De cursus in het kort:

Leer over compressie en rek.
Leer over pijn.
Anatomie in yin houdingen.
Zelf ervaren en toepassen in de praktijk.

Tijdens deze bijscholing duik je in de anatomie van het lichaam in yin houdingen. We starten met het ophalen van de kennis over spieren, bindweefsel en bot. Daarna gaan we over op stress, compressie en rek. Wanneer voel je compressie, wanneer voel je rek en is dit erg om te voelen? Ook leer je over pijn, want pijn is niet wat je denkt dat het is. En het is als yogadocent erg belangrijk om kennis te hebben over pijn. Weet je wat pijn is, dan kun je iedereen helpen in je les, met de tools die ik je geef in deze cursus. Natuurlijk gaan we het ook hebben over anatomie. We duiken de diepte in, je leert alles over de botten. Wanneer is er compressie (bot-bot) en wanneer is er rek. Ik laat je dit ervaren in de houding maar ik laat je dit ook zien d.m.v. anatomie modellen. We gaan elke houding en elk (groot) gewricht langs. Verder leer je ook wat te doen als iemand niet in een houding kan. Wat zijn de opties die je hebt, waar moet je rekening mee houden.

Deze cursus bevat heel veel theorie, gelukkig krijg je dat op verschillende manieren aangeleverd. Je krijgt de werkboeken die je kunt downloaden, ik spreek erover in video’s en je past het toe in verschillende houdingen. Zo krijg je vanuit verschillende manieren de stof aangereikt zodat het goed blijft hangen.

Deze bijscholing was voorheen een 2 daagse bijscholing waar ik mee gestopt ben. Ik vond het zonde om de kennis niet meer beschikbaar te stellen. Daarom nu op deze manier toch verkrijgbaar.

Let op! Je leert hier geen spierbenamingen, en het doel is ook niet om alle namen van de botten te leren. Het is een bijscholing die je inzicht geeft in wat het lichaam doet in een houding, wanneer heb je compressie en wanneer heb je rek, en is het erg om de sensaties te voelen die je voelt in een bepaalde houding.

Over de Instructeur

Profielfoto

Manja Weijers Fysiotherapie

Ik ben fysiotherapeut en yogadocent. Het combineren hiervan vind ik ontzettend leuk en uitdagend. In mijn yogalessen kan ik mensen goed begeleiden en in mijn eigen praktijk neem ik mijn clienten mee in de body-mind connectie. Daarnaast hou ik van puzzelen en ben ik altijd opzoek naar de echte oorzaak van klachten. Vaak kan je zelf al heel veel doen om klachten te verminderen.

Bekijk meer cursussen van Manja Weijers Fysiotherapie →

Cursusoverzicht

Achtergrond informatie
Introductie 00:01:00
Introductie in Anatomie 00:30:00
Wat is pijn? 00:13:00
Wat stopt je? 00:16:00
Compressie, rek, afweerspanning, angst 00:01:00
Wanneer pas je een houding aan? 00:01:00
Anatomie per gewricht
Enkel en voet 00:13:00
Knie 00:20:00
Heup 00:27:00
Schouder 00:18:00
ElleboogPROEFLES 00:06:00
Wervelkolom 00:45:00
Houdingen
Angel wings 00:00:00
Banaan 00:02:00
‘Brug’ 00:03:00
Butterfly 00:04:00
Cat pulling tail 00:00:00
Caterpillar 00:04:00
Crushed wings/krakeling 00:00:00
Deer pose 00:07:00
Diva 00:02:00
Cow face arms 00:03:00
Frog pose 00:05:00
Kinstand 00:03:00
Lizard pose 00:09:00
Melted heart 00:07:00
Open wings 00:04:00
Rabbit 00:03:00
Saddle pose 00:09:00
Seal/sfinxPROEFLES 00:04:00
Shoelace 00:04:00
Straddle / Dragonfly 00:06:00
Square pose 00:07:00
Swan pose 00:05:00
Toe squat 00:07:00
Twist 00:08:00
Bonus nav vraag over kleermakerszitPROEFLES 00:08:00

Reviews

4.5

4.5
11 beoordelingen
 • 5 Sterren6
 • 4 Sterren5
 • 3 Sterren0
 • 2 Sterren0
 • 1 Sterren0
 1. hele fijne uitleg en zeker een waardevolle aanvulling op yoga-lessen

  5

  Het word duidelijk uitgelegd, het is niet alleen voor yin-yoga docenten goed, voor alle yoga-docenten een waardevolle aanvulling om goed uitleg te kunnen geven aan je cursisten en anders kijkt als iemand of jezelf ergens beperkt wordt in een bepaalde houding. Ik blijf deze cursus heel veel gebruiken als naslag. Dankjewel !!

