5 handige tips en tools voor thuisonderwijs

Rick de Bie
  | 
5 mei 2020

Heb je net zelf helemaal onder de knie hoe je thuis cursussen volgt, komen de kinderen er ook bij. Als je keuken en woonkamer zich omtoveren tot klaslokaal, kan het moeilijk concentreren zijn – voor jong én oud. 

Omdat thuisonderwijs en leren op afstand onze specialiteit is, geven je graag een aantal tips en tools om het voor iedereen zo plezierig en effectief mogelijk te maken.

1. Houd het haalbaar

Thuis studeren vraagt extra veel van je concentratie. Je raakt binnen no-time afgeleid. Zorg ervoor dat die afleiding gepland is en plan voldoende momenten voor ontspanning. Neem de tijd voor een goede lunch, beweeg genoeg en wend je ogen af en toe van het scherm af. Beter leren begint bij goed voor jezelf zorgen!

2. Maak een planning – ook voor pauzes

Niemand kan zich urenlang achter elkaar concentreren. Maak daarom een duidelijke planning, met begin- en eindtijd. Werken in blokken kan daarbij ook enorm helpen. En neem vooral ook de pauzemomenten op in de planning. 

Als er afwisseling is in digitale lesstof of analoog, bijvoorbeeld lezen of schrijven, zorg dan dat je niet urenlang achter elkaar hetzelfde hoeft te doen.

Je kunt een papieren planning maken die je ergens zichtbaar ophangt, maar er zijn ook talloze digitale tools. Een gratis programma dat je helpt je planning visueel te maken is Trello. Met handige lijstjes en blokken weet je in een oogopslag waar je aan toe bent.

3. Breng variatie aan in de manier van leren

Natuurlijk zijn er altijd bepaalde materialen waar je simpelweg mee moet werken. Dat betekent niet dat je niet verder hoeft of mag kijken. In een eerdere blog gaven we al tips om nog effectiever te kunnen leren, maar je kunt altijd meer doen!

Als er vakken of onderwerpen zijn die moeilijker blijven hangen, kijk dan naar alternatieve manieren om er toch mee bezig te zijn. Op Youtube wordt vrijwel elk onderwerp wel op een andere manier uitgelegd. Misschien is er zelfs een film op Netflix waarin het onderwerp aan bod komt: zo maak je het toch een stuk aantrekkelijker en makkelijker te visualiseren.

Ook alleen naar een scherm of boek staren helpt niet: praat er hardop over. Soms valt het kwartje dan sneller. Toch nog moeite met theorie stampen? Check dan ook onze tips om theorie sneller onder de knie te krijgen.

Voor het leren van een taal is WRTS op elke leeftijd een handige tool, waar je jezelf een digitaal dictee laat afnemen. Ook Duolingo is een fijne gratis app waar je op een leuke manier (nog beter) een taal leert.

4. Creëer een goede leeromgeving

Niet iedereen mist de oncomfortabele schoolbanken, maar toch hadden ze een voordeel: ze zijn praktisch, en je brein schakelt meteen om. Dit is de plek waar je leert en je concentreert. Aan de keukentafel heb je dat gevoel veel minder. Creëer daarom bewust een fijne plek om te studeren. 

Genoeg daglicht, zonder al te veel prikkels en afleiding en een gezonde zithouding zijn de basis. Met boeken en laptop op de bank of in bed gaan hangen, klinkt beter dan het is. De meeste mensen komen hier niet in concentratiemodus, simpelweg omdat je hersenen deze plek niet associëren met leren. Een plek om echt aan te gaan zitten, en op het einde van de dag ook weer achter je te laten, werkt veel fijner.

5. Maak afspraken met elkaar

Onbewust kun je een ander vaker storen dan je denkt. Om het gezellig en productief te houden, is het zaak om te weten wanneer en waarvoor je elkaars werk en studie kunt onderbreken. Voorkom onnodige frustratie en stel een aantal duidelijke regels op. Lijkt streng, maar het zal voor iedereen van pas komen. 

Names Soofos: succes!

Of je nou noodgedwongen thuis leert of er bewust voor kiest: studeren blijft een uitdaging. Afstandsonderwijs is niet meer iets van de toekomst, het is er nu. We hopen dat je met onze tips direct aan de slag kunt!

Artikel uit de categorie:
Niet-gecategoriseerd

0 Reacties op "5 handige tips en tools voor thuisonderwijs"

  Geef een reactie op dit artikel

  Leer onbeperkt met Soofos Plus

  • Onbeperkte toegang tot honderden Nederlandse cursussen
  • Probeer 7 dagen volledig gratis
  • Maandabonnement vanaf €19 per maand
  Probeer gratis Meer informatie over Soofos Plus
  soofos plus cursussen op laptop
  Gemaakt met in NL © 2020 - Soofos B.V.