Jouw website heb je waarschijnlijk al honderden keren gezien. En misschien vind je huidige content ‘best oké’, ‘wat goeeeeddd!’ of ‘gewoonweg briljant!’. Maar bij analyse van website-cijfers zie je data dat niet helemaal matcht bij jouw eigen inschatting qua niveau. Weinig bezoekers, hoge bounce en lage tijd op de pagina. Kortom: teleurstellend. Hoog tijd om je content eens op de schop te gooien!
Als content-maker heb je eigenlijk maar 1 taak: je web-bezoekers zielsgelukkig maken met jouw content. Door je huidige content strategie wat aan te passen, of eens goed met de bezem door je content te gaan, sluit je beter aan bij jouw lezers. Een tevreden lezer komt terug voor meer. En het goede nieuws is: dit heeft ook direct effect op je plek in Google.
In dit artikel krijg je 6 tips die iedere Jip en Janneke content-maker zelf kan toepassen. Verbeter je content – krijg blije lezers – krijg een betere plek in Google. Niet moeilijker dan dat.
Tip 1. Schrijf op Pluk van de Petteflet niveau
Hoe moeilijk of makkelijk moet je je teksten eigenlijk schrijven? Daarover kunnen we kort zijn. Het gemiddelde leesniveau in Nederland is B1. Dat staat gelijk aan teksten met veelgebruikte woorden. Eenvoudige zinnen. En soms moeilijkere woorden, maar vooral als die gaan over (vertrouwd) werk of hobby.
Het is een feit dat ook hoogintelligente mensen in online teksten een voorkeur hebben voor B1. Op leesniveau B1 hoeven je hersenen niet zoveel na te denken. Het kost minder energie als teksten simpel zijn. Op die manier komt content veel makkelijker binnen en begrijpen mensen het sneller. En dat leest een stuk fijner.
Doe dit in jouw content:
Houd teksten eenvoudig leesbaar, in heldere en begrijpelijke taal wat past bij B1.
Hoe schrijf je op niveau B1?
- leg moeilijke woorden uit, of gebruik een eenvoudiger woord als dat kan
- vermijd jargon (tenzij jouw publiek allemaal ‘jargons’ praat)
- vermijd ellenlange zinnen en alinea’s in thema ‘lintworm’ (tekstblokken)
- gebruik genoeg witregels tussendoor (vinden je ogen ook zo fijn)
Tip 2. Gebruik ‘click-snacks’ in je content
Bepaalde woorden triggeren een reactie in het brein van de mens. Woorden die onweerstaanbaar zijn en waar mensen weinig weerstand tegen kunnen bieden. We noemen deze woorden: ‘click-snacks’. Lekker om op te klikken dus.
Doe dit in jouw content:
Het gebruik van click-snacks maakt dat mensen eerder zullen klikken op jouw mail, blogtitel, persbericht of andere content. Kijk dus of een click-snack past in je blogtitel, je e-mail onderwerp of paginatitel.
Wat voorbeelden van click-snacks:
Gratis-snel-slimmer-shortcut-handige-goedkope-eenvoudige-direct-moeiteloze-oplossing-zorgeloos-perfecte-krachtige-professionele.
En zo zijn er nog veel meer click-snacks die je kunt invoegen in je content. Zoek een woord dat past bij de wens van mensen voor sneller, beter en met minder energie. We zijn nu eenmaal een beetje gemakzuchtige wezens. Dus we klikken op iets wat ons dat belooft.
Tip 3. Weg met de ‘Tekstbaksteen’
Heb jij al eens gehoord van de ‘Tekstbaksteen’? Je herkent de baksteen als volgt: 1 lange saaie lap met tekst. Geen afbeeldingen. Tekst in thema ‘lintworm’ en het gaat maar door zonder onderbreking. Dodelijk saai en je zult waarschijnlijk direct wegklikken bij de baksteen.
Als je stuit op een tekstbaksteen, denk je direct maar 1 ding:
Dat gaan we dus mooi niet lezen.
Doe dit in jouw content:
- deel teksten op in alinea’s van max 5 zinnen
- tussen alinea’s plaats je een witregel
- gooi er eens een bullet-lijstje of nummering tussendoor
- afbeeldingen zijn ook altijd welkom (of een video, infographic, een GIF etc.)
- maak belangrijke woorden bold en cursief
Tip 4. Beantwoord exact de vragen van jouw lezers (en Google)
Er is online (bijna) niks zo lekkers als de volgende situatie: je typt een vraag in in Google en Google schotelt jou exact het antwoord voor waar jij naar op zoek was.
Hoe schrijf je een blog? Google: op deze pagina staat exact beschreven hoe je een blog schrijft.
