6 Manieren om een burn-out bij medewerkers te voorkomen

Anton Verkooijen
  | 
12 november 2019

De druk op werknemers wordt steeds groter. Een burn-out is dan ook een steeds vaker voorkomend fenomeen onder werknemers. Gemiddeld kampt 1 op de 7 werknemers met burn-outklachten. Dat zijn meer dan 1 miljoen werknemers die last heeft van burn-out klachten [CBS]. Een burn-out is niet alleen voor de medewerker een nare ervaring. Ook voor de organisatie heeft het nadelige gevolgen.

Voor een organisatie zijn de geschatte minimale kosten van een burn-out 60.000 euro [NRC]. Daarnaast is er een risico dat de burn-out medewerker meer druk legt op collega’s. Ze zullen een deel van hun stress en werk overdragen op anderen. Werk zal minder goed gedaan worden, en omgang met klanten en zakenrelaties zal moeizamer verlopen. De collega’s moeten alles opvangen, waardoor deze ook meer risico lopen op een burn-out. Het voorkomen van een burn-out is dan ook essentieel.

 

1. Herken de burn-out klachten bij personeel op tijd

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Het herkennen van een burn-out signalen bij je personeel is dan ook noodzakelijk. Door tijdig in te springen op de signalen kan voorkomen worden dat de klachten verergeren. Het is dan ook belangrijk om goed op te letten op symptonen van een burn-out bij personeel.

Er zijn 7 signalen die jij kunt herkennen bij het personeel [Atmanco]:

1. De medewerker is minder betrokken bij collega’s en het werk

2. Het continu vermoeid en uitgeblust zijn

3. Vaker afwezig (zowel fysiek als mentaal) en verminderde concentratie en focus

4. Laten merken dat ze het idee hebben niet geschikt te zijn voor de baan

5. Meer geïsoleerd en afstandig zijn dan normaal

6. Hogere gevoeligheid en sneller emotioneel reageren

7. Extreme gedachtes die vaker voorkomen

Het is misschien niet altijd even makkelijk te herkennen, maar dat betekent niet dat de signalen er niet zijn. Bespreek het met de medewerker als je een vermoeden hebt dat het niet lekker zit.

 

2. Communiceer beter met jouw personeel

Door beter met je personeel te communiceren weet je beter wat ze motiveert en demotiveert. Geef ze de vrijheid om meer te bespreken dan alleen de projecten waar ze aan werken. Laat ze ook gerust vertellen over de werkdruk, werkomgeving en hun ontwikkeling. Door beter te weten wat er speelt bij jouw medewerkers kun je ook de nadruk leggen op de positieve ontwikkelingen. Zo kun je bepaalde taken of trajecten die een bepaalde medewerker leuk vindt meer daar naar toe schuiven.

 

3. Verminder de werkdruk op de medewerker

Een burn-out is altijd het gevolg van teveel stress in privé en werk situaties. Door de werkdruk te verminderen zal het stress niveau dalen, waardoor een werknemer weer meer rust krijgt in zijn situatie. Toch is het niet de bedoeling om helemaal geen werk meer te doen. Tegenwoordig is het advies om wel door te werken, maar minder uren te maken en minder zware taken op te pakken [Gezondheidsnet].

 

Burn-out: Met je handen in het haar? Neem een break!

 

4. Stimuleer autonomie en zelfontplooiing

Vaak heeft het ontstaan van een burn-out meerdere oorzaken. Een aantal van de werk gerelateerde factoren zijn terug te brengen tot de autonomie van een medewerker. Ze krijgen niet voldoende mogelijkheden om inspraak te hebben op beslissingen of hebben niet de juiste middelen om op een goede manier zelf iets te kunnen uitvoeren. Daarnaast is er vaak een wens om door te groeien maar lopen ze tegen een barrière aan. Stimuleer dus de autonomie en mogelijkheden om zichzelf verder te ontplooien.

 

5. Laat een cursus meditatie en/of mindfulness volgen

Verschillende onderzoeken tonen aan dat er een positief verband zit tussen mindfulness en stress vermindering [5, 6]. Een effectieve methode is dan ook om een werknemer een cursus mindfulness te laten volgen. Door de vermindering in stress zal ook de kans op een burn-out verminderen.

 

6. Laat ontspanning toe op de werkvloer

Stress op de werkvloer is vaak de trigger van een burn-out. Door de stress te verminderen worden mensen ook minder snel getriggerd. Zorg voor een positieve omgeving op de werkvloer. Zet bijvoorbeeld een tafeltennis tafel neer, zorg voor voldoende ontspanning en ga samen creatief aan de slag. Medewerkers die plezier hebben op het werk hebben veel minder snel last van een burn-out.

 

Conclusie

Een medewerker die tegen een burn-out aanloopt is vervelend voor zowel de persoon als voor de organisatie. Door tijdig in te springen op de symptomen en voldoende stimulans en ontspanning aan te bieden voorkom je de verdere ontwikkeling van een burn-out. Met Soofos Zakelijk houden we hier extra rekening mee. Gebruik maken van Soofos Zakelijk voor jouw personeel kan positieve effecten hebben op de burn-out preventie van jouw personeel.

1. Je geeft het personeel zélf de keuze waar ze zich in willen ontwikkelen

2. Je geeft ze de juiste tools en mogelijkheden om dit ook te kunnen doen

3. Er zijn verschillende cursussen gericht op creativiteit en ontspanning te volgen

4. Verschillende cursussen over meditatie, mindfulness en gezondheid aanwezig

Ben jij benieuwd hoe je dit kunt in zetten in jouw organisatie? Neem gerust contact met ons op.

E-learning voor Bedrijven

Met onze op-maat-gemaakte oplossingen zet jij online leren in jouw organisatie aan de basis van jouw succes.

Artikel uit de categorie:
Zakelijk

0 Reacties op "6 Manieren om een burn-out bij medewerkers te voorkomen"

  Geef een reactie op dit artikel

  Leer onbeperkt met Soofos Plus

  • Onbeperkte toegang tot 200+ Nederlandse cursussen
  • Probeer 7 dagen volledig gratis
  • Maandabonnement vanaf €19 per maand
  Probeer 7 dagen gratis Meer informatie over Soofos Plus
  soofos plus cursussen op laptop
  © 2020 - Soofos B.V.