Wat is Black Friday en waar komt het vandaan?

Anton Verkooijen
  | 
24 december 2019

Black Friday?

Veel mensen hebben er al wel eens van gehoord: “Black Friday!” De meeste mensen denken dan meteen aan korting, maar weten niet waar deze dag eigenlijk vandaan is gekomen.

We kennen allemaal de extreme beelden uit de Verenigde Staten: rijen van hier tot Tokio en mensen die over lijken gaan om de beste deal te bemachtigen.

Wij kennen Black Friday in Nederland gelukkig de gematigde variant van deze Amerikaanse feestdag.

 

De commerciële traditie

Black Friday is een traditie, waarbij de mensen na het Thanksgiving op jacht gaan naar kerstinkopen.

Retailers geven deze dag dan ook hele hoge kortingen op vrijwel alle producten. Deze kortingen zijn hoger dan alle andere aanbiedingen in het jaar.

Daardoor is er veel belangstelling voor deze dag en willen de mensen dan ook zeker hun kans grijpen. Enkele dagen van te voren beginnen de lange rijen te ontstaan.

Hier zie je mensen met slaapzakken en tentjes kamperen voor de winkel.

Sterker nog: er zijn mensen die plekken bezet houden en dan vervolgens weer doorverkopen. De retailers zijn dus niet de enige partijen die geld verdienen aan Black Friday.

 

Hoe is Black Friday begonnen?

Black Friday was altijd al een traditie in de Verenigde Staten en Canada, waarbij je na Thanksgiving meedoet aan diverse parades die destijds werden georganiseerd. In het begin van de negentiende eeuw zagen verschillende grote warenhuizen hier potentieel in en begonnen deze parades dan ook te sponsoren om zo hun naamsbekendheid te vergroten. Het bleef niet alleen bij parades sponsoren, want er werden ook reclamecampagnes in gang gezet. Ook werden er hier hoge kortingen gegeven die je verder in het jaar niet kon krijgen.

Het was slim van deze bedrijven om het na Thanksgiving te lanceren. Bij het feest Thanksgiving staat het samenzijn met je familie, kennis en vrienden centraal. Je zou dan niet alleen voor Kerstmis omzet kunnen draaien, maar er zijn wellicht ook nog mensen die niks hebben gekocht tijdens Thanksgiving. Voor hen is nu ook de mogelijkheid om alsnog een cadeautje te kopen.

Men beweert dat Black Friday is ontstaan doordat veel bedrijven, voornamelijk retailers, hun winst in het zwart aanduiden. De verliezen werden gebruikelijk in het rood aangegeven. De week na Thanksgiving betekent dus (ook) feest voor de retailers. Ze maakten door Black Friday veel omzet/winst en dus gebruikten ze voornamelijk de zwarte pen.

 

Waar komt Black Friday vandaan?

Zoals je al wel hebt geraden komt Black Friday uit Noord-Amerika. Daar is het tot de dag van vandaag nog steeds een traditie. In de Verenigde Staten wordt Black Friday heel groots aangepakt. Er zijn zelfs Amerikaanse mensen die, één week voordat Black Friday begint, hun auto dichtbij de winkel(s) parkeren zodat ze hun buit gemakkelijk kunnen inladen. Maar daar blijft het niet bij aan de andere kant van de oceaan. In bijna de helft van de staten in de Verenigde Staten, is Black Friday een officiële vrije dag.

Tot slot kennen we natuurlijk allemaal wel de filmpjes dat zeeën van mensen naar binnen stromen en in enkele gevallen zelfs met elkaar in gevecht raken. In Canada en (gelukkig) ook in Nederland verloopt Black Friday wat rustiger.

 

Black Friday bij Soofos

Ook bij ons kan je weer een Black Friday actie verwachten! Ben je al benieuwd welke cursussen er in de actie gaan?

Artikel uit de categorie:
Promotie

0 Reacties op "Wat is Black Friday en waar komt het vandaan?"

  Geef een reactie op dit artikel

  Leer onbeperkt met Soofos Plus

  • Onbeperkte toegang tot honderden Nederlandse cursussen
  • Probeer 7 dagen volledig gratis
  • Maandabonnement vanaf €19 per maand
  Probeer gratis Meer informatie over Soofos Plus
  soofos plus cursussen op laptop
  Gemaakt met in NL © 2020 - Soofos B.V.