7 dingen die jij nog niet wist over Adobe Photoshop

Nina Westland
  | 
31 maart 2020

Ga aan de slag met deze 7 nuttige tips voor Photoshop!

Photoshop is veruit een van de meest populaire afbeelding bewerkingsprogramma’s.

Adobe voegt steeds nieuwe functies toe waar je snel en makkelijk je foto’s en afbeeldingen mee kunt verbeteren. Natuurlijk kun je veel meer met Photoshop, het is een van de meest uitgebreide programma’s beschikbaar!

In dit artikel kijken we naar 7 dingen die je kunt doen met Adobe Photoshop die jij nog niet wist!

1. Herstel perspectief fouten

In Photoshop CC is het mogelijk om snel fouten in perspectieven te repareren. Vooral voor afbeeldingen met rechte lijnen en platte oppervlakken, zoals bijvoorbeeld gebouwen, is dit erg handig.

Doordat je met je camera vanuit verschillende hoeken en afstanden een gebouw vastlegt lijkt het soms scheef te staan.

Je doet dit als volgt:

Open de afbeelding in Photoshop en:

 1. Ga naar Bewerken -> Perspectief verdraaien (Engelse versie? Edit –> Perspective Warp)
 2. Teken langs het gebouw vierhoekige elementen, die gelijk lopen aan de rechte lijnen van het gebouw.
 3. Ga vervolgens naar het menu en klik op de Verdraaien (Warp) knop. Je hebt dan een groot vlak waarmee je de punten kunt wijzigen. Je kunt nu de lijnen zo aanpassen, zodat het perspectief weer klopt.

2. Voeg een effect toe aan meerdere bestanden tegelijk

Soms wil je op meerdere afbeeldingen tegelijk een bepaald effect toepassen. Als je bijvoorbeeld al jouw foto’s zwart-wit wilt maken, kun je dit in één keer doen! Dit kun je doen als volgt:

 1. Ga naar: Bestand –> Scripts –> Afbeeldingsprocessor.
 2. Selecteer de map met afbeeldingen die je wilt omzetten naar zwart/wit.
 3. Kies de nieuwe locatie waar je de bestanden wilt opslaan (eventueel), in welke kwaliteit en dat je ze als JPEG wilt opslaan.
 4. Selecteer bij voorkeuren “Handeling uitvoeren”. Selecteer vervolgens “Aangepast RGB naar grijswaarden”.
 5. Klik vervolgens op uitvoeren

En in één keer heb je heel veel afbeeldingen tegelijk kunnen omzetten naar zwart/wit!

3. Converteer meerdere bestanden in een specifiek formaat

Als je afbeeldingen op je website gebruikt wil je niet dat deze te groot zijn en daardoor traag laden. Het kan dan ook handig zijn om meerdere afbeeldingen in één keer om te zetten naar bepaalde afmetingen. Dit gaat op dezelfde manier als de foto’s zwart-wit maken. Het enige verschil is dat je hier niet de foto’s omzet naar zwart-wit. Vul de gewenste afmetingen in en voer het script uit. Zo heb je in één keer alle afbeeldingen op het formaat dat je wilt.

4. Genereer CSS van een Photoshop Mockup

Weer een handige tip voor als je webdesigner bent. Het is mogelijk om van jouw Photoshop CC project een CSS bestand te maken. Je hebt hier ook Edge Reflow CC voor nodig, zodat je gebruik kunt maken van de generator plug-in. De CSS en afbeeldingen kunnen vervolgens verder aangepast worden in Edge Reflow CC. Het zal je een hoop tijd besparen als webdesigner!

5. Maak een map met afbeeldingselementen

Naast dat je vanaf Photoshop makkelijk je lay-out in Edge Reflow kunt zetten, is er ook een extra mogelijkheid. Als je gebruikt maakt van afbeeldingselementen bij het maken van je lay-out, kun je een map aanmaken speciaal voor die elementen. Je kunt ze dan snel gebruiken in je lay-outs. Om dit te doen, klik je op bestand –> genereer –> afbeeldingselementen.

6. Vergroot bitmaps zonder vervaging

Het is in Photoshop CC mogelijk om jouw bitmaps te vergroten zonder verlies van kwaliteit. Om dit te doen ga je naar Afbeelding -> Afbeeldingsgrootte. Hier kun je verschillende dingen selecteren, waarmee je de afbeelding verder kunt vergroten. Hij berekent vervolgens automatisch de pixels en zorgt er voor dat zo min mogelijk kwaliteit verloren gaat.

7. Maskers op basis van kleur

Als je afbeeldingen moet bewerken waar grote kleurverschillen in zitten kan dit enorm handig zijn. Je kunt een masker aanmaken op basis van de kleur. Om dit te doen ga je naar: Selecteren –> Kleurbereik. Selecteer vervolgens de kleuren die je wilt selecteren, door gebruik te maken van het kleurmonster (met een +). Op deze manier krijg je een masker op basis van de kleuren. Je kan vervolgens de aanpassingen doen in het masker die jij wilt doen!

Conclusie

Zoals je ziet zijn er veel leuke en handige dingen die je kunt doen met Photoshop. Ze kunnen het werken met afbeeldingen veel makkelijker en sneller maken.

Wil jij meer weten over Photoshop? In onze uitgebreide online cursus Photoshop van 14 uur worden alle mogelijkheden behandeld die jij nodig hebt om zelf aan de slag te gaan.

Daarnaast zijn er oefenbestanden beschikbaar, waarmee je zelf alles na kunt doen. Lijkt het je wat? Bekijk de Photoshop cursus meteen en begin met leren!

Artikel uit de categorie:
Design

0 Reacties op "7 dingen die jij nog niet wist over Adobe Photoshop"

  Geef een reactie op dit artikel

  Leer onbeperkt met Soofos Plus

  • Onbeperkte toegang tot honderden Nederlandse cursussen
  • Probeer 7 dagen volledig gratis
  • Maandabonnement vanaf €19 per maand
  Probeer gratis Meer informatie over Soofos Plus
  soofos plus cursussen op laptop
  Gemaakt met in NL © 2020 - Soofos B.V.