

Erik en Soofos

Het maken van de cursus vond Erik ‘geweldig leuk om te doen’ en duurde ongeveer een maand. “Ik heb daar weer veel nieuwe vaardigheden bijgeleerd. Vooral op het gebied van video- en audiomontage” Hij waardeerde de real-life support van echte mensen (we’re real!) achter de schermen. En wij waarderen die feedback. De grootste uitdaging vond hij de audio opnemen. “Pas als je stilte nodig hebt, ga je nog meer horen hoeveel herrie er eigenlijk heel de dag door is. Ook als het ogenschijnlijk heel stil is.”

Wijze woorden 

Als laatste wil Erik andere instructeurs nog een tip meegeven: “Weet wat je wil overbrengen en sta daar voor! Elke docent en/of instructeur is uniek. Wees aan de ene kant terughoudend in veel mensen om hun mening vragen, maar realiseer je aan de andere kant dat iedereen ook een blinde vlek heeft voor zijn eigen vak en eigen geproduceerd werk. Laat er dus altijd wel iemand even overheen kijken maar blijf trouw aan je eigen boodschap en vorm.”

Grenzeloos leven met mindfulness?

Klinkt goed, toch? Je vindt de cursus van Erik hier. Geniet ervan!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Artikel uit de categorie:

Maak van jouw cursus een succes

Wil jij een echt goede online cursus maken? In onze 2 uur durende gratis cursus delen we al onze tips en tricks om jouw eigen online cursus te lanceren.

🚀Maak jouw gratis Soofos account aan

Ontdek Soofos met 30 gratis cursussen en kickstart jouw ontwikkeling.

Vul je gegevens in en ga direct aan de slag


Heb je al een account?

Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene voorwaarden en de privacy policy. Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.

👋Welkom terug

Ga verder waar je gebleven was.

Login op jouw account


Heb je nog geen account?

👨‍🏫Word instructeur

Geef online les  in een handomdraai, vind direct cursisten en verdien geld met jouw kennis

Vul je gegevens in en start met online lesgeven

Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene voorwaarden, de instructeur policy en de privacy policy. Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.