Misschien herinner je je nog je eerste computerlessen. Het Smartboard in de klas. Wikipedia voor werktstukken was uit den boze. Op de universiteit maakten je boeken plaats voor PDFjes. Blended learning is de standaard geworden. Maar niet alleen in het onderwijs, ook binnen organisaties wordt er graag gemixt met lesvormen. Wat is blended learning, en waarom houden we er zo van?
Wat is blended learning?
Blended learning is gemixt leren. Hierbij maken docenten of instructeurs gebruik van een combinatie van klassieke educatie en het ‘nieuwe’ digitale leren – iets wat anno 2020 al lang niet meer nieuw is. Sterker nog, de jongere generaties weten niet beter.
De klassieke educatie bestaat bijvoorbeeld uit lessen in een klaslokaal, practicums, schriftelijke overhoringen of andere onderdelen van de offline les. Het digitale gedeelte, de e-learning, bestaat daarentegen uit video, afbeeldingen, quizzen en andere soorten interactieve content.
Waar is blended learning eigenlijk goed voor?
Natuurlijk, in een boek kan net zo veel kennis staan als in een online leeromgeving. Maar leren gaat verder dan lezen, het gaat om doen. Blended learning geeft je de kans om het lesmateriaal niet alleen in je op te nemen, maar er ook iets mee te doen.
Video’s, quizzes, online opdrachten: het zijn allemaal manieren die lesstof interactiever maken. En dan blijft kennis nog beter hangen.
Ook motiveert de mix van verschillende lesmaterialen studenten. Je hoeft niet telkens hetzelfde boek open te slaan. Als het ware houdt the element of surprise het leuk!
Je vergroot ook de kansen dat een individuele student succesvol kan leren. Doordat je verschillende manieren van leren gebruikt, is de kans groter dat je leerling een manier tegenkomt die goed bij hem of haar past.
Is blending learning iets voor jouw organisatie?
Als je bovenstaande voordelen hebt gelezen, dan is je antwoord waarschijnlijk ‘ja’. Maar op welke manier kun je blended learning succesvol toepassen binnen jouw bedrijf?
Inwerktrajecten
Het inwerken van nieuw personeel kost namelijk veel tijd (en geld). Omdat het werken voor een bedrijf betekent dat je én de systemen moet leren kennen én de manier van werken, is het gebruik van blended learning nuttig. De onderdelen die geen persoonlijke begeleiding vereisen, kun je dan gemakkelijk via een digitale omgeving laten lopen. Grote kans dat er gedeelten zijn waar een begeleider of coach een belangrijke rol speelt. Daarvoor is het offline gedeelte van het blended leertraject bedoeld. Zo bespaar je tijd waar dat kan.
Maar ook voor bij- en omscholing kun je blended learning inzetten. We dagen je uit om een vaardigheid te vinden waarvoor geen online cursus is gemaakt. (Mocht je die vinden, dan is dat trouwens een uitgelezen kans om er zelf een cursus van te maken).
Leerportaal voor HR
Je kunt alles halen uit blended learning door het te koppelen aan een online leerportaal, waar je de status en voortgang van het digitale gedeelte van het leerproces kunt bijhouden. Je voortgang zien kan een extra motiverende factor zijn voor je medewerkers.
Ready to mix things up?
Is het lastig om blended learning te implementeren? Niet als je met ervaringsexperts werkt. We vertellen je graag meer hoe je Soofos inzet voor je zakelijke doelen en successen. Vertel ons over jouw uitdaging!