Welke opleiding moet je volgen om een astronaut te worden? Google: kijk, hier staat de route naar jouw droombaan.
Wat is het lievelingseten van een alpaca? Google: Alpaca’s eten graag […misschien broccoli…].
Heerlijk als een website jou exact vertelt wat je wilt weten.
Een heel groot gedeelte van de zoekvragen in Google begint met Wie, Wat, Welke, Waar, Wanneer, Waarom, Hoe etc. Hoe kom jij erachter wat men nu exact wil weten? Maak dan eens kennis met de tool Answer The Public en kom erachter welke vragen er leven onder jouw publiek. Typ je onderwerp in in Answerthepublic en je krijgt een schatkist aan vragen die mensen stellen over jouw onderwerp.
Doe dit in jouw content:
- schrijf meer content dat antwoord geeft op de wie-wat-waar-wanneer enzovoort vragen. Gebruik Answerthepublic om erachter te komen wat die vragen zijn
- noem die wie-wat-waar etc. vraag ook letterlijk in je content-titel
Sluit jouw content naadloos aan op hun zoekvragen, dan zijn al je lezers blij. En Google ook. Want jij geeft antwoord op de vragen die mensen stellen in Google. Bam! Hogere ranking.
Tip 5. Vermijd ‘Wij van WC-Eend’
Wij van WC-Eend praten graag over onszelf. Je herkent de WC-Eendjes aan de -vaak verouderde- websites die eerst beginnen over zichzelf. ‘Wij bestaan (vaak meer dan 80)…jaar. ’Wij hebben een team van (in ieder geval meer dan 2) mensen’. ’Wij hebben de ideale oplossing voor [..willekeurige branche…]’. ‘En je bent bij ons aan het beste adres voor […service of product…]’.
Wat veel websitemakers vaak vergeten is dat de web-bezoeker binnenkomt met maar 1 persoon in gedachten: zichzelf. Want hij wil iets kopen. Hij heeft een (jeukend) probleem. Of hij zoekt informatie waar hij zijn voordeel mee wil doen.
Doe dit in jouw content:
De waarheid is hard, maar jouw lezer komt helemaal niet voor jou! Ga daarom, in al je content, eerst uit van je lezer. Welke probleem heeft je lezer? Wat wil hij leren, weten, ontdekken, kopen? Dus de volgorde in alles wat je schrijft op je website, webpagina’s, nieuwsbrieven, blogs, landingspagina’s en zelfs de over-ons pagina…praat eerst over je klant. Over zijn probleem. Zijn wensen en doelen. En pas daarna mag je het over jezelf hebben.
Tip 6. Begin een blog. Of ga met de bezem door je huidige blog.
Een blog is nog altijd 1 van de meest populaire vormen van content die lezers graag absorberen. Met een blog kun je je lezers informeren, hun probleem oplossen, mensen enthousiast maken of betrokken houden bij jouw bedrijf. En niet alleen lezers zijn gek op regelmatig nieuwe content, ook Google ziet dat jouw website actief is en vragen van lezers beantwoordt.
Het leuke van een blog is ook dat je je blog content heerlijk kunt recyclen. Maak bijvoorbeeld eens een podcast van je blog, een infographic of een video. Pluk kleine stukje informatie uit je blog en maak er social media posts van. Met een blog als basis zit je nooit meer verlegen om content die jij kunt gebruiken voor jouw eigen ‘branding’.
Doe dit in jouw content:
- blog je nog niet, start dan vandaag nog
- durf je niet te bloggen of ben je van mening dat alpaca’s meer schrijftalent hebben dan jij, volg dan eerst een cursus bloggen
- blog je al regelmatig, schrijf dan je komende blog meer gericht op de wie-wat-waar-wanneer vragen van jouw lezers
- recycle je blog naar andere soorten content
- kijk in je Analytics welke blog-onderwerpen veel gelezen werden -en dus interessant- en ga meer bloggen over datzelfde onderwerp
- schoon je blog op en verwijder blogs die slecht gelezen werden
Tot slot
Wil je je content strategie verbeteren, leren bloggen of betere SEO integreren in je content? Volg dan de cursus ‘Strategisch bloggen voor lezer en Google’ op Soofos en je bent goed op weg. De tips uit dit artikel kom je ook op diverse plekken tegen in de cursus.
Je hoeft geen professionele content strateeg te zijn om je website beter te laten aansluiten bij jouw doelgroep. Met wat eenvoudige aanpassingen kom je al een heel eind, en zul je zien dat je meer blije web bezoekers krijgt als je antwoord geeft op de problemen en vragen die bij hen leven. Ga altijd uit van je doelgroep, en daarna kom jij. Customer first!