 2. YESS! Aanrader

  5

  Dankjewel voor het delen van je vakkennis Manja! Wat een mooi naslagwerk voor mijn yogastudio.
  Als Yin-docent met je Yindocentcertificaat onder je arm is het vaak een hele uitdaging, om beslagen ten eis te komen.
  Cursisten in de yogalessen stellen mij vaak specifieke anatomische vragen over het lichaam en vaak moet ik antwoorden: “dat ga ik even voor je navragen of dat zoek ik voor je op.” En nu heb ik er weer zo’n mooie plek bij.
  DAnk, dank, dank!

 3. Mooie combinatie

  4

  Door deze cursus te volgen heb ik meer inzicht gekregen in de beweging van de botten en gewrichten tijdens de yin houdingen. Mooie combinatie van hoe Manja het uitlegt met het skelet en de geschreven tekst en plaatjes die je kunt downloaden.

 4. Verdieping in de Anatomie van de Yin Yoga

  4

  Fijne verdieping en herhaling van kennis van Yin Yoga!

 5. Informatief

  5

  Goede aansluiting op Yin Yoga Anatomie lessen

 6. Helder en duidelijk!

  4

  Een fijne en duidelijke cursus! Hoewel ik al meerdere yin-opleidingen heb gevolgd met vrij veel aandacht voor de anatomie, heb ik toch weer nieuwe inzichten opgedaan en nieuwe informatie gehoord. Dank je wel, Manja!
  Ook fijn als naslagwerk!

 7. Goed

  4

  Hele gedegen cursus, goede heldere inleiding die ik vaker ga bekijken om beter tot me door te laten dringen.
  De behandeling van de verschillende poses is ook verhelderend! Wel op den duur een beetje droog, alleen maar de vraag ‘is het compressie of niet?’ het zou leuk zijn als er ook iets over de toepassing van props gezegd werd en iets meer over alternatieve poses als deze niet haalbaar zijn. Bedankt Manja!

 8. Inzichtgevend en leuk!

  5

  Manja, bedankt voor de fijne verdieping! Ik heb ontzettend veel geleerd en voel me een stuk zekerder om mijn studenten te ondersteunen in een houding die bij hen past. Ik weet zeker dat ik nog vaker terug ga komen bij jouw video’s, het grote voordeel van een online cursus!

 9. Yin yoga anatomie cursus

  4

  Ik heb onwijs veel geleerd tijdens deze cursus; over wanneer nou echt iets compressie is of afweerspanning bijvoorbeeld. Daarnaast vond ik de ondersteuning van de anatomie modellen erg fijn. Dit geeft heel veel duidelijkheid, doordat het visueel gemaakt wordt.
  Het in je liggende twist komen, vanuit de zijkant, werkt voor mij ook erg goed. Dus die ga ik zeker meenemen in mijn lessen. Dank je wel!

 10. Geweldige aanvulling

  5

  Heel fijne aanvulling op de opleidingen die ik heb gedaan. Zeer duidelijke uitleg van Manja, helder en begrijpelijk en mooi dat het mbv het ‘model’ nog inzichtelijker wordt gemaakt.
  Ik zal zowel de filmpjes als de powerpoints zeker blijven gebruiken!

 11. Fijn naslagwerk

  5

  Een heel fijne cursus ook als je al een yin opleiding hebt gedaan. Juist omdat je deze online cursus stop kunt zetten en terug spoelen, de reader kunt bestuderen en kunt voelen in je lijf is dit misschien nog wel beter dan “live” . Ik ga de video’s en readers nog vaak herhalen. Het is een prachtig naslagwerk als je in je lessen ergens tegen aan loopt.

Gemaakt met in NL © 2021 - Soofos B.V.